fbpx
535

Sunt foarte încântată de fiecare dată când ajung într-un loc și descopăr și obiective turistice despre care nu știam că există și mai ales care promovează valorile zonei, meșteșuguri tradiționale și ne reamintesc de modul de trai al oamenilor „de altădată”. Poveștile create în jurul acestor atracții reînvie vremuri îndepărtate și fac viața mai frumoasă celor ce doresc să le asculte.

Datorită dlui Gelu Palamaru de la Casa Comana, l-am întâlnit pe dl Ion Georgescu care ne-a încântat cu povestea Morii de Hârtie din localitatea Comana (jud. Giurgiu).

muzeul-moara-de-hartie-din-comana-01-600x400

Moara de Hârtie este mai exact un atelier-muzeu, unde vizitatorii pot vedea cum se făcea pe vremuri hârtia. Reprezintă un spațiu creat pentru a păstra istoria meșteșugurilor legate de carte. A fost construită în 2010 – 2011 și deschisă oficial pe data de 6 august 2011.

muzeul-moara-de-hartie-din-comana-04-600x400

Pe vremuri, morile de hârtie erau locurile unde se făcea hârtia (astăzi fabrici de hârtie). Cei de la Moara de Hârtie din Comana au extins conceptul reunind toate cele trei meșteșuguri legate de carte: realizarea de hârtie, tipar și legătorie de carte. Au fost strânse echipamente vechi și istorice care au aparținut istoriei artelor grafice din România (unele au fost cumpărate de la tipografia ziarului Universul – primul cotidian de mare tiraj din România, primul ziar unde au fost publicate anunțuri de publicitate, „primul tabloid românesc”). În plus, s-a încercat recrearea atmosferei din jurul echipamentelor.

Am avut ocazia să vedem și cărți poștale originale care arată fabrica unde au fost realizate.

muzeul-moara-de-hartie-din-comana-13-600x400

Muzeul este divizat în mai multe zone, printre care:

Zețăria (locul de tipar):
– locul de unde se culeg textele;
– acolo se află literele și ornamentele de tipar așezate în funcție de frecvența utilizării lor;
– literele sunt individuale și erau luate una câte una; astfel se tipăreau ziarele până în 1989.

muzeul-moara-de-hartie-din-comana-10-600x400

Zona de legătorie – cuprinde presa de legătorie și aparate ce fac diverse operațiuni (ex: rotunjirea colțurilor). Tot aici am văzut una dintre cele mai mari prese din România.

muzeul-moara-de-hartie-din-comana-08-600x400

Toate echipamentele din Moara de Hârtie sunt funcționale (unele datează din 1889 și 1928), astfel că vizitatorii pot face personal ceva practic referitor la aceste meșteșuguri. De exemplu, de-a lungul timpului câteva cupluri și-au creat propriile invitații de nuntă, trecând prin toate etapele.

Moara de Hârtie nu are încă un program de vizitare, dar cu o rezervare prealabilă puteți programa o vizită.

Frecvent se organizează ateliere pentru copii, adulți, teambuilding-uri etc., unde într-o atmosferă specială, vizitatorilor li se povestește despre istoria hârtiei, a tiparului și sunt încurajați să realizeze singuri ceva.

Pe pereții acestui „atelier viu” se află fotografii de la expoziții, imagini cu alte ateliere de zețărie, afișe originale luate din diverse tipografii și alte lucruri care aduc aminte de acele vremuri.

 

Citeste mai mult: http://blogdecalatorii.ro/descoperiti-moara-de-hartie-de-la-comana/

 

 


Like it? Share with your friends!

535
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?