fbpx
530

Simplitatea și frumusețea s-au născut la sat. Nu o spunem noi, ci au spus-o și o susțin oameni de seamă ai acestei țări. Frumusețea României se ține încă în autenticitatea satului tradițional românesc care și astăzi, deși sufocat de noutate și invenții, încă mai răzbește.

Au părăsit satul ca să poată cânta la oraş viaţa ţăranului.

Valeriu Butulescu

Străveche așezare românească, Bucerdea Vinoasă e un sat din comuna Ighiu, județul Alba, pe care merită să-l vizitezi pentru autenticitatea sa. Iar când spunem „autenticitate”, spunem identitate folclorică neafectată de trecerea anilor.

Și nimic nu vorbește mai frumos despre această autenticitate pe care am evocat-o decât expoziția din centrul satului. O vei găsi în curtea bisericii, într-o căsuță rustică, peste drum de superba cramă „Apoulon”.

Veşnicia s-a născut la sat.

Lucian Blaga

Locanicii îi spun mai degrabă muzeu sătesc, decât expoziție etnografică. Așa că, dacă vei vrea să știi unde e expoziția, în sat, poate ar fi mai bine să întrebi de muzeu. Indiferent de titulatură, vorbim despre un loc în care sunt cuprinse, esențializat, toate acele detalii care, în vechime, organizau viața de zi cu zi a țăranului din Bucerdea Vinoasă.

O viață pe care acum majoritatea nu o mai cunoaștem, iar cei care au cunoscut-o, au pierdut-o demult, rămânând cuprinși de dorul și nostalgia acelor vremuri.

Ţăranii nu sunt proletari, nu sunt salahori, nu sunt simplii chiriaşi pe moşiile noastre, ci sunt fiii ţării!

Mihail Kogălniceanu

Detalii de istorie locală, istorie bisericească și etnografie, culese din gospodăriile din sat, așa încât să îți poți face o idee despre cum arată, în vechime, viața românească în acest ținut vei găsi la tot pasul.

Atât obiectele, cât şi aşezarea lor în încăpere arată modul în care era organizat un interior de casă ţărănească din secolul al XX-lea, făcută din pământ bătut, acoperită cu paie, având două încăperi: tinda şi casa (camera de locuit), la care se adăuga târnaţul. Prezentând  mobilier tradiţional (pat, canapei, coastăn, dulap de haine, credenţ), ţesături şi port specific.


Like it? Share with your friends!

530
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?