Așa cum te-am obișnuit, astăzi îți voi prezenta un nou loc minunat din România. Nou probabil pentru tine și pentru mulți alții, căci zona este acolo din timpuri străvechi. Căldările Zăbalei este un loc din Vrancea care este prea puțin cunoscut pentru frumusețea sa și pentru încărcătura istorică pe care o poartă în spate.
Unul dintre cele mai frumoase locuri din România se găsesc în Munții Vrancei, în locul unde râul Zăbala a creat în gresiile masive aici niște forme impresionante, cunoscute sub numele de Căldările Zăbalei. Arie protejată, Căldările Zăbalei nu se lasă ușor cucerite de turiști.
A călători este, pentru cei tineri, o parte a educației; pentru cei mai vârstnici e o parte a experienței.
Francis Bacon
De fapt, cei cu experiență spun că este un traseu extrem de greu, aproape imposibil de parcurs. Dar, în aceleași timp, frumusețea zonei compensează totul și se merită să ajungi aici pentru a admira o adevărată minune a naturii.
„Căldările Zăbalei” este o rezervaţie naturală care se află pe teritoriul administrativ al comunei vrâncene de munte Năruja. Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de peste 350 de hectare, un loc de o frumuseţe extraordinară, dar puţin călcată de turişti, din cauza faptului că traseul este unul lung, ce nu poate fi parcurs într-o singură zi.
Călătorul vede ceea ce este. Turistul vede ceea ce a venit să vadă.
G.K. Chesterton
Din anul 2000, „Căldările Zăbalei”, din Munţii Vrancei, a devenit arie protejată de tip mixt, datorită florei şi faunei întâlnite în perimetru. Specialiştii spun că traseul printre ”căldări” este unul extrem de anevoios, aproape imposibil de parcurs de turişti.
„Căldările Zăbalei sunt de fapt nişte marmite de evorsiune, adică excavaţii aproape circulare formate de vârtejurile apei curgătoare, sculptate în pachete compacte de gresii”, menționează profesorul de geografie Alexandra Tătaru.
Zona este cu totul şi cu totul remarcabilă, datorită acestei hidrogeormorfologii a albiei pârâului Zăbala, dar şi pentru pădurile, flora şi fauna întâlnite pe întreaga întindere.
Călătorim nu pentru a fugi de viață, ci pentru ca viața să nu ne scape.
Anonim
Privite din orice poziţie, este impresionant să vezi cum natura a dat naştere unor forme aşa frumoase şi perfect finisate, ceea ce face viabilă expresia că natura este”cel mai bun sculptor. cel mai bun sculptor”, povesteşte un turist care a străbătut această zonă.
Cercetătorul vrâncean Simion Hârnea, om al locurilor, născut la Năruja la 1898, scrie în cartea sa „Locuri şi legende vrâncene” despre frumuseţea „căldărilor”, loc de îmbăiere pentru haiduci.