fbpx
535

În comuna Șofronea, la doar câțiva kilometri în nord de Arad, se află unul dintre cele mai frumoase castele din România. Vorbim de o adevărată oază de liniște potrivit celor care au trecut pe acolo. Și nu sunt puțini turiști, pentru că vorbim de un loc în care sunt și băi termale. Este vorba despre castelul Purgly.

Potrivit unor documente vechi, castelul ar fi fost construit în jurul anului 1789, însă prima mențiune documentară există în 1889. Castelul Purgly este menționat într-un schimb de moșii. Actualul aspect a fost dat de baronul Janos Purgly, cel menționat, de altfel, în schimbul de proprietăți.

Se spune despre el că i-a plăcut foarte mult să aibă o proprietate îngrijită. După moartea baronului, castelul a ajuns la fiul său, apoi a fost naționalizat de comuniști, care, la fel cum a făcut și cu alții, l-au transformat într-un sediu CAP. Până la Revoluția din 1989 a ajuns aproape o ruină. După căderea comunismului, a fost achizionat de Daniel Negrea, președintele fundației Humanitas-Gura Popii.

Castelul, împreună cu anexele și parcul ocupă o suprafață de 3,36 de hectare. Corpul central este construit în stil eclectic și este inspirat după arhitectura Castelului Huniazilor.

Noul proprietar, Daniel Negrea, a susținut o muncă de restaurare care a durat în jur de 10 ani. Abia în 2007 a putut fi deschis pentru turiști. Cu ajutorul unor arhitecți olandezi specializați în arhitectură medievală a fost refăcut castelul Purgly după schițele originale. De exemplu, vitraliile au fost refăcute la Hunedoara, iar gardul de fier forjat a fost construit de un fierar cu experiență din Zimandu Nou.

Și pentru că în zonă există apă termală, noul proprietar a construit două bazine după modelul băilor romane. Aici vin foarte mulți să se trateze de depresie, mai ales pentru că e foarte multă liniște și natură. De asemenea, apa este recomandată și în ameliorarea unor afecțiuni precum reumatism, artroze, astm bronșic sau circulație periferică defectuoasă.

În castel, printre altele, se organizează deseori întâlniri și conferințe.


Sursa: ideipentruvacanta.ro


Like it? Share with your friends!

535
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?