Blidaru a rămas una dintre cele mai bine conservate cetăți dacice. Urcușul spre locul din Munții Orăștiei este dificil, dar eforturile vizitatorilor sunt răsplătite de frumusețea așezării.
Poteca spre cetatea dacică Blidaru urcă de la marginea satului Costești pe versantul abrupt de peste râul Orăștiei, apoi se afundă în pădurea de fag și mesteacăn, ieșind într-un luminiș în apropierea așezării antice.
Traseul de o oră, cel mai accesibil pentru oaspeții locului, poate fi parcurs doar pe jos, iar vizitatorii sunt sfătuiți să poarte bocanci și să aibă provizii de apă. În aceste zile, pădurea se trezește la viață, iar călătorii sunt întâmpinați de priveliști în culori proaspete de primăvară, într-o atmosferă animată de trilurile păsărilor.
O mulțime de copaci bătrâni printre care se strecoară cărarea spre Blidaru au fost marcați cu numele și mesajele turiștilor, scrijelite de-a lungul ultimelor decenii în scoarța arborilor. Astfel de „amintiri” apar la tot pasul, de la poalele muntelui, până la cetate.
Blidaru, o fortăreață din blocuri groase de calcar, aduse de daci de la Măgura Călanului, și apoi marcate cu litere grecești, oferă o priveliște spectaculoasă.
Cetatea a fost construită în secolul I î.Hr. și avea, potrivit istoricilor, și un rol de a proteja Sarmizegetusa Regia împotriva cuceririi romane.
Sursa: https://identitatea.ro/cetatea-blidaru/