546
662 shares, 546 points
A9B1BF1F 1416 41F9 BD35 B07333A57CE0

Ne îndreptăm grăbiți spre una dintre cele mai frumoase localități ale României, pe pământul presărat cu o serie de lăcașe sfinte, ale căror istorie a întrecut limitele timpului, fiind apreciate și în ziua de astăzi de către turiști și vizitatori. Vizităm județul Sibiu, un județ ce s-a afirmat pentru turismul românesc, datorită frumuseții peisajelor și al culturii. Însă, pașii noștri duc astăzi spre două biserici fortificate, celebre printre turiști. 

O legendă veche spune că însăși Maica Domnului a spus că România este Grădina sa, arătându-se unor călugări. Ei bine, probabil din acest motiv pe teritoriul țării regăsim o serie bogată de mănăstiri și biserici care mai de care mai frumoase și apreciate. Fiecare regiune s-a afirmat cu prezența unor lăcașe sfinte cunoscute în rândul credincioșilor, astfel se întâmplă și în cazul Sibiului, unde regăsim două frumoase biserici fortificate. 

Biserica fortificată din Hosman 

Construirea bisericii a început în anul 1270, când în jurul acesteia a fost ridicată fortificația, fiind așezată la poalele dealului. Maeștrii acestei opere arhitecturale erau veniți de la Alba Iulia, unde negăsindu-și un loc de muncă, au ajuns la Hosman, unde au și început construcția bisericii. Aceasta este realizată în stil baroc, dar combinat cu cel gotic, fiind complet construită din piatră. Este o fortificație solidă și masivă, ce se înalță măreață spre cer, în ciuda faptului că a fost încercată de diverse evenimente neplăcute de-a lungul timpului. Chiar Vlad Țepeș este unul dintre cei care și-a lăsat amprenta asupra lăcașului, dar într-un mod negativ. 

32732C99 C7B0 49CC 915B D216BA2C648C
5FAF3C90 6DE9 41A8 81FD AE8D851309E2

Biserica fortificată din Alțâna

Biserica ce avea să fie fortificată în cele din urmă, a fost construită în secolul al XIII-lea, fiind inițial o bazilică romanică. Începând cu anul 1549, au început modificările, iar construcția avea să devină o biserică-hală. Datând din timpuri foarte îndepărtate, astăzi biserica nu se regăsește într-o formă foarte bună, deoarece în data de 4 Noiembrie 2020, tavanul s-a prăbușit, distrugând o parte importantă din încăperile sale. În ciuda acestui eveniment neplăcut, dacă ajungeți aici vă veți putea bucura de imaginea unei fortificații vechi, care încă transmite poveștile trecutului. 

BC3BAFB1 2F38 48AD 9025 ADA9097A11E0
21F111E1 B153 46A7 8AA1 58B26D066D6C

În județul Sibiu mai există o biserică bine cunoscută în turism și anume Biserica din Biertan, ce datează încă din secolul al XII-lea. Aici regăsim și câteva legende interesante, ce au stârnit interesul turiștilor. Una dintre ele este despre o “închisoare a îndrăgostiților”, o cameră din turnul fortificației unde erau aduse perechile de soți ce aveau probleme de cuplu. În mod uluitor, pe cât de gravă era relația dintre cei doi, după o vreme petrecută în această cameră, reveneau ca fiind cei mai fericiți oameni. Oare generația actuală ar avea nevoie de o astfel de “închisoare”?! Probabil magia nu ar mai fi aceeași, dar dacă a mers în trecut, poate ar merge și acum. 

1126C1D4 B7BB 4F09 ADA0 E2CAB5A2D664

Aceste fortificații poate nu mai sunt foarte atractive în ochii turiștilor, însă sunt dovezile trecutului, locuri care împărtășesc secretele vremurilor îndepărtate, fiecare amprentă a timpului fiind regăsită pe zidurile vechi. Fiecare loc din țară își are propriile povești, iar noi ca români trebuie să le cunoaștem, astfel vor fi purtate din generație în generație, iar dacă locurile nu vor mai exista, vor rămâne veșnice datorită nouă. 


Like it? Share with your friends!

546
662 shares, 546 points
Ioana Raluca

Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.

Comentarii

comentarii