fbpx
533

Ne purtăm astăzi pașii către filele de poveste ale trecutului, către un loc unde timpul s-a oprit și a lăsat istoria să domine ale sale ținuturi. Suntem aici, în prezent, datorită tuturor evenimentelor din vremurile trecute, fiecare episod istoric având rolul său în devenirea noastră ca popor român. Iar fiecărui eveniment i s-a atribuit și câte o locație. Astăzi, am ales să vă împărtășim povestea unei cetăți, ale cărei ziduri poartă și în zilele actuale memoria unor secole pline de glorii și victorii. Astfel, ne îndreptăm privirile către Cetatea Poenari, frumoasa fortăreață din vârf de munte, ce veghează de sute de ani ținuturile Argeșului.

Localizare

Cetatea Poenari se află în scurta apropiere a localității Arefu, din județul Argeș. Drumul este accesibil până la poalele muntelui, aceasta fiind localizată chiar în falnicul său vârf. Deoarece a devenit un recunoscut și popular obiectiv turistic, a fost construită o scară din aproximativ 1700 de trepte, care vă vor conduce către ea. Locația cetății este de-a dreptul impresionantă, fiind stăpână peste valea Argeșului. De aici veți putea admira peisajul natural, dominat de păduri dese, iar undeva în zare, stâncile munților se înalță zvelte către cer. Odată ajunși în acest deosebit loc, vă veți contopi cu liniștea împrejurimilor și vă veți simți departe de lumea exterioară, atât de tulburătoare.

Istoric

Cetatea Poenari s-ar spune că datează încă din perioada anilor 1300, numele ai apărând în diverse documente istorice, în care domnitori ai Ungariei în mod special, ar fi vorbit despre această cetate. Un mare eveniment din istorie este ,,Bătălia de la Posada”, numită astfel de către Nicolae Iorga. Însă, interesant este că în documentele din acea vreme, se vorbește despre ,,posada”=trecere, care se afla chiar în scurta apropiere a Cetății Poenari. Misterul bătăliei este acela că nu se știe mai exact unde a avut loc, evenimentul având o mare importantă în emanciparea Țării Românești. Cumva această fortăreată reprezintă punctul de plecare către aflarea secretului bătăliei.

Legendă

Despre cetate se știe că ar fi fost a doua reședință a lui Vlad Țepeș. Inițial cetatea a avut un singur turn, dar odată cu sosirea domnitorului, aceasta a fost îmbunătățită, ordonând construirea mai multor turnuri și împrejmuirea cu ziduri mari și puternice. Totul a fost în scop ,,militar”, deoarece la acea vreme Vlad Țepeș se lupta cu otomanii. Locația era perfectă pentru a urmări tot ce se întâmpla de-a lungul Cheilor Argeșului. Dar cum a ajuns domnitorul la Poenari?

Legenda spune că într-o zi acesta fugea de turci și odată ajuns la poalele muntelui, a zărit turnul înalt al cetății, iar în acel moment l-a considerat locul perfect în care să se ascundă. Însă, a urmat o tactică, ce probabil l-a salvat de armata turcă. Tuturor cailor le-a schimbat potcoavele, punându-le invers, astfel, urmele nu indicau faptul că acesta a urcat la cetate, ci că a coborât dinspre ea. Odată ajuns la Poenari, a făcut din cetate o adevărată fortăreață de apărare.

Cetatea Poenari este o emblemă a trecutului, locul martor al bătăliilor și evenimentelor istorice și care astăzi ne oferă șansa de a privi înapoi în vremurile mult îndepărtate. Vizitați acest loc și aveți certitudinea că vă veți bucura nespus de frumusețea lui. 


Like it? Share with your friends!

533
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?