fbpx
507

Știai că există un loc numit „Delta Clujului”? Este cea de-a doua mare suprafață acoperită cu stuf de pe teritoriul României!

Stufărișurile de la Sic se află la circa 40 de kilometri de Cluj Napoca și constituie, ca suprafață, cea de-a doua mare zonă acoperită cu stuf din țara noastră. Pe locul întâi se află, evident, Delta Dunării. La fel ca și în Delta Dunării, în stufărișul de la Sic își găsesc adăpost o sumedenie de păsări, printre care barza, cufundarul polar (Gavia arctica), șorecarul comun (Buteo buteo), stârcul cenușiu, presura, buhaiul de baltă, lișița, nagâțul, pițigoiul moțat (Aegithalos caudatus), câneparul, lăcarul mare, eretele de stuf, corcodelul mic (Tachybaptus ruficollis).

Deși i se spune „Delta Clujului”, la fel ca și în cazul „Deltei Bucureștilor” nu este vorba despre o deltă în toată puterea cuvântului (adică „o formă de relief rezultată din depunerea de mâl și de nisip la vărsarea unei ape curgătoare într-un lac sau în mare”, conform definiției de dicționar), ci despre o zonă umedă a luncii râului Fizeș (unul dintre afluenții Someșului Mic). Stufărișul de la Sic constituie o zonă constituită atât din mlaștini, cât și din iazuri, în care se dezvoltă, ca specii vegetale predominante, stuful și papura.

Sursa: https://identitatea.ro/delta-clujului/


Like it? Share with your friends!

507
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?