fbpx
523

Când spui relaxare, spui munte și aer curat. Indiferent de anotimp, cu toții știm că cea mai bună destinație este muntele, pentru că mereu este momentul potrivit pentru a te bucura de răcoare.

Doda Pilii este un loc retras și puțin cunoscut. Dacă auzi de acest nume, prima oară te întrebi dacă e la noi, apoi te gândești la un hotel nou, însă e doar un cătun din satul Răchițele, comuna Mărgău din Cluj.

Cătunul moțesc din Munții Apuseni se odihnește pe malul Someșului Cald și de când au apărut câteva vile și cabane în zonă, își așteaptă liniștit turiștii.

Din inima Munților Apuseni izvorăsc pârâie repezi și reci de munte, de-a lungul cărora mai la vale, apar presărate ca niște bijuterii autentice cătunele moțești, printre care cel mai autentic este Doda Pilii.

Încă de la început numele îți suscită interes, iar din curiozitate încerci să identifici de unde vine acest nume ciudat pentru o așezare moțească. Așezarea se află în mijlocul Apusenilor, iar în adâncuri se ascunde un sistem carstic care străbate tot subsolul zonei.

Doda Pilii este cam singura așezare unde poți să rămâi peste noapte în zonă, dacă vrei să vizitezi peșterile de o frumusețe sălbatică. Cel mai ușor ca să ajungi în zonă este pe drumul ce urcă în munte din Huedin pe la Răchițele, chiar dacă nu ai o mașină 4×4 sau offroad se poate urca până la Doda Pilii sau Ic Ponor. Mai ales toamna este sezonul cel mai bun pentru speologie, și poți vizita peșterile cu activ, nivelul apei fiind destul de scăzut.  

Altitudinea la care s-a dezvoltat această zonă este de 1086 m desupra nivelului mării, fiind înconjurată de păduri de conifere, în special molid, astfel dispunând de bogate peisaje unice.

Din punct de vedere istoric, legat de cătunul Doda Pilii nu există menționări în documente, în schimb satul Răchițele fiind atestat documentar la sfârșitul secolului al XVIII-lea, datorită exportului de cupru din localitate.

Pe lângă peisajele minunate care, evident, îți vor fi de ajuns pentru o vacanță spectaculoasă, frumoasa zonă nu oferă doar atât.

Te poți bucura de Peștera Humpleu, unde vei găsi un sistem de galerii care însumează peste 40 de km, fiind cel mai mare sistem carstic de la noi din țară.  Aici vei descoperi aerul  curat de munte ce-ți dă o poftă de viață ieșită din comun.

Peștera Humpleu se poate vizita doar cu ghid specializat. Încă de la intrarea în peșteră te lovește un curent de aer rece ce urcă exact din inima muntelui. Peștera de la Humpleu cred este una dintre cele mai spectaculoase sisteme carstice în care am intrat.

Minunătiile și bijuteriile adâncurilor îți încântă ochiul la tot pasul, păcat că nu poți rămâne să contempli și să admiri ore în șir frumusețile naturale ascunse în inima Apusenilor.

Traseul prin peșteră este un adevărat test de condiție fizică, ai de urcat, de coborât, trebuie să te strecori prin găuri strâmte sau chiar să cobori pe coardă pentru a ajunge în locuri văzute de puțini oameni. Dimensiunile impresionante ale sistemului carstic de la Humpleu a făcut ca, într-un interval de aproximativ 8-9 ore, să vedem doar o parte din el.

Chiar și o mică parte din Humpleu merită tot efortul, nu există cuvinte și epitete ca să poți descrie tot ce ți se arată în fața ochilor și sentimentele care te cuprind tot timpul cât ești în adâncuri.

Măcar o dată în viață merită să vezi sistemul carstic de la Humpleu, pentru că odată intrat în peșteră, vei dori mereu să revii.


Like it? Share with your friends!

523
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?