fbpx
519

Soveja este o stațiune turistică recunoscută drept zona cu cel mai curat aer din România și pentru apele sale sulfuroase și bogate în sodiu. Dacă îți dorești să petreci clipe minunate, departe de agitația urbană, admirând natura plină de culoare, destinația Soveja este locul ideal.

Deși nu arată ca o destinație turistică cu care suntem obișnuiți atunci când mergem în vacanță, porția de oxigen în mijlocul naturii de care avem parte, înconjurați de tradiții străvechi, poate fi ocazia perfectă de relaxare. Zona este preferată de persoanele cu probleme respiratorii care se simt încărcate de energie și de vitalitate după un sejur aici.

Situată în județul Vrancea, la o altitudine de 500-550 m Soveja face parte din Parcul Național Putna-Vrancea, unde putem găsi foarte multe carnivore.

Scurt istoric

În secolul XIX, mai exact în 1870, un negustor de stofă ce suferea de o boală de plămâni a fost sfătuit să meargă la Soveja pe timp de vară pentru a se vindeca. Nu trece mult timp și tot mai mulți negustori, funcționari sau meșteșugari au început să vină pentru a profita de beneficiile miraculoase din zonă. Nefiind zonă turistică, aceștia se cazau la săteni.

Zona s-a dezvoltat, fiind construită chiar și o cale ferată pe care circula un tren forestier ce aducea turiști și transporta localnicii între Focșani și Mărășești. De-a lungul istoriei, zona s-a dezvoltat, fiind construie hoteluri ce găzduiau mii de turiști dar și o tabără pentru elevi.

În prezent, zona este în curs de dezvoltare, având un potențial turistic uriaș. Turiștii care au un stil de viață agitat, haotic, care suferă de surmenaj, reușesc aici să se detașeze, să se bucure de peisaj și aerul pur îi vindecă, atât sufletește cât și trupește. Mai mult decât atât, băile cu ape minerale, gimnastica medicală, sau electroterapia sunt remediile perfecte pentru revigorarea turiștilor.

Dincolo de arhitectura caselor ce ne amintește de istoria rurala a timpurilor demult apuse și de traiul liniștit dar plin de farmec și de tradiții al localnicilor, Stațiunea Soveja găzduiește atracții turistice care au rezistat în timp pentru a ne putea bucura și noi de ele.

Mănăstirea Soveja

Una dintre cele mai vechi mănăstiri din Vrancea, Mănăstirea Soveja a fost construită în anul 1645 și ctitorită de domnitorul Matei Basarab în semn de muțumire lui Dumnezeu pentru împăcarea cu domnitorul Vasile Lupu. Cunoscută și sub numele de „Dobromira” sau „pace valoroasă” în limba română, biserica poartă hramul „Nașterea Domnului”. Atmosfera plină de taină te îndeamnă la rugăciune și meditație iar frumusețea peisajului este neasemuită.

Există și o legendă populară prin partea locului. Aceasta spune că, scriitorul Alecu Russo a fost exilat aici în ultima parte a vieții sale. Astfel, a luat naștere balada populară „Miorița”, cunoscută de românii de toate vârstele. Din dorința de a anima conștiința națională de la acea vreme, Vasile Alecsandri, dramaturg, folclorist, politician și  prietenul lui Alecu Russo din acea vreme a publicat opera.

Alte obiective turistice demne de vizitat sunt: Mausoleul Eroilor din Primul Război Mondial, Tabăra de Sculptura Soveja, Casa memorială Moș Ion Roată, Dealul Răchitașului, Fântâna Colonel Fotescu, Muzeul Militar Soveja, Podul General Artur Vaitoianu, Sipotul lui Bucur, Statuia lui Simion Mehedinți.


Like it? Share with your friends!

519
Loredana Tăerel

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?