fbpx
509

Domeniul Manasia este unul dintre acele puține locuri din România în care realitatea de la fața locului este peste așteptări. Și nu putem spune că așteptările erau scăzute când am plecat la drum.
Domeniul Manasia este un monument istoric al Bărăganului, readus la viață în urmă cu câțiva ani și oferit publicului sub forma unei “experiențe aristocratice”.

Spunem asta pentru că pe de o parte avem conacul în sine, restaurat impecabil și cu toate elementele luxului vremurilor de altădată la locul lor, alături de un parc de 2 hectare, cu platani de 200 de ani, iriși, arcade verzi și iaz cu pești. Iar de partea cealaltă este una din cele mai bune experiențe culinare de care am avut parte în România.
Dar să o luăm cu începutul:

Localizare

Domeniul Manasia este poziționat în județul Ialomița, la 4 km de Urziceni, în satul Manasia. Cam la 1 oră de condus de București. Este foarte aproape de drumul național E85, după ce treci de Urziceni.

Domeniul Manasia
Povestea Domeniului Manasia își are începuturile undeva în secolul 17 și implică mai multe nume din clasa aristocratică a vremurilor. Însă cel care a dat forma actuală a domeniului la final de sec. 19 este fostul ministru de externe bulgar Ion Hagianoff, al cărui nume încă însoțește proprietatea în anumite contexte.

Domeniul este compus dintr-un conac în stil eclectic cu elemente de Art Nouveau, un parc de 2 hectare despre care povesteam mai sus și câteva clădiri anexe.

Proprietatea este impresionată în detaliu. Mobila este achiziționată de la târguri și licitații de antichități, tavanele înalte au fost reconstituite ca la carte, inclusiv cu foița de aur specifică statutului nobiliar al vremurilor. Există șemineu, sală de pian, iar o parte dintre pereți găzduiesc tablouri în original pictate de George Löwendal, bunicul actualei proprietare. Parterul este cel mai elegant, iar pe măsură ce se urcă până la mansardă inclusiv încep să apară sălile de conferințe, tehnologie și elemente mai contemporane.

La subsolul conacului există o cramă impresionată, cu capacitate de 1 milion de litri, unde se organizează degustări. Poți descoperi întreaga poveste în turul domeniului care este inclus de obicei în experiența Manasia.

Conacul se promovează în special ca locație pentru evenimente: nunți, evenimente corporate, întâlniri de business pentru grupuri mai mari. Separat există o zonă de experiențe culinare pentru grupuri mai mici, experiențe pentru zilele de weekend în general. Această parte de fine dining reprezintă și motivul pentru care am ajuns noi la Manasia. Și nu am fost dezamăgiți.


Citește mai mult: amusebouche.ro


Like it? Share with your friends!

509
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?