fbpx
533

De multe ori m-am gândit cum ar fi dacă turismul din România ar fi dezvoltat de-a lungul punctelor sale forte și cum ar fi dacă am crește rata de promovare a locurilor de la noi unde ne-am putea petrece o vacanță… Mai mult ca sigur, Parcul Național Apuseni s-ar afla în topul alegerilor, fiind una dintre cele mai frumoase zone din țară.

România nu încetează să ne surprindă cu peisaje și povești incredibile, parcă scoase dintr-un tablou pictat de vreunul dintre pictorii cei mai de seamă. În Apuseni, lucrurile stau cu totul diferit. Nu numai că aici nu găsim nici măcar o priveliște care să ne plictisească, ba mai mult, magia acestor locuri face ca fiecare persoană care calcă aici să rămână în suflet cu amintirea sa, vie și mereu proaspătă.

Pentru ca experiența să fie una reală până la capăt, dar și pentru a realiza o conexiune mai puternică cu locul și natura, recomandăm să mergeți pe varianta cortului în defavoarea unei pensiuni. Și deși lucrurile sunt puțin mai dificile în camping, sunt mult mai frumoase și mai încărcate emoțional.

Totuși, recomandăm și să consultați cu atenție legislația și ghidurile despre Parcul Național Apuseni, pentru că altfel riscați să mergeți într-o zonă anume unde să nu aveți accesul de campare. Există câteva locuri special amenajate sau pur și simplu locuri unde este permisă staționarea cu cortul.

Ghid pentru cortiștii începători

Dacă nu ați avut niciodată ocazia să călătoriți în natură, cu cortul, nu trebuie să vă speriați. Deși confortul nu este întocmai precum cel pe care l-ați avea dacă ați opta pentru o cazare, merită să vă „chinuiți”. Și tocmai primul pas pe care îl aveți înainte de a face acest pas este să nu vă speriați de ideea de cort, căci lucrurile nu sunt atât de complicate precum par.

În primul rând, nu veți fi singuri! În Apuseni sunt mereu alți oameni dornici să simtă energia acestor locuri din cort. Iar adepții campingului sunt mereu oameni prietenoși și gata să sară în ajutor. Așa că nu vă faceți griji dacă ați rămas fără apă sau nu aveți cu ce să aprindeți un foc, căci sigur veți găsi ce căutați la vecini.

În al doilea rând, ca lucruri necesare fiecărui aventurier curajos, pentru un minim de confort, enumerăm:

  • cortul
  • izopren sau saltea, deși din experiența noastră, o saltea este mai potrivită deoarece nu simțim pământul atât de rece ca atunci când dormim pe un izopren
  • saci de dormit pentru fiecare persoană; aici recomandăm o investiție mai pronunțată pentru că veți simți nevoia să vă înveliți cu ceva ce calitate, chiar și vara, deoarece noaptea, mai ales, este foarte frig
  • aragaz de camping, pentru că veți simți nevoia să mâncați sau să beți ceva cald
  • ladă frigorifică, fiindcă aveți nevoie să mențineți reci anumite alimente, mai ales dacă vreți să stați mai mult timp
  • mese și scaune; aici rămâne la latitudinea voastră pentru ce modele optați, în funcție de cum doriți să vă organizați, câți sunteți etc.
  • lanterne și felinare, deoarece noaptea veți avea nevoie de lumină
  • consumabile de tipul hârtie igienică, farfurii, pahare, tacâmuri etc.
  • saci de gunoi, pentru că deja știm că nu aruncăm nici cea mai mică hârtie în natură
  • haine de munte groase și bocanci
  • medicamente și o trusă de prim-ajutor

Sfaturi pentru cei care merg la cort în Apuseni

Este indicat să faceți niște cumpărături consistente de mâncare și băutură înainte de a ajunge în Apuseni, deoarece lipsa magazinelor alimentare din zonă este o problemă.

Vă sfătuim să cumpărați mai multă apă decât consumați de obicei deoarece nu există surse destule și veți avea nevoie pentru gătit sau igienă, plus că veți fi mai însetați decât de obicei dacă veți realiza trasee montane. Este important să alegeți un loc de campare lângă un râu sau lac, deoarece veți avea nevoie de resursele sale.

De asemenea, vă sfătuim să nu depozitați niciun fel de mâncare în cort, deoarece atrage animalele și nu vă puteți pune viața în pericol. Cel mai potrivit loc de a ascunde alimentele este să le lăsați în mașină peste noapte.

În plus, vă recomandăm să vă bucurați cât mai mult de locurile și momentele petrecute acolo. Ideal ar fi să faceți un program bine stabilit, să fiți organizați, atât pe latura internă cum ar fi meniu sau dormit, cât și pe ce vă propuneți să vedeți sau locurile unde vă doriți să mergeți.

Lucruri inedite la cort în Apuseni

De departe cel mai frumos moment la cort în Apuseni sunt diminețile senine, când te trezesc razele soarelui. Priveliștea este una de nedescris, rouă, cai liberi la păscut și mirosul acela de dimineața curată și vie.

Acum câțiva ani, nu știu dacă și acum, seara veneau niște doamne tare drăguțe care strângeau comenzi de langoși cu diverse umpluturi, pe care le aduceau a doua zi dimineața calde, făcute în casă și pline de iubire.

Pentru zi, vă las o listă cu 10 cele mai frumoase locuri din împrejurimi unde puteți merge:

  1. Ghețarul de la Scărișoara
  2. Cascada Răchițele
  3. Cheile Râmețului
  4. Peștera Ghețarul de la Focul Viu
  5. Poiana Florilor
  6. Cetatea Rădesei
  7. Cetățile Ponorului
  8. Lumea Pierdută
  9. Pietrele Galbenei
  10. Groapa Bârsa

De asemenea, ziua se pot face plimbări scurte prin pădure sau se poate petrece un timp liniștit, lângă cort.

Cu toate astea, și serile au farmecul lor. Există ceea ce numim vatră, spații special amenajate pentru grătar, loc unde se și poate sta după la un foc de tabară, alături de o ciocolată caldă sau de un vin fiert.

Dacă nu v-am convins, sperăm că totuși v-am stârnit curiozitatea și v-am făcut să vă întrebați „ce ar fi dacă totuși aș merge?”.


Like it? Share with your friends!

533
Ioana Livia

Așa cum arta m-a făcut, dar și natura... scriu din pasiune, observ și simt, apoi transmit mai departe cum știu eu mai bine, trecând mereu informațiile prin filtrul sufletului.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?