fbpx
546

Anul acesta am decis pentru prima dată să petrecem mini-vacanța de 1 Mai pe litoralul românesc, mai exact în stațiunile Costinești, 2 Mai și Vama Veche. Iar weekendul a fost exact cum ne-am așteptat: plin de lume, vreme rece, dar distracție din plin.

Se știe deja că marea este locul unde fiecare își găsește alinarea, indiferent de ceea ce caută. Tinerii vin să se distreze, familiile își plimbă copiii pe malul apei, iar bătrânii vin să se liniștească și să se bucure de aerosolii curați și lumina soarelui.

„Oamenii merg in locuri straine pentru a se minuna de inaltimea muntilor , valurile uriase ale marilor , lungul parcurs al raurilor , nemarginita intindere a oceanelor , miscarea circulara a stelelor , dar trec pe langa ei insisi fara sa se minuneze deloc.”

Sfântul Augustin

Deși sezonul ideal pentru o excursie la mare, fie că vorbim de o escapadă de weekend, fie că ne referim la un întreg concediu, este vara, plaja este la fel de frumoasă și pe timpul celorlalte anotimpuri. Cu toate astea, temperaturile scăzute produc un oarecare disconfort, iar pe malul mării frigul este mult mai accentuat de rafalele de vânt.

Curajoșii care nu s-au temut nici de aglomerație și nici de temperaturile pe care aveau să le întâmpine au ales să ajungă în această mini-vacanță pe litoral, iar acești curajoși nu au fost deloc puțini. Dacă în Costinești o scuză a fost ilustrată prin intermediul festivalului Beach Please, care a adus laolaltă cei mai iubiți artiști din industria muzicală a hip hop-ului, în Vama Veche lucrurile au venit natural și fără vreun spectacol special.

Vama Veche de 1 Mai

Se știe deja că Vama Veche este stațiunea tinerilor nonconformiști, a libertății, a muzicii rock sau a hainelor colorate și lejere, un loc adorat de români și nu numai. An de an milioane de turiști traversează celebra Principală și se bucură de muzica celor mai renumite cluburi de pe plajă. Autenticitatea, spiritul hippie și simplictatea sunt caracteristicile acestei stațiuni din ce în ce mai vizitată.

Iar dacă tinerii iubesc acest loc, nu aveau cum să lipsească de aici pe 1 Mai. Astfel, Vama Veche a fost plina ochi în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai. Cluburile au fost pline ochi, singurul unde aveai o șansă mai sigură să stai era Stuful, amplasat direct pe plajă. De asemenea, restaurantele și terasele au fost ocupate până la refuz, iar cozile de la magazine sau restaurantele to go erau kilometrice.

Cu toate acestea, distracția a fost la cote maxime. Răsăritul i-a prins pe cei mai însetați de momente unice infinite pe plajă, unde vântul și frigul nu au părut a fi factori deranjanți. Petrecerea a continuat pentru câțiva dintre ei chiar și după răsărit, găștile de tineri de pe plajă adunați la focuri de tabară, cu nelipsitele chitare și voie bună după ei s-au distrat până spre orele prânzului.

Un moment cu adevărat special, pe care ar trebui să îl trăiască toți oamenii pe care îi prinde răsăritul pe plajă, este o plimbare. Noi am fost mai mult forțați de împrejurimi, având cazarea abia în stațiunea 2 Mai, să ne întoarcem în plimbare din Vamă, dar nu am regretat nicio secundă. Dacă alegeți drumul de pe stânci, care urmează cursul malului și coboară pe plajă la un moment dat, vă veți bucura de niște momente tare speciale, mai ales când răsare soarele și culorile joacă cea mai frumoasă piesă pe scena cerului.

Plaja într-o zi obișnuită de mai

Dacă agitația din Vama Veche ne-a cam dat dureri de cap, zilele următoare am căutat să găsim o oază de liniște pe plajă. Astfel, am ales să ne plimbăm pe plaja din 2 Mai, unde nu sunt foarte multe terase amenajate, iar majoritatea sunt închise în această perioadă a anului. Însă, am găsit o plajă liniștită, unde câțiva oameni își plimbau fie bebelușii, fie animalele de companie, iar câțiva viteji au încercat să facă baie în marea rece de mai.

Discrepanța mai mare între sezonul estival și celelalte s-a văzut în Costinești, stațiune care pe timp de vară este extraordinar de vie. Tot ce înseamnă terasă, restaurant, bar sau club erau închise, iar singurii oameni care mai erau pe plajă erau muncitorii care pregătesc ceea ce începe peste aproximativ două luni. Aici temperaturile au fost puțin mai ridicate, iar soarele a ars mai ușor chipurile celor care au avut nevoie să mai rămână lângă mare câteva zile.


Like it? Share with your friends!

546
Ioana Livia

Așa cum arta m-a făcut, dar și natura... scriu din pasiune, observ și simt, apoi transmit mai departe cum știu eu mai bine, trecând mereu informațiile prin filtrul sufletului.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?