fbpx
510

Înainte de a porni în călătorie prin lume, te-aş sfătui să descoperi ţara noastră cu tot ceea ce are ea mai frumos de oferit. Pentru că are, nu degeaba de la an la an din ce în ce mai mulţi turişti străini aleg să-şi petreacă vacanţele aici, în România. Un astfel de loc este Sibiul, oraşul care în 2007 a fost numit Capitala Culturală Europeană, alături de Luxemburg. Dacă te hotărăşti să ajungi aici, sfatul meu este să îţi iei mai multe zile libere şi să laşi maşina la hotel, sau acolo unde te-ai cazat, pentru că Sibiul este un oraş pe care trebuie să-l descoperi la pas.

Centrul vechi

Centrul istoric al Sibiului era în 1411 o piaţă de cereale, iar vreme de ani de zile a purtat numele Der Grosse Ring sau Grosser Platz. Mai târziu s-a numit Piaţa Regele Ferdinand, Piaţa Republicii pe timpul comuniştilor iar din 1990 şi-a reluat numele iniţial. Mergând prin Centrul istoric poţi admira şi face poze clădirilor şi zidurilor vechi, bine păstrate în ciuda trecerii timpului.

Turnul scării

Turnul scării

Dacă ai ajuns în Sibiu, treci şi pe la Turnul scării. Este cea mai veche clădire din oraş, datând din secolul al XIII-lea. Turnul are un singur etaj, iar dacă traversezi primul nivel ajungi la scările ce fac legătura dintre „Oraşul de sus” şi „Oraşul de jos”.

Pasajul Scarilor

Pasajul scărilor

Construit în secolul al XIII-lea, Pasajul Scarilor face legatura dintre Orasul de Sus şi Orasul de Jos şi adăposteşte clădiri vechi, de prin secolul al XVII-lea. Legenda spune că Mihai Viteazul a venit aici după bătălia de la Selimbar şi a servit masa la “Butoiul de Aur”, cel mai vechi restaurant din România care a rămas în aceeaşi clădire.

Podul Minciunilor

Podul minciunilor

Podul Minciunilor este unul dintre punctele principale de atracţie ale turiştilor care sosesc în Sibiu. Iniţial podul a fost construit din lemn, iar trecerea pe sub pod era păzită noaptea de trei santinele şi luminată de trei lanterne. Mai târziu acesta a fost reconstruit, astfel că în prezent este considerat primul pod din România şi al doilea din Europa construit din fontă turnată, având la capete două cercuri mari decorate cu stema Sibiului.
De-alungul timpului au circulat mai multe legende cu privire la Podul minciunilor. Se credea de exemplu că acest pod avea puteri nebănuite şi că auzea oamenii care spuneau minciuni sau ascundeau un adevăr. Atunci începea să scârţâie din toate încheieturile iar balustrada se mişca atât de tare încât aveai impresia că urma să cedeze în orice moment.
O altă legendă vorbeşte despre promisiunile mincinoase ale cadeţilor de la Academia Militară. Aceştia făceau fetele să se îndrăgosească de ei şi le dădeau întâlnire pe pod, însă nu apăreau niciodată.
Cea mai cunoscută legendă legată de Podul minciunilor face referire la întâlnirile romantice sub clar de lună dintre fetele tinere şi iubiţii lor. Fetele susţineau că sunt curate şi le promiteau băieţilor dragostea veşnică, dar atunci când adevărul ieşea la iveală iar tinerii aflau că fuseseră de fapt minţiţi luau miresele de păr, le târau până pe pod şi le aruncau.

Palatul Brukenthal

Palatul Brukenthal

Palatul Brukenthal a fost ridicat între anii 1778–1788 de baronul Samuel von Brukenthal pentru ca acesta să aibă un loc anume unde să-şi adune colecţiile, dar şi o reședință oficială.  Din 2004 Muzeul Brukenthal se află pe lista monumentelor istorice din Sibiu, iar Palatul Brukenthal găzduieşte Galeria de Artă și Biblioteca Muzeului Național Brukenthal. Aici puteţi admira o colecţie preţioasă cu unele dintre cele mai valoroase colecții de picturi baroce din centrul și estul Europei.


Sursa: descoperalocuri.ro


Like it? Share with your friends!

510
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?