fbpx
520

Sunteți la Mamaia, pe frumosul petic de pământ străjuit în dreapta de apele Mării Negre iar în stânga de cele ale Lacului Siutghiol, Cel Dulce ca Laptele… Ați auzit ca pe lac se află Insula Ovidiu, numită așa după marele poet latin care a trăit în exil la Tomis, acum 2000 de ani, la începutul sec.I d.H (9-17/18d.H). Mergeți să vizitați frumoasa insulă la care ajungeți după o frumoasă călătorie cu vaporașul. Poveștile locului spun că deși era exilat la Constanța, Ovidius și-ar fi ridicat aici o casă și că tot aici și-a avut și mormântul. Teoria nu a fost confirmată niciodată arheologic dar mitul a supraviețuit. Sunt multe povești legate de insulă…

Și mai este un mit superb, și straniu în același timp, legat de această insulă și de poetul Ovidiu. Legenda îl prezintă ca personaj principal al creației acestui sat. Primii care au publicat această variantă au fost Titus Cergău și Emanoli Papazisu, în “Legende Dobrogene”, acum mai bine de 45 de ani. Mitul merită cunoscut de toată lumea…

Se spune că, într-o zi, Dumnezeu şi Sfântul Petru au coborât pe pământul geţilor, pentru a vedea starea lucrurilor. Au ajuns într-un sat plin de oameni răi, care nu au vrut însă să îi găzduiască. Singura persoană care i-a primit în casă a fost o bătrână, care nu locuia singură, ci cu un străin pe nume Ovidiu, care potrivit basmului “venise tocmai de la Rîm(Roma)… şi care avea un suflet darnic şi o minte tare isteaţă”. Bătrâna nu a avut însă ce să le pună pe masă celor doi oaspeţi, pentru că singura sa avere era o vacă stearpă. Dumnezeu a făcut însă o minune, iar vaca a început pe dată să dea lapte, destul să umple toate vasele din locuinţă. Cu toţii au băut din lapte şi au mers la culcare, iar a doua zi dimineaţă Dumnezeu şi Sfântul Petru au plecat din nou la drum.

Când bătrîna a ieşit şi ea din casă a văzut că se mai înfăptuise un lucru fără seamăn. Satul de oameni răi dispăruse cu totul sub apele unui lac răsărit de nicăieri, iar gospodăria bătrânei se găsea acum pe o insulă.

Femeia l-a chemat pe dată pe Ovidiu să vină să vadă şi el minunea iar acesta a împietrit de uimire, devenind o statuie. Oamenii din Constanţa au luat această statuie şi au adus-o în centrul oraşului lor, unde poate fi admirată şi astăzi (Piața Ovidiu). Insula bătrânei a continuat să existe şi ea, fiind numită însă după numele “străinului de la Rîm”.

Legenda prezintă elemente stranii (împietrirea de uimire a lui Ovidiu este nedreaptă), combinând varianta mitului potopului biblic, cu povestea reală a poetului exilat şi cu statuia acestuia, realizată de sculptorul italian Ettore Ferari la sfârşitul secolului XIX. Este clar însă faptul că acest basm a pornit de la legende mai vechi, de la o tradiţie care a încercat să explice naşterea insulei de pe Siutghiol, legând creaţia acesteia de povestea romanului relegat.


Sursa: blog.icar.ro


Like it? Share with your friends!

520
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?