fbpx
560

Probabil ați auzit de această locație din România, ce a ajuns în topul preferințelor turiștilor de pretudindeni. Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici au făcut furori printre călători, datorită aspectului și modului în care sunt creați. Aceștia fac parte dintr-o arie protejată de lege, fiind o rezervație naturală de interes național.

Localizare

Vulcanii Noroioși sunt una dintre minunile naturii de pe teritoriul românesc, care au atras sute de turiști din toate colțurile țării. Aceștia se află localizați în județul Buzău, în zona comunei cu numele de Berca. Se găsesc la o altitudine de aproximativ 340 de metri, acoperind o suprafață de circa 4 ha. Locația a fost declarată rezervație naturală în data de 6 martie anul 2000. Din acel moment, Vulcanii Noroioși au atras călătorii dornici să descopere misterul lor. 

Ce sunt vulcanii noroioși?

Aceștia sunt reprezentați de formațiuni create datorită gazelor naturale, ce provin de la o adâncime de aproximativ 3000 de metri. Acestea trec printr-un sol de tip argilos, combinându-se cu apă și argilă. La suprafață se formează un nămol, care rezultă din împingerea apei și a argilei de către gazele naturale. La contactul cu aerul acesta se usucă, urmând să se formeze anumite structuri ce se aseamănă foarte mult cu imaginea unor vulcani. 

Cum este mediul din împrejurimile Vulcanilor? 

Din cauza solului sărat, vegetația nu se dezvoltă normal, deoarece plantele nu pot rezista unui asemenea mediu. Însă, există câteva specii ce au reușit să se adapteze locației, specii pe care turiștii doresc să le descopere, ele fiind un punct principal de atracție al locului. De asemenea, nici animalele nu pot să își formeze un mediu de viață normal, aici regăsind doar câteva specii de reptile și amfibieni. Pentru cercetători zona este de interes geologic, datorită fenomenelor ce au loc. 

Știai că…

– În Europa acest fenomen este foarte rar, fiind cunoscute doar câteva zeci de astfel de locuri naturale?

– Cea mai mare erupție de nămol a avut loc în 2006 pe Insula Java, ajungând la 125.000 metri cubi de noroi pe zi?

– Se cunosc doar 1100 de astfel de vulcani, iar România este printre puținele țări ce au parte de o asemenea minune naturală?

– Aceștia mai poartă și numele de ,,locul unde pământul fierbe”?

Ce mai puteți vizita în împrejurimile Buzăului?

O atracție majoră în rândul turiștilor sunt și Focurile Vii, ce se află în jurul satului Terca. Este un fenomen absolut impresionant, pe care localnicii îl consideră unul protector. Ei consideră că acest foc păzește satul de rele și de necazuri. Totuși, sursa acestor focuri este una naturală, aflându-se pe un teren cu metan, care ajunge la suprafață rezultând micile flăcări. Popular în rândul turiștilor este și locul unde puteți regăsi cenușa vulcanilor preistorici. Este vorba de niște vulcani ce au erupt în urmă cu 10 milioane de ani, a căror cenușă a fost purtată prin toate colțurile lumii. Nu se știe de unde provine această cenușă, însă, este la mare căutare de către călători. 

În Ținutul Buzăului se mai pot vizita și masivele de sare, așezările rupestre, rămășițele ultimelor ere glaciare și alte locuri, ce sunt minuni ale naturii. Este cert că în Buzău regăsim o serie de obiective turistice de origine naturală, pe care cercetătorii le privesc ca adevărate opere ale naturii și magiei ei. 


Like it? Share with your friends!

560
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?