În ultima perioadă s-a tot vorbit despre lucrurile mai puțin spectaculoase din județul Teleorman, iar oamenii au uitat de minunățiile care se ascund aici. Rezervația Naturală Pădurea Troianu din județul Teleorman este una dintre minunile ce trebuie amintite.
Bujorul românesc protejat în rezervație naturală
În această rezervație, bujorul românesc, este protejat, mai ales pentru că este o specie pe cale de dispariție. Dar nu doar bujorii sunt extraordinari în această rezervație, ci locul în sine este unul deosebit de frumos. Rezervația este arie protejată, de tip forestier și floristic, ce are o suprafață de 71 de hectare. Rezervația se întinde între satele Troianu şi Vatra din nordul Câmpiei Boianului, lângă pârâul Urlui, conform liberinteleorman.ro.
Această zonă are un potențial turistic imens, dar ascunde și povești istorice deosebite, mai ales că a fost descoperit un drum din secolul al II-lea în pădurea din rezervație.
Zona este administrată de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, iar obiectivul principal al rezervației rămâne protejarea speciei de bujor românesc și conservarea florei sălbatice. A fost declarată rezervație naturală din 2004 pentru protejarea bujorului românesc, specie pe cale de dispariție. Astfel, au fost instituite măsuri de conservare, cum ar fi reducerea căilor de acces în pădure și monitorizarea constantă a dăunătorilor.
În zonă sunt impuse măsuri de conservare pentru specia bujorului românesc
Alte măsuri de conservare constau în interzicerea formelor de tăiere, recoltare, dezrădăcinare, culegere sau distrugere a speciei de bujor românesc din habitatul lui natural. O altă măsură constă în interzicerea pășunatului și a tăierii de arbori. Bineînteles, aprinderea și folosirea focului deschis este strict interzisă în toată zona. Abandonarea deșeurilor în afara locurilor speciale amenajate și semnalizate este, de asemenea, interzisă. În perioada maximă de înflorire, specia este mereu supravegheată de silvicultori.
Pentru prevenirea sipariției speciei de bujor românesc în zonă, APM Teleorman a expus afișe informative în toată rezervația naturală, prin care îndeamnă localnicii și turiștii să ocrotească și să protejeze această specie.
Bujorul românesc înflorește în luna mai, iar perioada de înflorire durează aproximativ 2 săptămâni. Floarea este de culoare rosu-aprins și are 5-8 petale așezate pe un singur rând. Dacă veți avea posibilitatea să vizitați rezervația în luna mai, veți fi deosebit de încântați de covorul de bujori ce se așterne în toată rezervația. Iar în contrast cu verdele naturii și cu albinele care zumzăie de zor, cu siguranță veți simți că vă aflați într-un peisaj de basm.
Bujorii cresc în rezervație sub copacii înalți, oferind o senzație incredibil de plăcută. Chiar dacă nu este o zonă de mare interes încă, teleormănenii sărbătoresc Ziua Bujorului la mijlocul lunii mai, pentru a marca frumusețile pădurii de bujori din județ. Florea este inclusă pe Lista Roşie a Plantelor Superioare din România. Alături de Pădurea Troianu, în țară mai există încă 4 rezervații naturale de bujori românești. Acestea se află în județele Olt, Giurgiu, Dolj și Mureș.
Bujorul face parte din tradițiile și cultura românească. El este reprezentat pe iile românești, în basmele românești, în cântece strămoșești și în picturile vechi. Cei mai mulți dintre cercetători atestă faptul că florea este foarte bătrână pe meleagurile țării noastre. Se pare că bujorul provine încă din timpul erei glaciare și apare spontan în unele zone ale țării.
Despre bujorul românesc povestește Mircea Toma, fost inginer la Ocolul Silvic Roșiorii de Vede ”Este o floare foarte rară şi veche. Bujorul românesc, cunoscut ca paeonia romanica peregrina, este o specie relict glaciar. A supravieţit tuturor glaciaţiunilor care s-au perindat peste Europa. Putem spune că este de-a seamă cu crocodilii. Aşa cum au supravieţuit crocobilii erei glaciare, aşa este şi această specie de bujor ierboasă pe care o putem admira şi astăzi”.
”Din punctul meu de vedere, alături de floarea de colţ, sângele voinicului şi garofiţa Pietrei Craiului, bujorul românesc este una dintre cele patru specii ierboase deosebit de frumoase de la noi din ţară. Coloritul este deosebit, aproape că nu poate fi reprodus pe pânză”, a mai adăugat inginerul.
Sursa: ideipentruvacanta.ro