fbpx
540

Parcul Național Călimani se întinde pe teritoriul a 4 județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș și Harghita. Masivul Călimani desparte zona Bucovinei de Transilvania și deține cel mai mare complex vulcanic al Carpaților. Adăpostește formațiuni de lavă, o vegetație bogată și o faună extrem de diversificată.

Oferă vizitatorilor niște peisaje extraordinare, fermecând prin formațiunile sculptate cu mare grijă de mama natură. Această zonă este declarată din anul 2000 arie protejată și cuprinde o zonă montană cu forme de relief extrem de diversificate.

Cuprinde vârfuri înalte (Pietrosul Călimanului de 2100 m, Harghita de 1800 m, Gurgiu de 1776 m, Lucaciu de 1778 m, 12 apostoli de 1760 m etc), chei, poiene, păduri, pajiști, văi, măguri și nu numai.

Aici se găsește cel mai mare crater vulcanic din România, al cărui diametru atinge în jur de 10 km. Se întinde pe o suprafață de peste 24.000 de hectare și are în componență diverse rezervații naturale: Doisprezece Apostoli, Lacul Iezer și Jnepenișul cu Pinus Cembra.

Căi de acces spre Parcul Național Călimani

Accesul spre Parcul Național Călimani se poate face cu trenul sau mașina, pe mai multe rute. Accesul din Nord se face prin Vatra Dornei, Gura Haitii sau Poiana Stampei. Accesul din Sud se face pe la Răstolnița, Călimănel, Toplița sau Lunca Bradului. Și în final, accesul din vest se face prin Colibița.

Trasee turistice în Parcul Național Călimani

Această zonă stârnește un deosebit interes pentru iubitorii de natură și aventură. Conform literaturii de specialitate, biodiversitatea locului este fascinantă. Aici se regăsesc peste 813 de specii distincte de plante, 89 de specii de licheni, 11o specii de păsări, 422 de specii de nevertebrate și 35 de specii de vertebrate.

Pădurile sunt alcătuite cu precădere din amestecuri de rășinoase cu fag. Munții Călimani sunt străbătuți în lung și-n lat de ape, iar explozia de culori a florilor oferă un extraordinar spectacol vizual. Iată care sunt traseele turistice pe cre le puteți parcurge în această zonă:

Traseu Gura Haitii – Pietrele Roșii – Dornișoara

Traseul prezintă un grad de dificultate moderat, durează în jur de 7-8 ore și este marcat cu o cruce albastră. Accesul se face de pe drumul european E576 suprapus cu DN17 Suceava – Vatra Dornei și de aici pe DN17B până la Gura Negrii.

Se urmează drumul județean spre Neagra Șarului, ce duce la poarta de intrare spre Gura Haitii. Se sosește la Dornișoara pe drumul comunal, iar mai apoi, din Poiana Stampei se intră pe drumul european E576 suprapus cu DN17.

Traseul debutează de la Gura Haitii, cu o porțiune de drum forestier. Aceasta se parcurge în 20 de minute. Se urmărește marcajul, ce ne duce spre un urcuș în pădurea de molid, traseu ce are o durată de aproximativ 2 ore.

Aici puteți admira diverse păsări cântătoare, cocoși de munte, cerbi și nu numai. Veți merge pe porțiuni cu urcuș și luminișuri plane deopotrivă.

Veți avea parte de o priveliște grozavă spre Rezervația 12 Apostoli și Pietrele Roșii. Urmând marcajul spre Pietrele Roșii (15 minute) veți descoperi o excelentă panoramă spre vârfurile calderei vulcanice și valea Negrii. Urmați traseul pentru aproximativ 2 ore, până când ajungeți în apropierea vârfului Tamău, de 1861 m.

Practic, aceasta este limita dintre valea Negrei și bazinul mare al râului Dorna. Urmați poteca pentru jumătate de oră și coborâți spre Dornișoara. Aici vă bucurați de peisaje cu molid, mușchi, tufe de afini și alte specii de plante și flori. După aproape o oră se părăsește Parcul Național și se continuă drumeția pe Voroava. Pentru 2 ore, continuăm drumul până la Dornișoara.

­Traseu Gura Haitii – Poiana Izvoarelor – Vf Pietrosu Călimani – Vf Rețitiș – Vf Iezerul Călimanilor – Pasul Păltiniș

Vorbim despre un traseu dificil, ce durează aproximativ 16 ore, fiind marcat cu cruce roșie. Accesul se face de pe drumul european E575, suprapus cu DN17 Suceava – Vatra Dornei – Bistrița Năsăud. Din Vatra Dornei se continuă drumul pe DN17B până la Gura Negrii.

Se continuă drumul spre Neagra Șarului, până la Gura Haitii, urmărindu-se de aici drumul Izvoarele Haitii. Sosirea este satul Păltiniș. Se urmărește drumul județean Panaci, se intră în DN17B, iar de la Gura Negrii se urmărește drumul european E576 suprapus cu DN17.

Se pleacă din stația de autobuz Gura Haitii, urmărind pârâul Haita. De aici se parcurge drumul forestier, până la intrarea în parc. Este o zonă bogată în diverse plante și fluturi multicolori.

Traseul ne duce prin pădurea de molid pentru jumătate de oră, de unde ajungem într-o pajiște. Marcajul turistic ne poartă spre o zonă stâncoasă, spre vf. Jneapănul. Florile colorate și insulele de smirdar ne fac cu ochiul.

Vf. Pietrosul Călimani este cel mai înalt vârf vulcanic de la noi în țară. Odată ajunși la cruce, puteți utiliza carnețelul de acolo pentru a lăsa un mesaj personalului parcului.

Acesta este cel mai spectaculos punct din Parcul Național Călimani. Puteți admira munții Rodnei, o parte din Călimani, vârfurile Strunioru, Străcior, Zurzugău, Gruiu, Măieriș și Tamău.

După ce admirați peisajele de aici ce vă taie răsuflarea, urmează o coborâre de jumătate de oră către Negoiul Unguresc. Este o coborâre pe stânci, fiind dificilă.

Urmează o altă porțiune cu un grad de dificultate de parcurs ridicat, spre Halda Ilva. Veți ajunge în Șeaua Negoiului. Pentru o oră veți parcurge zona fostei exploatări de sulf Călimani.

Negoiul Românesc dispune de nenumărate goluri de rocă vulcanică. Aici sunt adăpostite Grota Haosului, Grota Luanei și Grota Ruinelor. De la șaua Nicovala mergeți 30 de minute pâna la Stația Meteorologică Rețitiș și vf. Rețitiș. Sălcii pitice, smirdar, lichenul-renului și ochiul găinii, toate acestea le puteți admira aici.

Se continuă traseul spre Bradul Ciont și Șaua Voidonesei timp de o oră, până se ajunge la vf. Călimani Izvor. Puteți vedea bine de aici calderul vulcanic. Urmăriți Depresiunea Drăgoiesei și Păltiniș, până la părăsirea zonei Parcul Călimani. Pe traseul Călimani izvor – Păltiniș aveți de mers pentru încă 3 ore.

Ați parcurs vreun traseu în Parcul Național Călimani? Împărtășiți cu noi din experiențele dumneavoastră.


Sursa: hailadorna.ro


Like it? Share with your friends!

540
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?