fbpx
554

Castelul contelui Bethlen de la Arcalia este unul dintre cele mai cunoscute de pe teritoriul bistrițean. Găzduit de comuna Șieu-Măgheruș, face parte dintr-un ansamblu împreună cu alte monumente istorice din satul Arcalia

Moșia din Arcalia are o suprafață de 16,5 hectare și include 3 clădiri și un parc dendrologic cu mai mult de 150 de specii de plante locale și exotice. Clădirea principală a fost construită cu cca. 150 de ani în urmă și este singurul castel în stil maur-bizantin în Transilvania. Castelul a fost construit în jurul anului 1850, la dorința Contelui Bethlen Balázs.

În clădirea castelului se află o sală de conferințe cu o suprafață de 80 de metri pătrați, ceea ce înseamnă 70 de locuri, o sală de prezentări cu o suprafață de 40 de metri pătrați, ceea ce înseamnă 25 de locuri, o sală de învățare cu o suprafață de 40 de metri pătrați și o bibliotecă francofonă cu o suprafață de 25 de metri pătrați.

Parcul dendrologic înconjoară clădirea pe 16 hectare și cele 150 de specii de plante includ următoarele: brad, molid, glicină sau salcâm japonez și multe specii de arbuști și puieți din toate colțurile ale lumii. Aranjarea parcului este de asemenea specială – potecile și promenadele sunt acompaniate de molizi, salcâmi și carpeni, aceștia formând în unele locuri nu numai străzi, ci chiar și labirinturi.

Castelul din Arcalia a fost naționalizat în 1947 și funcționa ca magazin sătean, locul de staționare a mașinilor agriculturale, după aceea tabere ale pionirilor au fost organizate aici până în anul 1963, când a devenit posesia Universității „Babeș-Bolyai”. Timp de mai mult de 3 decenii Centrul de Cercetări Biologice și Geologice funcționa în această clădire și foarte mulți studenți și-au efectuat practica lor de vară aici.

Deși este naționalizat și are alte destinații decât cea inițială, totuși soarta i-a fost prietenă. În cele din urmă ajunge în mâinile Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, din 1963 și este folosit ca Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice.

 Atzel Ferenc susține că e moștenitorul acestui castel și a vrut să și-l revendice dând în judecată universitatea în 2009. Însă nu a reușit să-și dovedească descendența directă a contelui Bethlen, ceea ce i-a împiedicat fixarea unui proces.

Centrul din Arcalia a devenit locația multor simpozioane științifice, spectacole, tabere de creație, cursuri de vară iar, pe lângă acest fapt, și vizitatorii sunt bine primiți, însă ei nu au acces în clădirea castelului, ci numai parcul dendrologic poate fi vizitat.

Dintre cele 12 castele existente în Bistriţa-Năsăud care au primit titulatura de monument istoric din partea Ministerului Culturii, puţine mai sunt funcţionale. Majoritatea sunt lăsate să se prăbuşească, în timp ce unele au fost transformate în locaţii pentru tabere, pentru expoziţii sau chiar preventorii.


Din fericire se dorește consolidarea acestui loc minunat, drept pentru care clujenii au făcut demersuri pentru acest lucru.

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca își va moderniza infrastructura educațională de la Arcalia, comuna Șieu Măgheruș, printr-un proiect finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional (POR).

Proiectul vizează extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de educație de la Arcalia, menită să deservească anual peste 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi la standarde europene, anunță UBB.

Durata de implementare a proiectului este de 3 ani (mai 2020 – aprilie 2023), iar valoarea totală a acestuia se ridică la 12,35 milioane de lei, dintre care peste 12,22 milioane de lei sunt cheltuieli nerambursabile oferite prin Programul Operațional Regional.


Like it? Share with your friends!

554
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?