586
1.1k shares, 586 points

Castelul Bethlen din Arcalia este situat pe teritoriul satului Arcalia, comuna Şieu-Măgheruş. Bijuteria arhitecturală a a aparţinut contelui Bethlen Balazs din Arcalia şi este singurul dintre cele 12 castele din Bistriţa-Năsăud ca e a avut o soartă favorabilă.

Castelul are o vechime de peste 150 de ani şi a aparţinut familiei de grofi maghiari Bethlen. Familia mai deţinea alte două castele în judeţ – pe cel de la Beclean şi pe cel din satul Şieu-Cristur. După ce în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial,  Arcalia a fost vandalizat şi incendiat de armata sovietică, înaintaşii grofului l-au reconstruit.

După Revoluţie,  Castelul Bethlen din Arcalia  a fost preluat de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca l-au preluat şiâtransformat în Centru Regional al Francofoniei.

În grădina botanică din jur, se găsesc specii de arbori şi arbuşti autohtoni sau exotici – bradul argintiu, salcâmul japonez, stejarul american, arborele de lalea. Mai există o multitudine de specii de flori care îmbogăţesc locul prin peisaj şi aromele îmbietoare – bujor, magnoie, liliac, şi multe altele.

Sursa: https://www.one.ro/lifestyle/vacante-si-calatorii/pare-un-palat-din-1000-si-una-de-nopti-dar-acest-castel-se-afla-chiar-in-romania-17128154


Like it? Share with your friends!

586
1.1k shares, 586 points

Comentarii

comentarii