529
621 shares, 529 points
Biserica Radna 16 e1549375777778

După ce ne-am bucurat de obiectivele turistice ale Aradului și am explorat împrejurimile orașului am pornit cătinel să descoperim alte destinații interesante din Țara Dacilor. Ne-am oprit astfel să cinstim jertfa strămoșilor noștri de la Păuliș, să admirăm măreața biserică din Radna și picturile sale deosebite, am urcat vitejește până la frumoasa priveliște oferită de Cetatea Șoimoș, ne-am oprit pentru câteva momente la Castelul Familiei Regale de la Săvârșin și la Bastionul Roșu din Ilia.

Prima oprire am facut-o la Monumentul Eroilor de la Pauliș, un monument ridicat în anii 1970 pe locurile în care, în Cel de-al Doilea Razboi Mondial imediat după ce am întors armele împotriva nemților, un detașament de circa 1000 de soldați români au ținut piept unui număr de circa 20.000 de ostași maghiari, însoțiți de mai multe tancuri și mașini blindate.

Monumentul eroilor de la Paulis 13
Pe urmele eroilor și ai cavalerilor 14

Eroismul si vitejia soldatilor romani care au dovedit ca “nici pe aici nu se trece”, au oprit in loc si au nimicit mare parte din numarul soldatilor maghiari. Un alt episod de eroism si un loc sfant al poporului roman, care se alatura celorlalte morminte ale eroilor nostri, pe care trebuie sa le cinstim vesnic: Oarba de Mures, Marasesti, Marasti, Oituz, Targu Ocna, Calugareni sau Podul Inalt.

Imaginea impresionantei manastiri catolice Maria Radna inchinata fecioarei Maria, te farmeca si te obliga se te opresti neaparat pentru a o admira.

Biserica Radna 16
Pe urmele eroilor și ai cavalerilor 15

Construita la inceputul anilor 1700 pe malurile raului Mures, este cu siguranta una dintre cele mai frumoase si impresionante biserici catolice din Romania.

Biserica Radna 8
Pe urmele eroilor și ai cavalerilor 16

Mi-a atras atentia indeosebi pictura profunda a cupolei dar si pictura murala reprezentand o ceata de turci. Am aflat ca aceasta reprezinta o legenda care spunea ca, in momentul in care un conducator turc a dispus daramarea bisericii, copitele calului acestuia i s-au afundat in piatra, ceea ce a condus la pastrarea acesteia.

Putin mai in fata de Radna se afla una dintre cele mai frumoase cetati medievale din Romania. E foarte probabil ca Cetatea Soimos, care astepta de mult pe lista mea de vizitare, sa aibe si cea mai frumoasa priveliste din tara, fiind ridicata pe o stanca inalta deasupra vaii raului Mures.

Cetatea medievala Soimos 27
Pe urmele eroilor și ai cavalerilor 17

Construita in anii 1200 de un nobil ungur, ajunge in posesia lui Iancu de Hunedoara, apoi ii admira pe rasculatii furiosi ai lui Gheorghe Doja, ajunge in posesia turcilor si apoi a austriecilor care o parasesc oficial pe la sfarsitul anilor 1700.

Inca se mai vad pilonii podului ce facilita intrarea in cetate, un pod asemanator cu cel al Cetatii Neamtului, iar ancadramentele de piatra in stil gotic, pastrate inca pe alocuri, ne-au dat o perspectiva asupra frumusetii decorative a vechii cetati, care s-a pastrat mult mai bine decat surorile sale de la Siria si Dezna.

Cetatea medievala Soimos 95
Pe urmele eroilor și ai cavalerilor 18

Iar daca urcusul provocator de circa 20 de minute pana la cetate nu va va lasa fara respiratie, atunci cu siguranta cetatea si privelistea sa o vor face.

Cetatea medievala Soimos 69
Pe urmele eroilor și ai cavalerilor 19

Castelul a fost ridicat la sfarsitul anilor 1600 de un nobil maghiar si a ajuns in stapanirea Regelui Mihai al Romaniei in perioada Celui de-al Doilea Razboi Mondial, prin cumparare de la Mocioni, al carui palat din zona nu am mai reusit sa-l vad cu aceasta ocazie.

Castelul Savirsin Familia regala a Romaniei 3
Pe urmele eroilor și ai cavalerilor 20

Am continuat mai departe spre Bastionul Rosu din Ilia, o fortificatie din anii 1500, renumita pentru ca a fost locul de nastere a celui ce a devenit ulterior unul dintre cei mai importanti principi ai Transilvaniei.

Bastionul Rosu din Ilia 26
Pe urmele eroilor și ai cavalerilor 21

Bethlen Gabor sau Bethlen Gabriel, a preluat modelul altor principi ai fostei Dacii si a cerut turcilor sa uneasca cele trei principate sub numele de Dacia. Dupa cum stim, primul care a incercat a fost Sigismund Bathory, apoi a reusit Mihai Viteazul si mai apoi a nazuit chiar si principele Moldovei Vasile Lupu.

Bastionul Rosu din Ilia 9
Pe urmele eroilor și ai cavalerilor 22

De numele lui Bethlen Gabor se leaga si denumirea de gabori a tiganilor unguri. Se pare ca tiganii din Transilvania au fost eliberati de catre acesta si in semn de recunostinta si-au luat numele lui.

Tot el a contribuit la refacerea Castelului Huniazilor, apoi a construit renumita biblioteca care ii poarta numele din Aiud, a detinut Palatul Bethlen din Deva astazi un frumos muzeu, Cetatea de Balta astazi emblema podgoriei Jidvei, Castelul Bethlen din Cris si cel din Racos.

Bastionul Rosu din Ilia 21
Pe urmele eroilor și ai cavalerilor 23

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. 


Sursa: identitatea.ro


Like it? Share with your friends!

529
621 shares, 529 points
romtur.ro

Comentarii

comentarii