fbpx
557

O vacanță la mare, fie ea și în varianta de weekend nu înseamnă să stai cu burta la soare de dimineață până seara. La urma urmei nici nu e sănătos să o faci, mai ales că soarele arde rău la prânz și cei mai expuși arsurilor solare sunt copiii, cu toată protecția din lume.

Dacă te plictisești de plajă sau dacă ai nenorocul să prinzi o zi mai capricioasă, chiar cu ploaie, nu e cazul să-ți faci nervi și să-ți strici vacanța, mai ales dacă mergi în sudul litoralului – de la Neptun-Olimp până la Vama Veche.

Cum ultima ispravă estivală a fost la Venus, unde nu mai fusesem până acum, ultima zi de mini-vacanță de weekend mi-am dedicat-o explorării împrejurimilor. Așa se face că am creionat un traseu numai bun pentru o excursie de o zi, mai ales dacă mergi în vacanță cu copiii.

Ograda Veseliei – cel mai cool loc de joacă pentru copii

Pe ulițele prăfuite ale satului Arsa din Constanța nu vezi țipenie la orele prânzului, nici măcar o cârciumă deschisă nu am văzut. Am ajuns aici pe un drum nu foarte bun dar inedit, printre păduri de pini, bălți, stufăriș și cariere de calcar. Părea că suntem deja în altă țară, deși mai erau kilometri buni până la graniță. Ultimii kilometri până la intrarea în sat sunt proaspăt pietruiți cu piatră de-un alb ce-ți ia ochii, pare că e drumul spre Rai. Nu sunt departe de adevăr, ferma Ograda Veseliei e Raiul copiilor.

Ograda și-a deschis porțile pentru micii vizitatori de puțin timp, la începutul verii 2014 dar copiii au devenit repede fanii fermei cu căprițe pitice, iepuri gigant, porci vietnamezi, oi, cocoși de rasă, ponei, văcuțe și alte orătănii. Căprițele pitice sunt de departe vedetele fermei, sunt vesele, jucăușe și atât de iubitoare încât îți vine să le iei acasă. Data viitoare nu mai venim cu mâna goală la ele, luăm morcovi și varză, căprițele le adoră.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Ograda Veseliei e că echipa face totul cu mult drag, nu e doar un loc unde copiii vin să vadă animalele, ca la grădina zoologică. Mai mult, e deschisă tot timpul anului, așa că în funcție de anotimp copiii se distrează și învață să planteze răsaduri, să tundă oițele, să strângă și să depoziteze fânul. Și joaca de-a fermierul nu se oprește aici, copiii care primăvara au participat la însămânțare, toamna sunt așteptați să culeagă roadele – știuleți de porumb pentru fiert, roșii pentru salate delicioase sau cartofi.

După ce se termină „treaba” în Ogradă, distracția și joaca continuă la tiroliană, pe tobogan, în hamac, leagăne sau printr-un super labirint din paie de unde trebuie să iasă împreună cu căprițele pitice. Dacă e prea cald (cum a fost zilele trecute) ori dacă vă prinde ploaia în ogradă, în interior e destul spațiu unde copiii pot să coloreze, să picteze sau să se joace cu zecile de jucării puse la dispoziție gratuit.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Ograda Veseliei e că mi-a întrecut orice așteptare – mă gândeam că n-o să vedem decât câteva animale și-atât dar am plecat de acolo, din satul dobrogean cu ulițele pustii cu gândul că am fost în cel mai cool loc de joacă pentru copii. Nimeni în afară de inițiatorii proiectului – doi tineri din București – nu au crezut la început că va fi un succes (la urma urmei, cine s-ar fi gândit că într-un sat aproape uitat de lume, fără șosea asfaltată, vor veni mii de copii, părinți și profesori?).

E un mod grozav de a promova printre copii valorile satului românesc, alimentația naturală și sănătoasă și jocul adevărat, așa cum era odată, mai ales că totul se întâmplă firesc, într-o zi obișnuită de vacanță, ca alternativă la plajă și bălăceală în mare.Ferma animalelor Ograda Veseliei are și site oficial și pagină de Facebook, unde suntem ținuți la curent cu toate noutățile iar dacă vreți să îi vizitați, adresa este: Decebal 90, sat Arsa, Mangalia

Herghelia Mangalia

La doar câteva minute de mers cu mașina din centrul stațiunii Venus (mai exact din fața Hotelului Inter unde am stat noi) e cea mai mare herghelie din sud-estul Europei, e păcat să mergi în sudul litoralului și să nu rupi câteva ore de la plajă să vezi caii de rasă de aici. Și nu sunt puțini, în jur de 350 de exemplare de pur sânge arab sau semigreu sunt îngrijiți și antrenați zilnic de câteva zeci de angajați care se dedică întru totul meseriei lor.

Pe toate site-urile dar și pe panoul de la intrarea în Herghelie e scris că se poate practica echitația. Există și o taxă de intrare dar nu știu dacă și ea mai este de actualitate și dacă da unde se plătește – când am fost noi nu ne-a întrebat nimeni nimic, nu era niciun ghișeu la intrare (poate și pentru că am ajuns în timpul pauzei de prânz a angajaților?!).

Herghelia a fost înființată în 1926, a fost închisă timp de 10 ani după Revoluție și redeschisă turiștilor, cu mult fast acum câțiva ani, după ce s-au investit câteva milioane bune de euro în renovări. În iulie anul trecut însă, herghelia a suferit daune importante în urma unei tornade care a făcut prăpăd în zona Mangalia.

Chiar și așa, fără posibilitatea echitației, a plimbării cu poneiul ori a unei vizite ghidate a hergheliei, copiii vor fi cu siguranță bucuroși să hrănească sau să mângâie căluții, cei mai mulți dintre ei sunt blânzi și iubitori.

Cum ajungi la Herghelia Mangalia?

Adresa este Șoseaua Constanței km 3, Mangalia dar practic se ajunge foarte ușor din Venus ori Saturn, la intersecția cu Strada Circului (care vine din E87), în dreptul Campingului Palace este un indicator turistic către herghelie. Este deschisă publicului în fiecare zi de la 9.00 la 18.oo.

Peștera Limanu – orașul din adâncuri

Deși e cea mai lungă peșteră din Dobrogea și asta s-ar putea specula din punct de vedere turistic, în realitate doar cine își dorește foarte mult să vadă această peșteră o găsește la capătul satului Limanu. Nu sunt indicatoare către ea, intrarea în peșteră nu e semnalizată în vreun fel – poți doar să ghicești că despre ea este vorba iar poarta de fier care până acum câțiva ani ținea vandalii la distanță, a dispărut – probabil ca să fie vândută la fier vechi. Odată cu ea s-au dus și numerele de telefon ale unui ghid local care se pare că spunea două-trei vorbe despre peșteră și te lăsa să intri în ea.

Ca orice loc misterios, unde nu au acces foarte mulți, despre Peștera Limanu se spun zeci de legende iar unii dintre povestitori mai că se jură că ce știu ei e adevărat. De exemplu, se zice că peștera e în mare parte săpată de om și că are ieșiri în Bulgaria și în Turcia sau că de-a lungul timpului mare parte din cei care s-au aventurat în peșteră au murit acolo pentru că nu au mai știut să deslușească labirintul de ramificații, care arată ca străzile unui oraș.

În realitate peștera (atât cât am putut să vedem din ea – 2-3 metri de la intrare) arată deplorabil, e vandalizată dar dacă mergi echipat corespunzător și ai o frontală cu tine poți să faci ceva mai mulți pași decât am făcut noi. Ideal e să mergi totuși cu un speolog ori cu cineva din sat care cunoaște peștera – dacă ai norocul să-l găsești pe acel cineva.

Plaja 23 august și Popasul Pescarilor

Din Venus până la cea mai frumoasă plajă din sudul litoralului sunt doar vreo 10 km, o nimica toată dacă vrei un ospăț pescăresc pe cinste dar și o plajă sălbatică, fără muzică în difuzoare, doar cu mult zen, să îți încarci bateriile pentru o săptămână întreagă.

La câteva zeci de metri de plaja 23 august e Lacul Tătlăgeac (care e, de fapt, un liman) – preferat de pescari și de iubitorii sporturilor nautice – și un paradis al păsărilor sălbatice (egrete, stârci, găinușe de baltă, lișițe, dumbrăvence, prigorii și alte zeci de specii). Așa că într-o pauză de plajă poți să-ți iei binoclul, pălăria de soare și o sticlă de apă și să mergi să faci bird-watching.

Paradis Land Neptun

Ca și Ograda Veseliei, e una dintre cele mai noi atracții din sudul litoralului, numai bună pentru o evadare de pe plajă și pentru copii și pentru părinți, de ce nu și pentru bunici. Parcul are 14 trasee pline de aventură, cu grade de dificultate diferite și nume incitante – Wonderland, Neverland, inclusiv un traseu compus din 10 tiroliene aflate la o înălțime de 10 metri.


Sursa: travelgirls.ro


Like it? Share with your friends!

557
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?