fbpx
548

Călătorim astăzi către un loc absolut impresionant, ce a devenit faimos datorită frumuseții sale aparte. Unică în România, această locație a reușit să imprezioneze turiștii veniți din toate colțurile țării să descopere opera de artă pe care natura a creat-o. Cu siguranță veți fi încântați să aflăți câteva detalii despre acest obiectiv turistic de mare rang, care atrage sute de călători anual. Reprezintă dovada că natura este cu desăvârșire deosebită, iar ceea ce poate face este  absolut impresionant. Vă invităm la un tur online către orașul Sebeș și a sa perla turistică.

Ne îndreptăm către orașul Sebeș, mai exact către satul Daia Română, care nu este decât la câțiva kilometri depărtare de oraș. În drum către acest sat, veți întâlni frumoasa zonă, al cărei aspect este pur și simplu deosebit. Probabil pentru unii oameni să nu aibă o așa mare importanță, însă, doar felul în care natura a reușit să dea naștere unei asemenea locații, este de-a dreptul admirabil.

Care este atracția turistică, ce a furat privirile călătorilor?

Râpa Roșie de lângă Sebeș este un loc cu adevărat minunat. ,,Roșie” nu se află întâmplător în numele ei, pentru că această râpă este de o culoare precum cea a trandafirilor. Cum arată? Ei bine, din pământ se înalță o imensă alcătuire din piatră, care are niște forme destul de ciudate. Versanții râpei sunt alcătuiți din coloane și creste, care evocă, vă crează senzația că priviți o pădure împietrită, o cetate cu ziduri masive sau o deosebită orgă de stâncă. Este de-a dreptul uluitor ce forme minunate poate avea această râpă. Ce este la fel de deosebit este legat de nuanțele stâncilor. Râpa Roșie a căpătat acest nume datorită culorilor sale trandafirii. În lumina caldă a zilei, prinde o nuanță de roșu ușor deschisă, iar spre apus, când razele soarelui se revarsă peste stânci, acestea se preschimbă într-un roșu-cărămiziu  intens. O imagine ce este cu desăvârșire admirabilă. Pentru un astfel de peisaj, merită să călătoriți până în Sebeș.

Cum a luat formă Râpa Roșie?

Acest edificiu natural din piatră își are ca făuritor natura în mod evident, dar cel mai important, apa este cea care a reușit să creeze o asemenea operă naturală. Râpa Roșie este alcătuită din roci, marne, argile, în care apa a săpat timp de foarte mult timp și astfel, a fost creată râpa. Ce este special la Râpa Roșie? Atât paleta sa de culori calde, cât și formele fac din această râpă o adevărată emblemă turistică. Coloanele, piramidele, șanțurile, tunelurile…toate reprezintă formele impresionante ale râpei, care fac din aceasta o priveliște rară în România. Imaginați-vă Marele Canion din America de Nord, cu a sa culoare și formă uluitoare. Astfel arată și Râpa Roșie, canionul natural al țării noastre.

O adevărată formă de relief pentru geologi

Geologii sunt impresionați de felul în care Râpa Roșie s-a format și de cum arată. Pentru ei un astfel de fenomen natural, căruia îi trebuie ani de zile pentru a se forma, este o adevărată minune a naturii, ce merită explorată în detaliu. Evident, fără a i se distruge frumusețea.

Râpa Roșie este străbătură de pârâul Secașul Mare și este unul dintre afluenții ei. Acesta este responsabil de eroziunea, care a determinat formarea acestei deosebite sculpture.

Sunt turiști care au vizitat Râpa Roșie și pe timp de ploaie. Mărturiile lor spun că imaginea râpei devine cumva dramatică și foarte impunătoare. Apele se varsă agitate și se lovesc de versanții ei, care nu fac altceva decât să adâncească și mai mult râpa an de an. Înălțimea stâncilor atinge 100 de metri, iar pe alocuri pot fi observate anumite plante, care și-au făcut lor printre stânci. Pentru turiști acest fenomen este foarte plăcut, deoarece roșul stâncilor se îmbină perfect cu verdele aprins al plantelor.

Râpa Roșie a devenit Rezervație Naturală și monument natural încă din anul 1950. Astăzi reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Alba și unicul monument natural de acest tip de pe teritoriul României.


Like it? Share with your friends!

548
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?