529
1.2k shares, 529 points

Canionul Râpa Roșie, cunoscut și sub numele de „Micul Canion”, se află la circa 3 kilometri de orașul Sebeș, judeţul Alba, este o rezervaţie geologică din anul 1950, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare, la o altitudine între 300 şi 425 de metri. 

În faţa ochilor apare un peisaj parcă venit din altă lume, stâncile abrupte și culoarea roșiatică au aspectul unui “colţ de Rai”… 

Frumuseţea lui îţi taie respiraţia!

Un peisaj măreţ și misterios, un mozaic de sculpturi arămii cu aspectul unei orgi gigantice. În mijlocul verdeţurilor parcă ţâșnesc mai multe forme bizare, piramide, coloane, turnuri, și toate de culoare roşiatică… 

Cauza cromaticii acestor locuri este conţinutul bogat în oxizi de fier ale rocilor, gresiilor, pietrișurilor și nisipurilor cuarţoase.

Astfel se explică faptul că, atunci când plouă, Canionul Râpa Roșie își modifica morfologia, printre cutele canionului se formează pârâiașe de culoare roșiatică care se preling pe versanți, schimbând complet imaginea de ansamblu a acestui monument natural impresionant.

Pereții Canionului au înălțimi de aproape 100 de metri, cea mai înaltă culme a Canionului Râpa Roșie are peste 500 de metri. 

Acest uriaș basorelief este alcătuit din mai multe piramide și coloane etajate, formează un microrelief ce poartă denumirea de „badlands” (pământuri rele). 

Când plouă, ”pâmânturile rele” devin pârâuri sângerii…

Râpa Roșiea ieșit singură din pământ datorită unor mișcări tectonice puternice, imaginea actuală a canionului s-a format de-a lungul timpului prin depuneri sedimentare precum și a fenomenelor naturii.

Canionul Râpa Roșie face parte din Rezervatia complexa Râpa Roșie și este o zonă protejată datorita unicităţii geologiei dar și florei. Puţini turiști au curajul să viziteze această rezervația naturală, drumul de acces fiind foarte dificil de parcurs.

Aici la Canionul Râpei Roșii se află un alt element unic: aici există una dintre cele mai mari PEȘTERI DIN LUME dezvoltate în pământ. Această celebră grotă, cunoscută și sub denumirea de „Gaura Hoților”, are 2 metri dezvoltare și 4,5 metri denivelare. Există tot felul de povești cu haiduci şi aventurieri… Legendele spun că pe vremuri această peșteră era folosită de hoţi ca ascunziș. Această „gaură” este o grotă săpată în roca Râpei, în apropierea potecii.

Canionul Râpa Roșie ascunde mai multe mistere, aici s-au descoperit fosile datate de peste 70 de milioane de ani
Geologul și paleontologul Mátyás Vremir din Cluj-Napoca a făcut în anul 2009 o descoperire uimitoare în zona Râpei Roșii. El a găsit pe marginea râului Secaș, la circa un kilometru distanță de „Micul Canion”, fosile ale unei specii de dinozaur carnivore sub denumirea de „Balaur bondoc”. 

Oare ce mistere se ascund în spatele acestui Munument natural aflat în ţara noastră? Vom afla precis atunci când pietrele vor începe să vorbească… Totul la timpul său!

Autor: Carmen Pankau


Sursa: carmenpankau.blogspot.com


Like it? Share with your friends!

529
1.2k shares, 529 points

Cum ți se pare?

Sunt confuz Sunt confuz
20
Sunt confuz
Distractiv Distractiv
50
Distractiv
Nu îmi place Nu îmi place
40
Nu îmi place
Îmi place Îmi place
30
Îmi place
Alege un format
Poveste
Povestește-ne despre o călătorie care te-a impresionat mai mult.
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Image
Photo or GIF