fbpx
533

Dacă te-au fascinat mereu filmele americane, în care Marele Canion din SUA îți tăia respirația, este timpul să afli că România găzduiește un loc aproape la fel de impresionant, în județul Alba. Fenomene naturale neobișnuite,  plante rare, fosile de dinozauri și o celebră ascunzătoare a hoților sunt doar câteva dintre lucrurile care te așteaptă la Râpa Roșie.

Viaţa nu se măsoară după numărul de respiraţii, ci după numărul momentelor care-ţi taie respiraţia.

Nu știu câți dintre voi cunoașteți această zicală, însă natura ne demonstrează de fiecare dată că vorbele acestea sunt adevărate. Ei bine, o vizită la Râpa Roșie, cunoscută și drept Canionul Românesc, este unul dintre momentele care îți taie respirația. Grandoarea acestei sculpturi naturale te va face cu siguranță să îngenunchezi în fața naturii, înțelegând forța și măreția Mamei Gaia.

sursa: peterlengyel.wordpress.com

Aflată la 3 kilometri de orașul Sebeș,  în judeţul Alba, Râpa Roșie este o  rezervaţie naturală, geologică, unică în țară,  formată în argilă roşie. Întreg monumentul natural este  vechi de  aproximativ 60 de milioane de ani. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, iar  pereţii săi, ce au înălţimi cuprinse între 80-100 de metri, copleșesc privirea oricărui drumeț.

Frumusețea acestui loc este greu de cuprins în imagini, iar vibrațiile și fiorii pe care îi provoacă această “orgă a pământului” pot fi simțite doar pășind pe tărâmurile “piramidelor coafate”. Probabil că te întrebi acum de unde a căpătat aceste denumiri Râpa Roșie.

De-a lungul timpului, turiștii au tot inventat expresii, una mai inedită decât alta, încercând să-și explice fenomenul care a dat naștere unui asemenea peisaj.

sursa: peterlengyel.wordpress.com

Bineînțeles că există o explicație științifică pentru acest mozaic de sculpturi arămii, deși, uneori,  păstrarea misterulu face ca Micul Canion să fie tot mai interesant. Râpa Roșie a ieșit singură din pământ datorită unor mișcări tectonice puternice, imaginea actuală a canionului formându-se de-a lungul timpului prin depuneri sedimentare, precum și fenomene naturale.

Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriaşe, lasă impresia unui monument ancestral ruinat. Ciudatele coloane şi piramide etajate, separate de ravene, formează un microrelief pe care geografii îl numesc „badlands” (pământuri rele).

Cea mai înaltă culme a Râpei Roşii trece de 500 de metri şi oferă o panoramă spectaculoasă. 

Oamenii locului povestesc tot felul de fenomene ciudate ce se petrec în preajma impunătoarei râpe, mai ales când plouă. Printre cutele adânci care brăzdează dealul se pornesc la vale pârâiaşe sângerii, care în goana lor nebună iscă zgomote aflate la graniţa straniului. 

Deși împătimiții poveștilor horror preferă să scornească tot felul de povești incitante despre “pârâurile de sânge”, geologii ne readuc cu picioarele la sol, oferindu-ne o explicație plauzibilă. Cauza cromaticii acestor locuri este conţinutul bogat în oxizi de fier ale rocilor, gresiilor, pietrișurilor și nisipurilor cuarţoase.

Pe lângă relieful aparte, reprezentat de turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi şi piramide de pământ, pictat în superbele culori roșu şi violaceu, ce îi dau un aspect impresionant, acest spațiu de poveste ne mai surprinde cu câteva lucruri.

sursa: peterlengyel.wordpress.com

Surse precum paleontologul Mátyás Vremir din Cluj-Napoca spun că în zona rezervaţiei au fost descoperite fosile ale unor dinozauri. Dacă ești un împătimit al  seriei Jurassic Park, cu siguranță vei dori să vizitezi aceste locuri.  “Balaur bondoc” este denumirea ştiinţifică a unei specii de dinozaur carnivor, descrisă pe baza unei fosile descoperite în 2009 la marginea râului Strei, la 1 kilometru de Râpa Roşie. 

Am spus că fiecare persoană își poate întălni pasiunea pe aceste meleaguri?  Ei bine, și cei pasionați de botanică au lucruri interesante de descoperit. Plante rare și neobișnuite pentru relieful și clima din țara noastră  și-au făcut loc printre “piramidele coafate”. Astfel, pe terenurile alunecate dăinuiește garoafa endemică, un ochi de stepă cu Salvia nutans, precum și exemplare rare de stejar pufos și multe elemente de stepă caldă.

Nu pot încheia această istorisire despre meleagurile colorate fără să vă spun despre “Gaura hoților”.

Deja devine totul din ce în ce mai interesant, nu-i așa?

“Gaura hoților”, una dintre cele mai mari peşteri din lume, dezvoltată în pământ,  are 25 m dezvoltare şi 4,5 m denivelare, chemând turiștii la poalele coloanelor roșii, pentru a afla legende cutremurătoare de la bătrânii locului.

sursa: aeagency.com

O poveste care s-a împământenit în zonă spune că acestă peșteră-tunel a fost multă vreme ascunziș pentru hoți – un personaj celebru fiind Lică-pisică. Acesta ar fi spart o bancă din Sebeș, ascunzând toți banii în “Gaura hoților”, fără să fie prins vreodată.  


sursa: peterlengyel.wordpress.com


Like it? Share with your friends!

533
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?