fbpx
527

Bucovina este un pământ binecuvântat, un tărâm de poveste pe care ne întoarcem cu drag ori de câte ori avem ocazia.

Peisajele de aici ne aduc aminte cu drag de bunicii noștri, de casele cu pridvor și întâmplările noastre din copilărie, ce adesea concurează cu poveștile lui Ion Creangă. Nimic nu se compară cu aerul proaspăt de aici, mirosul de fâneț proaspăt tuns, peisajele pitorești ce concurează cu succes cu destinații rurale celebre din Europa și căldura cu care oamenii ne întâmpină.

Bucovina este un melanj de tradiții și obiceiuri. Este un pic din sufletele oamenilor ce la un anumit moment în trecutul istoric i-au trecut pragul. Ucraineni, evrei, polonezi, ruși și nu numai, toate aceste influențe se remarcă în pictură, arhitectură, felul oamenilor de a fi, gastronomie, port popular, tradiții etc. Nouă ne place foarte mult simplitatea oamenilor din aceste sate.

Cât despre locurile propriu zise, ele impresionează prin pitoresc. Păduri generoase, imașuri frumos colorate cu flori, peisaje montane, toate acestea se regăsesc în zona Bucovinei. Sunt destinații excelente pentru oricine caută un loc de concediu unde să se bucure cu adevărat de liniștea naturii, de povești spuse din suflet și de mâncare tradițională, gătită ca la bunica acasă.

Satul Brădățel

Unul din cele mai frumoase sate din Bucovina este Brădățel, situat în comuna Horodniceni din județul Suceava. Recunosc că sunt subiectivă atunci când spun acest lucru, tocmai mulțumită faptului că aici mi-am petrecut o bună parte a copilăriei mele. Se află la 6 km de râul Moldova, 20 km de Fălticeni și 25 km de Gura Humorului.

Alexandru Vlahuță îl menționează în cartea sa, România Pitorească, fiind și el la rândul său, fascinat de frumusețea locului:

Pe lunca Moldovei și pe vâlcelele somuzului sparte de iazuri se înșiră ca o salbă în jurul Fălticenilor mândrețe de sate, așezări de moșneni, care păstrează cu sfințenie portul, legendele și bunele obiceiuri ale vremuri de demult: Baia, Bogata, cu urmele vechilor mine de aur, desfundate de români, Sasca, Rădășenii, cu vestitele-i livezi de meri, Brădățelul cu minunata-i pădure, în care doarme un lor albastru, înconjurat de brazi.”

Acesta menționează brazii falnici, izvoarele zgomotoase ce se izbesc violent printre stâncile rupte din Carpați. Desigur, mama natură merită un rând de aplauze pentru ceea ce a lucrat aici cu mare măiestrie. Podoaba satului este Mănăstirea Brădățel, ce datează din 1947. Este o mănăstire de maici pe rit vechi, o oază duhovnicească frumos organizată, avantajată atât de oamenii minunați de acolo, cât și de peisajul mirific din jur, ea fiind situată în mijlocul pădurii.

Comuna Sucevița

Nu avem cum să nu includem în lista cu cele mai frumoase sate din Bucovina și comuna Sucevița, cunoscută pentru mănăstirea inclusă pe lista monumentelor UNESCO. Aici ne-a impresionat mereu atmosfera de liniște și căldura oamenilor. Spre deosebire de satul anterior menționat, această zonă turistică este foarte bine dezvoltată, bogată în unități de cazare și activități de petrecere a timpului liber: centre de echitație, centre SPA etc.

Aici puteți vizita casa memorială Iraclie Porumbescu, care a fost tatăl lui Ciprian Porumbescu și un muzeu etnografic. Localnicii din această zonă sunt foarte pricepuți la diverse meșteșuguri, precum încondeierea ouălor, țesutul la război, sculptura în lemn, pictura pe sticlă, dar și cusutul de cămăși populare.

Ceea ce ne-a impresionat cel mai mult este Mănăstirea Sucevița, una din cele mai bine conservate mănăstiri ale artei medievale moldovenești. Impresionează prin arhitectura bizantină, combinată frumos cu elemente gotice și moldovenești și prin pictura frumos conservată. De fapt, Mănăstirea Sucevița prezintă cea mai bine conservată pictură exterioară din tot grupul mănăstirilor din zonă.

Comuna Fundul Moldovei

În comuna Fundul Moldovei am mers în vizită în urmă cu mulți ani, aceasta impresionându-ne prin arhitectura tradițională, peisajele extrem de pitorești și desigur, faptul că mai toate porțile și casele sunt realizate din lemn. Aici am vizitat o biserică din lemn veche de 200 de ani, unde este înmormântat Traian Popovici, o figură importantă printre sătenii satului. Acesta a salvat peste 30.000 de evrei de la deportare în Transnistria.

Printre activitățile pe care le puteți face aici se enumeră drumețiile pe munții din zonă. Sub îndrumarea localnicilor, puteți merge la cules de ciuperci și plante medicinale. Comuna Fundul Moldovei cu siguranță este un loc extraordinar pentru gurmanzi. Aici puteți degusta bunătăți locale precum poale-n brâu, mămăligă de cartofi, tocini, scrâjele și nu numai.

Verdele crud asortat cu un cer senin cu siguranță vă va oferi buna dispoziție de care aveți nevoie, iar liniștea locului vă ajută să vă deconectați complet de grijile cotidiene. Este un loc în care noi ne-am întoarce cu mare drag, atât mulțumită peisajelor extraordinare, cât și ospitalității de care localnicii dau dovadă.

Comuna Putna

Tind să cred că nu există persoană în România care să nu fi auzit de Mănăstirea Putna sau măcar de grupul de mănăstiri din Bucovina, ce fac cinste zonei. Comuna Putna se remarcă atât prin oamenii minunați care insuflă locului un aer aparte, cât și prin istoria sa bogată.

În comuna Putna se regăsesc mănăstirea care îi poartă numele, chilia lui Daniil Sihastru, Biserica Nașterea Maicii Domnului ce datează încă din 1900 și biserica de lemn din Putna, un monument istoric construit conform tradiției în localitatea Volovăț de voievodul Dragoș, unul din intemeietorii Moldovei, mutat aici de către Ștefan cel Mare.

Cunoscută și sub denumirea de Ierusalim românesc, comuna Putna atrage anual turiști din România și din afara granițelor deopotrivă. Impresionează și prin cadrul natural pitoresc, fiind mărginită de dealuri frumos împădurite cu rășinoase și foioase. Dacă nu ați vizitat încă acest loc, vă promitem că merită să o faceți.

Acestea sunt, în opinia noastră, câteva din cele mai frumoase sate din Bucovina. Sunt locuri în care timpul parcă stă în loc, iar stresul este un concept inventat de societatea modernă.


Sursa: hailadorna.ro


Like it? Share with your friends!

527
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?