fbpx
550

Localitatea Charlottenburg se află la o oră distanță de Timișoara și este cunoscută drept singurul sat rotund din România. Datorită formei sale deosebite, întreaga localitate a fost declarată monument istoric.

Satul Charlottenburg, cunoscut și sub numele de Șarlota sau Barița, se află în județul Timiș, la 45 kilometri de Timișoara, în apropiere de localitatea Remetea Mică. Acesta a fost întemeiat de 32 de familii( 171 de persoane) care au imigrat în Banat din nordul Italiei și sudul Germaniei.

Contele Karl Ignaz Clary – Aldringen, care la acea vreme era președintele administrației Banatului, a dorit construirea unui sat circular, cu diametru interior de 210 metri. Motivul construirii acestui domeniu a fost protejarea moşiilor contelui de distrugerile pe care le puteau produce animalele sălbatice. La acea vreme, în mijlocul satului se afla o fântână și o plantație de duzi, iar toate casele din sat aveau exact aceeași înălțime.

O picătură de istorie. Ascuns între dealuri, pe drumul spre Lipova, Charlottenburgul s-a clădit în 1772 în vremea celui de-al doilea val de colonizări germanice. Guvernatorul de atunci al Banatului, contele de Aldringen, aduce în zona 32 de familii, iar legenda spune că numele așezării a fost inspirat de cel al soției sale Charlotte.

Coloniștii proveneau din Tirolul de Sud, astăzi Trentino, Lorena și Baden-Wurttemberg, iar după 1880 localitatea era populată și cu familii de români și unguri.

Planul satului a fost întocmit de inginerul Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt. La început, în mijlocul localității există o plantație de duzi ce înconjurau o fântână.

Timp de aproape 150 de ani, minunatul loc a avut mai mulți proprietari, după ce împăratul Iosif al II-lea a oferit zona spre vânzare nobilimii, prin licitație. Mulți oameni s-au perindat pe la cârma acestei localități, simțindu-se și astăzi amprenta conducerii lor.

În 1890, contele Siegfried Graf von Wimpffen a construit o casă de vânătoare, iar apoi a  transformat pădurea din vecinătate într-un parc de vânătoare. Locul a fost populat de grabă cu cerbi aduși din Boemia.


După Primul Război Mondial, proprietățile contelui au fost preluate de statul român, iar parcul a devenit rezervație de vânătoare a Casei Regale a României.
Încă de la finele anilor ’40, parcul a ajuns în administrarea Ocolului Silvic Timișoara.

Superbul Charlottenburg este renumit pentru duzii seculari ce se regăsesc în centrul localității și se pot vizita și astăzi. Alături de aceștia, frumoasele case șvăbești și biserica romano-catolică a satului oferă peisajului o culoare locală. Parcul de vânătoare din Șarlota este populat cu cerbi din Boemia, Germania și Austria și este cel mai vechi din România, având o activitate neîntreruptă de mai bine de un secol.

A fost trecut inițial în patrimoniul Casei Regale a României, astăzi fiind administrat de Ocolul Silvic Timișoara.

Legendele spun că după Primul Razboi Mondial pe o păşune din apropierea satului a aterizat un aeroplan. Pilotul german a marturisit că forma perfect rotunda i-a atras atenţia şi a dorit să vadă cine locuieşte în acel sat frumos, cu o formă nemaiîntâlnită de el până atunci.

Satul construit în formă de cerc a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor. Forma circulară a acestuia este cea care atrage curioși din toată țara deoarece odată ajuns în Charlottenburg, percepția asupra spațiului îți va fi distorsionată, iar abilitatea de orientare se va pierde ușor. Cu toate acestea, Şarlota rămâne o oază de linişte, care încă păstrează amprenta lumii rurale.

O poveste locală spune că, în timpul sau după Primul Război Mondial, un avion biplan a aterizat pe un câmp din apropierea satului. Pilotului german îi atrăsese atenția forma circulară a satului și a vrut să coboare pentru a-i cunoaște pe oamenii care trăiau într-un loc atât de frumos.


Like it? Share with your friends!

550
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?