fbpx
575

Ne îndreptăm către o locație din nordul țării, acolo unde istoria și-a lăsat amprenta peste un întreg ansamblu de monumente istorice. Regăsim aici o poveste a familiei Sturdza, familie care astăzi ne oferă posibilitatea de a privi înapoi în timp. Satul Miclăușeni este căutat anual de către călătorii ce își doresc să afle povestea monumentelor, care se află într-o condiție foarte bună în urma procesului de restaurare. Care sunt aceste monumente și ce istorie ascund?

Cele trei monumente din satul Miclăușeni au intrat în patrimoniul național, fiind de mare importanță istorică. Vorbim de Mănăstirea din sat, care poartă același nume și găzduiește monumentele istorice. Acestea formează ansamblul lăcașului sfânt, fiind la mare căutare de către turiști în fiecare an. Regăsim aici Castelul de la Miclăușeni, Biserica “Sf. Voievozi-Buna vestire” și Parcul. Fiecare își are o poveste ce așteaptă să fie regăsite de către călători.

Castelul datează încă din secolul al XVII-lea. Biserica este mai apropiată de vremurile noi, aceasta având o vechime din 1787, iar parcul își are începuturile în secolul XIX. Întreg ansamblul se află la aproximativ 20 de kilometri de Roman, iar dinspre Iași se regăsește la circa 65 de km. Este un traseu plăcut, care se termină cu o lecție de istorie regăsită printre zidurile monumentelor.

Cum au fost construite?

Anii 1821-1823, îi aduceau pe marele logofăt Dimitrie Sturdza și soţia sa Elena în Miclăușeni. Aceștia au reconstruit biserica, aşa cum o putem observa în ziua de astăzi. Stilul bisericii este unul neoclasic, fiind restaurată în anul 1904. Primul Război Mondial și-a pus amprenta asupra cultului sfânt. La 10 Noiembrie 1917, Maria Sturdza a fost nevoită să transfere toate bunurile din biserică la palat, acestea fiind readuse abia la 14 ani mai târziu. Însă, problemele nu s-au terminat aici, pentru că odată cu cel de Al Doilea Război Mondial, fiica familiei Sturdza avea să plece cu toate odoarele bisericii.

Știai că…Ecaterina Cantacuzino a rămas văduvă, iar în urma acestui fapt, a hotărât să se călugărească și să ofere întreg teritoriul castelului Episcopiei Romanului?

Castelul a fost construit de către Simion Stroici, care lasă moștenire întreg teritoriul fiului și nepotului său. Din păcate cei doi nu au fost urmați de moștenitori, fiind nevoiți să numească domeniul fraților Sturdza. A urmat împărțirea averii în anul 1699, moșia Miclăușeni fiind în partea lui Ioan Sturdza.

Parcul castelului este cel de-al treilea monument al ansamblului. Puteți regăsi o gamă largă de arbori exotici și de ornament: ginko biloba, salcâm japonez, având vârste impresionante de 250-300 de ani. Se află chiar și un stejar de circa 400 de ani vechime.

Din păcate, anii trecuți peste ansamblu și-au lăsat amprenta într-un mod negativ. Pe întreaga perioadă comunistă, Castelul a fost în puterea armatei, fiind depozit de explozibil militar. Anul 1985 este devastator, având loc un incediu de proporții. Totuși, încă din 2001 castelul a fost într-o continuă restaurare, sub buna observație a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Acum, se dorește promovarea acestuia către public, ca cei mai mulți turiști să fie atrași de istoria și trecutul acestui frumos ansamblu monumental și cultural.


Like it? Share with your friends!

575
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?