fbpx
527

Slavă zilei de 1 mai la care visăm în diminețile urâte de iarnă când alarma ne scoală fără milă din pat, ne dă un șut zdravăn pe ușă și ne aruncă nemiloasă în drumul spre serviciu. De câte ori ți s-a întâmplat să întrevezi speranța în aceste imposibile dimineți, gândindu-te: „Las’ că vine el 1 mai. Hai că nu mai e așa mult. E deja 17 ianuarie…”?

Și deși ziua internațională a oamenilor muncii ar trebui sărbătorită cel puțin o dată pe weekend, 1 mai are ceva special: promite vara! Ba parcă simți mai mult vara la debutul lui mai decât la jumătatea lui august. Dacă anul acesta te-ai hotărât să nu vrei să mai accepți invitația unui grătar undeva la marginea orașului și parcă nici litoralul românesc nu-și mai dezvelește seducător coapsa îmbiindu-te la pierderea minții, ascultă cu luare-aminte! Că noi ne-am strâns la sfat, am cugetat și am născocit o listă de destinații indisputabile unde să te recompensezi pentru cele 200 și ceva de zile pe care le muncești în fiecare an.

Amsterdam, Olanda

De ce Amsterdam? Poate că nu din cauza limbii melodioase precum un cântec de pasăre. Și parcă nici rânjetul diabolic al păcatelor nu mai e un motiv suficient – că doar avem o vârstă, ce Dumnezeu! Ci mai degrabă pentru că aici nu ai nicio șansă să te simți străin; atâtea culori de piele, religii și culturi încât nu vei crede despre tine altceva decât că ai fost turnat în peisaj. Oricine și oricum ai fi.

 

Tenerife, Spania

Da, oricât ne-am închipui de creativo-alternativi, nu putem înfățișa o altă metodă de a întâmpina vara decât tolăniți pe-o plajă cu păhărelul în mână. Dar dacă ai impresia că te lăsăm să pleci cu același clișeu în cap, cum că Tenerife ar însemnă doar plajă, asta vrea să zică că nu ne cunoști și n-am făcut nicio treabă.

Obligatoriu de văzut vulcanul activ Teide, cel mai înalt vârf din Spania și dintre toate insulele atlantice; de fapt, ce să mai tura-vura, este al treilea cel mai mare vulcan al planetei! A fost declarat Patrimoniu Mondial Unesco și se află în Parcul Național din Santa Cruz de Tenerife.
Dacă ai crezut vreodată despre tine că ai ghinion, vizitează Garachico și află cât nenoroc poate avea o așezare ce, în secolul XVIII era cel mai important port al insulei, dar, bătut fiind de soartă, ciumă, inundații, furtuni și erupții vulcanice pe deasupra, a rămas acum un sat mic, dar șarmant, în care lava vulcanică a lăsat cel puțin un lucru frumos -piscinele naturale.

 

Porto, Portugalia

Nimeni nu va putea nicicând să te condamne dacă alegi să îți petreci vacanța/viața într-unul din însoritele orașe ale Portugaliei. Nimeni! Oricum, dacă vrei să știi ce să NU faci ca să nu ucizi din fașă o evetuală amiciție cu cei de prin partea locului, ascultă cu luare aminte: NU spune că preferi Lisabona, NU îi întreba de ce nu vorbesc spaniolă și NU le spune că nu-ți place mâncarea portugheză. În rest, nu ai cu ce să o dai în bară.

Dacă ești pe stilul dansatului până te părăsesc picioarele și comandatului de pahare de până ai impresia că, în tot timpul pe care l-ai petrecut lungindu-ți gâtul după bar, aveai vreme berechet să-i povestești barmanului toată viața, Porto-i locul. În weekenduri vei găsi străzile pline de oameni care-și sorb licorile în aer liber, dar aproape în orice zi a săptămânii poți găsi un bar deschis.

 
Read more at http://www.momondo.ro/inspiratie/vacanta-1-mai/#OWIBJmdrUv0ODmqj.99


Like it? Share with your friends!

527
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?