fbpx
563

Exploatarea bauxitei în zona minieră Roșia de Bihor a favorizat în anul 1987 interceptarea unui gol subteran care nu avea legături cu suprafața și „funcționa” ca o imensă geodă. Numită „Peştera Farcu”, „Grota Farcu” sau „Peștera cu cristale” aceasta a fost descoperită în anul 1987, când se săpa o galerie a Minei Farcu. „Artificierul a rămas atât de uimit, încât a cimentat intrarea”, a declarat Viorel Lascu, Preşedintele Federaţiei Române de Speologie.

Ce l-a uimit pe om au fost cristalele din peşteră. „E vestită pentru aceste cristale, care ajung şi la un metru înălţime. Sunt transparente, de forme geometrice mai puţin întâlnite”, a mai precizat Lascu. Aceste cristale fac ca Peştera Farcu să fie unică în România. Ulterior, însă, localnicii din zonă au reuşit să intre în ea şi au furat toate cristalele la care au ajuns. „S-a întâmplat exact ce se întâmplă când se răstoarnă un TIR cu portocale”, a menţionat şeful Federaţiei de Speologie. Furtul şi vandalismele sunt confirmate şi de primarul comunei Roşia, Florin Bonca. „Datorită indolenţei, peştera şi-a pierdut 60-70% din frumuseţea pe care natura şi Dumnezeu au pus-o acolo. S-au cărat cu camioanele stalagmite şi stalactite”, a spus Bonca.

Dar, în anul 2012, printr-o inițiativă de lăudat, „Peștera cu Cristale din Mina Farcu” a fost amenajată la standarde europene și deschisă publicului. La acest proiect grandios și-au adus constribuția, pe lângă personalitățile din cadrul administrației locale a comunei Roșia și a Institutului de Speologie „Emil Racoviță” din București și preşedintele Asociaţiei Peşterilor Turistice, Moise Iagăr, dar şi custodele din cadrul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, Andrei Acs. Această amenajare a îmbogățit itinerariul deja bogat al peșterilor amenajate din județul Bihor, intrând în circuitul turistic național.

Sursa: https://identitatea.ro/unica-pestera-cristale-mina-farcu/


Like it? Share with your friends!

563
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?