Dacă vrei să descoperi țara noastră într-un mod inedit, atunci merită să iei în calcul varianta de a cutreiera câteva dintre cele mai populare trasee rutiere din România. Drumurile șerpuite te vor purta către locuri minunate, iar peisajele pe care o să le vezi o să-ți rămână întipărite în minte pentru totdeauna.
Atunci când drumul în sine este un motiv să călătorești, un roadtrip cu mașina e ocazia perfectă pentru a descoperi peisaje și locuri noi, în spatele volanului. În ciuda infrastructurii, avem șosele care arată fantastic și care merită bifate de orice șofer pasionat de roadtrip.
De la drumuri la înălțime printre munți și până la șosele care se întind de-a lungul râurilor și cheilor înguste, aici vei descoperi câteva dintre cele mai spectaculoase trasee turistice auto din România.
Șoseaua Transrarăul
Șoseaua Transrarău este declarată a fi al treilea cel mai frumos drum alpin din România, după Transalpina și Transfăgărășan, aceasta meritându-și locul în clasament.
Acesta traversează masivul Rarău și este unul dintre drumurile situate la mare altitudine, care oferă peisaje ce îți vor tăia răsuflarea.
Drumul (DJ175B) are o lungime de 28 km și leagă satele Chiril (pe latura de sud) și Pojorata (pe latura de nord), care traversează Munții Rarău și urcă până la o altitudine de 1.400 m deasupra nivelului mării.
În urmă cu câțiva ani, drumul era plin de găuri și extrem de îngust, ceea ce îngreuna vizitarea lui. Însă, în 2014, drumul a fost extins și refăcut, iar astăzi asfaltul este pur si simplu perfect.
Totodată, cunoscut sub numele de Drumul Comorilor, Transrarăul poate fi traversat cu bicicleta sau chiar pe jos. Una dintre legende spune că în 1541, Petru Rareș și-ar fi adăpostit familia și averea în hoardele tătare din Munții Rarău. Urmăriți de invadatori, Doamna Elena, soția lui Petru Rareț și fiul lor, s-ar fi adăpostit să se roage într-o peșteră, iar pietrele uriașe ar fi căzut peste locul în care comoara era ascunsă, îngropând totodată și hoții.
Condusul pe acest drum este cu siguranță o experiență ce merită încercată.
În plus, există multe oportunități de fotografiere excelente pentru cei pasionați de fotografie. Așa că, nu uita aparatul de fotografiat!
Șoseaua Transbucegi
Șoseaua Transbucegi începe în imediata apropiere a stațiunii Sinaia, la aproximativ 130 de kilometri de București, aproximativ o oră și jumătate de mers cu mașina din București .
Șoseaua Transbucegi sau Drumul Babelor (DJ713), inaugurată în anul 2013 este în momentul actual cea mai rapidă și lejeră alternativă pentru a ajunge pe platoul munților Bucegi. Drumul are 20 kilometri din care doar 17 sunt asfaltați. Acest drum duce turiștii până în imediata apropiere a Bebelor și Sfinxului. Misterul și pitorescul zonei, dar și ușurința de acces către aceste formațiuni fac din Sfinx și Babele unele dintre cele mai vizitate obiective turistice din Bucegi.
Transbucegiul se desprinde din drumul județean DN71, care face legătura între Stațiunea Sinaia și Târgoviște, cu puțin înainte ca acesta să ajungă la Cabana Cota 1000. Drumul trece pe lângă Cabana Cuibul Dorului, urcă Șaua Dichiu unde, în dreptul Cabanei Dichiu, cotește brusc la dreapta și străbate Platoul Bucegi până în apropierea Cabanei Piatra Arsă.
Cheile Dobrogei
De un peisaj care pare desprins din albumele cu fotografii o să ai parte și dacă vizitezi Cheile Dobrogei. Drumul județean DJ222 traversează această rezervație, astfel, o să poți să vezi frumusețile de aici și de la volanul mașinii. Desigur, dacă vrei să descoperi și mai mult din Rezervația Geologică Cheile Dobrogei poți să faci o drumeție prin chei. Acestea se întind pe o suprafață de aproximativ 300 de hectare și datează din perioada jurasicului.
O să poți să vezi minunate șanțuri naturale, peșteri săpate în calcar, dar și faună și floră deosebită. Dacă vrei să vezi minunatul canion din mașină pot să-ți începi călătoria din localitatea Târgușor. De aici, mergând spre Cheia o să te poți bucura de circa 10 kilometri de peisaje extraordinare.
De-a lungul întregii desfășurări a Cheilor Dobrogei se întâlnesc numeroase atracții naturale încântătoare, precum abrupturi, șanțuri sau peșteri sculptate în calcar: Peștera La Adam, Peștera Liliecilor, Peștera Babei, Peștera Casian sau Peștera Mireasa. Zona este traversată și de un mic pârâu, ce se varsă în râul Casimcea. Peștera La Adam este una dintre cele mai importante peșteri din regiunea Cheilor Dobrogei, fiind situată la o altitudine de aproximativ 65 metri și desfășurându-se pe o lungime de în jur de 100 metri.
Cheile Bicazului
Dacă îți place să descoperi trasee rutiere din România, cu priveliști pitorești, atunci îți sugerez să te îndrepți către Cheile Bicazului. Făcând legătura între Transilvania și Moldova, pe cursul râului Bicaz, șoseaua șerpuită te va purta printre stânci vechi de milioane de ani, de o frumusețe greu de descris în cuvinte. DN12C străbate Cheile Bicazului pe o lungime de 8 km, respectiv Cheile Mari și Cheile Mici. Tot pe acest traseu o să poți vizita Peștera Neagră și Peștera Cascada.
Deși traseul care cuprinde Cheile Bicazului este destul de lung, merită să pleci la drum pentru a admira peisajele spectaculoase, serpentinele fascinante și pereții de calcar ai stâncilor de pe marginea drumului și multe peșteri. Trebuie să ai, totuși, mare grijă cum conduci, mai ales dacă este aglomerat, având în vedere că drumul este construit printre stânci înalte.
Opt kilometri de stânci verticale extrem de înalte, ce depășesc pe alocuri 300 m, una mai impresionantă ca alta, alcătuiesc Cheile Bicazului. Cheile au fost sculptate natural de râul Bicaz, în calcare mezozoice, creând pe toată lungimea lor imagini unice și peisaje inedite. Pereții verticali sunt atât de apropiați pe alocuri, încât îți dau senzația că pășești printr-un canion – pentru alpiniști, acest loc este splendid.