Când am auzit prima dată numele nemțesc al Ținutului Secuiesc – Szeklerland, gândul mi-a zburat într-o clipă la un tărâm din povești, un fel de Țară a Minunilor unde oamenii trăiesc propriul timp, un spațiu pe care un neinițiat s-ar putea să nu-l priceapă prea bine. În toată călătoria mea imaginară eu eram o Alice care are cheia spre ținutul acesta magic.
Imaginarul meu nu e prea departe de realitate, Ținutul Secuiesc e încă un loc despre care românii nu știu prea multe din punct de vedere turistic iar luptele politice care se dau la tv îi împiedică pe mulți să-și facă planuri de vacanță în colțișorul acesta de țară. Nimic mai greșit.
E nevoie de mai multe weekend-uri ca să explorezi Szeklerland, și-ți trebuie o minte deschisă la nou și răbdare multă dacă ai cumva nevoie de informații de la localnici, căci mulți dintre ei, mai ales copiii, nu vorbesc românește. Mie mi-a plăcut grozav treaba asta, a făcut ca Ținutul Secuiesc să pară și mai misterios și fiecare loc nou pe care îl descopeream părea că face parte dintr-un uriaș puzzle pe care trebuia să îl rezolv.
Unde este Ținutul Secuiesc și cum ajungi acolo?
Ținutul Secuiesc înseamnă de fapt județele Covasna, Harghita și o parte din Mureș dar și satul Rimetea din Alba, Ghimeș-Făget din județul Bacău dar și zona Cheilor Bicazului din Neamț. Pentru că e în centrul țării, se ajunge destul de ușor din orice oraș ai veni; din București până la Micloșoara, de exemplu, sunt aproximativ 250 de km, cu mașina faci în jur de 3h30-4 ore.
Unde stai în Ținutul Secuiesc?
Ultima dată am stat la Casele de Oaspeți ale Contelui Kalnoky, de la Micloșoara. E un loc foarte bun pentru excursii de tip one-day în împrejurimi, dacă ai mașină reușești să vezi și să faci multe chiar și în 2-3 zile de iarnă, când se întunecă devreme. Vara probabil e un vis să te plimbi și cu bicicletele pe dealurile înflorite din jur.
Unde mănânci în Ținutul Secuiesc?
Pentru că am stat într-un sat și ne-am învârtit mai mult prin zone rurale, nu am fost la niciun restaurant din zonă. În orice caz, din cunoștințele mele, la mai toate pensiunile unde poți să și mănânci, vei găsi produse locale, zacuști și confeturi homemade, brânzeturi și cârnați/salamuri de casă și prăjiturile delicioase pentru care sunt renumite gospodinele din zonă. Noi la Micloșoara am avut parte de toate astea.
Ce faci 2 zile în Ținutul Secuiesc?
Îmi doresc foarte mult ca anul acesta să explorez fiecare colțișor din bucata asta de țară, abia am văzut o mică parte și deja m-a cucerit.
Micloșoara – satul cu 500 de locuitori, un castel, un fierar și mii de turiști străini în fiecare an
Pe numele lui maghiar, Miklósvár e un sat secuiesc cu vreo 500 de suflete, care însă în perioada sărbătorilor de iarnă și cât e vara de lungă primește mii de turiși, majoritatea străini. În restul timpului, e un sătuc liniștit, departe de șoselele principale și de poluare, un loc numai bun să-ți odihnești mintea după o săptămână la birou. Și pentru că pe ulițele satului rar trece câte o mașină, Micloșoara e ideală pentru o escapadă cu copiii, care pot zburda în voie pe unde-i taie capul.
Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/idei-de-weekend-tinutul-secuiesc.html