fbpx
562

Cum spuneam și în partea I a acestui articol, Bucureștiul și centrul său sunt niște locuri cu adevărat speciale. El este un oraș unde ca turist poți experimenta doldora de clădiri istorice, zone care ne fac să credem că suntem fie în Parisul anilor 1900, fie în New York-ul din prezent. Partea bună este că oricine poate fi un turist în București, chiar și oamenii care locuiesc aici. Între timp, Piața Revoluției încă are lucruri pe care așteaptă să le descoperim.

Pe lângă obiectivele pe care le-am prezentat așa pe scurt în articolul precedent, Piața Revoluției ne aduce și o serie de statui și monumente cu o istorie interesantă.

Statuia ecvestră a lui Carol I

În Piața Revoluției, în fața Bibliotecii Central Universitare și vizavi de Palatul Regal, actualul Muzeu Național de Artă, se află frumoasa statuie a lui Carol I. Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase din oraș, cântărind 13 tone și măsurând 13 metri înălțime.

În urma unor concursuri, Ivan Meštrović a reușit să obțină simpatia juraților. Astfel, statuia lui Carol I a fost inaugurată la 10 mai 1939, când se împlineau 100 de ani de la nașterea regelui, dar era celebrată și Ziua Națională a României. Ceremonia a avut loc în prezența lui Carol al II-lea, dar și a micului Mihai, viitorul rege al României.

Când s-a instalat regimul comunist, statuia a fost topită, iar din bronzul său a fost construită statuia lui Lenin, lideul bolșevic. Această nouă creație a fost amplasată în Piața Presei, în fața Casei Scânteii.

Abia din anul 2007 s-au început lucrările pentru noua statuie, aceatsa fiind inaugurată în 2010.

Legenda statuilor ecvestre spune că un singur picior de-ale calului ridicat înseamnă că persoana a murit în urma unei lupte, însă nu pe front. Putem să ne gândim că oarecum durerea sufletească a regelui legată de intrarea în război contra Germaniei i-a adus sfârșitul acestuia.

De cealaltă parte, dacă întâlnim o statuie unde calul are toate picioarele pe sol, călărețul a murit de moarte bună cum se spune în popor. Și dacă are ridicate ambele membre din față, avem o reprezentare a unui personaj ce și-a dat viața în luptă, în mod direct.

Statuia lui Iuliu Maniu

Nu departe de monumentul lui Carol I, găsim statuia ridicată în memoria lui Iuliu Maniu. Aceasta îl înfățișează pe fostul lider politic într-o poziție severă, serioasă și oarecum tristă. Statuia din bronz a fost inaugurată în anul 1998 și simbolizează o perioadă tragică din istoria noastră.

Iuliu Maniu este înfățișat în trei nivele: primul, anume capul său, are o expresie serioasă și rigidă; cel de-al doilea nivel, pieptul său, este reprezentat dur și sfărâmat, iar ultimul nivel, picioarele, sunt anormal de subțiri, fragile. Întocmai a fost și evoluția fostului conducător al Partidului Național Țărănesc, care la 1947 va fi arestat de comuniști. El va petrece câțiva ani ca deținut politic, iar la 6 ani distanță, își va da duhul în Închisoarea Politică de la Sighet.

Statuia realizată de Mircea Corneliu Spătaru este o adevărată operă de artă, plină de simbolism și greutate istorică. De asemenea, este un monument de efect, care merită admirat. Aceasta se află vizavi de Biserica Krețulescu, în apropierea următoarei statui importante din Piața Revoluției, anume bustul lui Corneliu Coposu.

În plus, dacă ajungeți vreodată prin zona Sighet, ar trebui neapărat să vizitați Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, adică fosta închisoare de la Sighet. Printre multe aspecte interesante pe care le veți afla, veți putea vizita celula unde a murit Iuliu Maniu.

Bustul lui Corneliu Coposu

Monumentul lui Corneliu Coposu, liderul politic al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, este amplasat lângă Biserica Krețulescu și a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei în 1996.

Ideea inițială a marelui artist a fost să-l înfățișeze pe Corneliu Coposu oarecum în formă de cruce, ceea ce se poate observa și la statuia actuală, însă nu o vedea din bronz, așa cum este realizată, ci din ipsos alb. Mihai Buculei s-a răzgândit la rugămințile unui prieten, intenția sa de la început fiind accea de a expune statuia la o expoziție și nu de a deveni monument stradal.

Despre Corneliu Coposu știm că, precum Iuliu Maniu, a fost deținut politic. Spre deosebire de primul, liderul PNȚCD nu a murit în vreuna dintre lăcașurile durerilor, ci a fost un fruntaș al revoluției din decembrie 1989.

Mihai Buculei a vrut sa transmită durerea și amalgamul de emoții tulburătoare simțite de deținuți. Însuși tatăl său, fost membru al Mișcării Legionare, a fost închis politic la Aiud, în perioada arestărilor.

Împreună cu statuia lui Iuliu Maniu, bustul lui Corneliu Coposu formează o conexiune istorică cu puternic impact emoțional.

Memorialul Renașterii

Controversatul monument din centrul Pieței Revoluției este cunoscut în popor sub orice alt nume, iar în niciun caz Memorialul Renașterii. Țeapa, Cuibul sau Cartoful sunt doar câteva dintre apelativele primite din 2004 și până în prezent.

Aflat chiar în mijlocul pieței, Memorialul Renașterii atrage atenția tuturor trecătorilor, atât prin măreția sa, cât și prin forma nonconfrormistă adoptată. Alexandru Ghilduș, câștigătorul concursului prin care s-a ales artistul ce avea să își expună opera aici, a ridicat acest monument în memoria eroilor de la Revoluția din Decembrie 1989.

Monumentul cuprinde patru părți: Piața Reculegerii, Zidul Amintirii, Piramida Izbânzii și Calea Biruinței. De asemenea, el inscripționează numele a 1058 de eroi, victime ce și-au dat viața pentru libertatea noastră.


Like it? Share with your friends!

562
Ioana Livia

Așa cum arta m-a făcut, dar și natura... scriu din pasiune, observ și simt, apoi transmit mai departe cum știu eu mai bine, trecând mereu informațiile prin filtrul sufletului.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?