Într-un oraș ce odinioară purta denumirea de Micul Paris este și normal să ne întâlnim la tot pasul cu muzee de artă și expoziții. Acestea fie îi au drept protagoniști pe cei mai renumiți pictori români sau străini, fie că au ca scop promovarea artiștilor plastici contemporani.
Indiferent de motive, arta este sărbătorită constant pe străzile Bucureștiului și merită să aflăm care sunt principalele locuri mai puțin știute unde putem admira cele mai interesante tablouri și putem descoperi cele mai captivante povești din spatele acestora.
Primul loc la care ne gândim atunci când punem cuvintele artă și București în aceeași propoziție este, bineînțeles, Muzeul Național de Artă al României. Celebrul muzeu din inima Capitalei, situat în Piața Revoluției și găzduit de Palatul Regal este cea mai clasică destinație a celor care vor să petreacă o după-amiaza inedită admirând picturi și opere de artă. Acesta are două corpuri și surprinde atât o galerie de artă românească veche, cât și una de artă europeană. De asemenea, periodic acesta ține diferite expoziții sau evenimente.
Muzeul de Artă Recentă
Ținând cont că am menționat deja că nu vom vorbi despre locurile cunoscute de toată lumea, trecem la un loc pe care mulți nu îl cunosc sau care, chiar dacă știu de existența lui, nu au fost determinați să-l viziteze. Muzeul de Artă Recentă este situat pe Bulevardul Primăverii 15 și este deschis publicului în fiecare zi cu excepția celei de marți, între orele 11 și 19.
Muzeul are o arhitectură și un design foarte special, întocmai precum ar trebui să aibă o clădire unde se află atâtea lucrări de artă contemporană. Acesta se vizitează destul de repede, iar ceea ce este expus este atrăgător pentru orice vârstă. Cu toate acestea, cei care nu sunt adepții exprimării libere atunci când vine vorba de artă este posibil să fie dezamăgiți de ceea ce vor vedea aici.
Lucrările expuse îmbină mai multe tipuri de artă, adusă în diferite contexte și situații ce fac din fiecare piesă ceva inedit. Acestea aparțin artiștilor români contemporani și vizează activarea cât mai multor simțuri în oamenii care au curajul să le privească.
Prețul unui bilet este de 28 lei pentru adulți, iar elevii, studenții sau pensionarii pot beneficia de o reducere de 50%. În interiorul muzeului găsiți și o cafenea foarte liniștită și frumos amenajată, unde puteți savura o cafea în timp ce discutați cu prietenii ce tablou v-a plăcut cel mai mult.
Casa Melik și Muzeul Theodor Pallady
Ascuns în spatele modernismului instalat în București, Muzeul Theodor Pallady se zărește pe strada Spătarului nr. 22. Acesta are în prim-plan, așa cum îi spune și numele, opera și lucrările pictorului român Theodor Pallady.
Colecțiile aparțin Muzeului Național de Artă al României, care găzduiește, din noiembrie 2021 și până în primele zile ale lui aprilie, expoziția Pallady 150, unde este prezentat cu de-amănuntul impactul pe care l-au avut anumite elemente-cheie asupra dezvoltării artistice ale pictorului, cum ar fi aparteneța la o familie nobilă sau lunga perioadă petrecută la Paris. Aceasta pot fi vizitate în incinta MNAR, la Muzeul Theodor Pallady sau la Muzeul Zambaccian.
Muzeul Theodor Pallady cuprinde peste 800 de picturi și lucrări ale marelui artist, din colecția personală a soților Răut, prieteni cu pictorul, plus alte lucrări și piese de mobilier pe care le dețineau. Aceștia donează la finele anilor 1960 toate operele Statului, ulterior acestea ajungând la Casa Melik.
Clădirea în sine are o arhitectură superbă, fiind întruchiparea perfectă a tradiționalismului românesc. Aceasta a preluat numele celui mai important proprietar al său, Jacob Melik, unul dintre fruntașii revoluției pașoptiste. El a dorit păstrarea identității românești a casei, asigurându-se că după prima restaurare, aceasta rămâne intactă din punct de vedere simbolic. Astfel, până și astăzi Casa Melik păstrează cerdacul, lemnul ca element definitoriu și scara interioară.
Muzeul K.H. Zambaccian
Situat pe Strada Muzeul Zambaccian nr. 21, oaza de artă aflată la granița dintre Aviatorilor și Dorobanți include operele unor nume uriașe ale domeniului artelor plastice. Acesta este deschis publicului de miercuri până duminică și aparține și el, întocmai precum muzeul anterior, Muzeului Național de Artă al României.
Printre pictorii români ale căror pânze poposesc în Muzeul Zambaccian se numără Nicolae Toniza, Ștefan Luchian, Theodor Pallady sau Camil Ressu. De asemenea, piesele de rezistență, unice în România, constau într-o serie de tablouri semnate de nume precum Pablo Picasso, Henri Matisse sau Paul Cezanne. De asemenea, pe lângă acestea, putem admira și niște sculpturi ale marilor Constantin Brâncuși sau Oscar Han.
Krikor H. Zambaccian a fost un iubitor al artelor frumoase, dedicându-și o mare parte din viață îmbogățirii colecției sale de artă. Acesta a construit această clădire tocmai cu scopul de a putea expune aici ceea ce găsește. În 1940, atât casa, cât și operele de artă au fost donate Statului Român, care îi acordă acestuia titlul de membru al Academiei Române.
În prezent, așa cum amintisem anterior, expoziția Pallady 150 poate fi vizitată și în cadrul Muzeului Zambaccian, având ca temă principală portretul pictorului Theodor Pallady realizat de colecționarul de artă în studiul „Însemnările unui amator de artă”.