Pe mulți dintre noi ne pasionează să facem poze, pe mulți ne pasionează să pozăm și pe mulți ne pasionează editatul fotografiilor. Printre cele mai importante aspecte ale acestui tip de artă se numără decorul, cadrul și fundalul pozelor.
În București există foarte multe locuri mai mult sau mai puțin ascunse unde se pot realiza fotografii reușite. Indiferent dacă faceți asta ca hobby sau aveți de realizat o ședință foto profesională, dacă vreți să împodobiți pagina dumneavoastră de Instagram sau folosiți pozele în scopul jobului, dacă sunteți turiști, localnici sau fotografi, Bucureștiul are soluțiile pentru voi.
Poze în natură
Dacă vă doriți ca fotografiile pe care le veți realiza să aibă un aer fresh, care încorporează elemente din spectrul naturii, cum ar fi flori, plante sau diverse tipuri de arbori, vă recomandăm parcurile bucureștene. În parcul Regele Mihai I, cunoscut sub fostul său nume de Herăstrău, există numeroase locuri unde fotografiile ies perfect.
Dacă alegeți anotimpurile calde, pe Insula Trandafirilor fotografiile vor fi incendiare. Florile, aleile pietruite și lacul din fundal vor adăuga un plus de culoare și energie. De asemenea, primăvara un farmec aparte îl are Grădina Japoneză, unde florile de cireș și magnoliile cuceresc orice privitor sau admirator cu nuanțele lor rozalii. În plus, acestea încarcă fotografia cu o simbolistică aparte, ele semnificând virtuți precum puritatea, sănătatea, norocul, respectul etc.
Nu în ultimul rând, tot în parcul Regele Mihai I puteți vizita Muzeul Satului DImitire Gusti, unde peisajele pitorești, cu tente rurale pot juca rolul perfect pentru niște fotografii rustice, deosebite.
Toamna are un impact mai mare în parcul Tineretului, unde pozele făcute de pe poduri, curpind tot parcul îmbrăcat în nuanțele de toamnă. În același timp, parcul Cișmigiu are, grație patinoarului celebru care poposește iarnă de iarnă încă din secolul al XIX-lea în centrul așezării, un farmec aparte pe timp de iarnă.
Pe lângă aceste parcuri, un loc special de poze poate fi reprezentat și de Grădina Botanică Dimitire Brândză, unde există numeroase alei, plante ieșite din comun, pomi și copaci mereu înfloriți, dar și lacul din Parcul Circului, unde nuferii nu dispar niciodată.
Idee de sedință foto: alegeți tema picnicului și realizați pe iarbă, într-un cadru restrâns, dar în armonie cu fundalul, un picnic. Folosiți o pătură și câteva alimente și băuturi mai sofisticate cum ar fi croissante sau un vin bun, iar modelului oferiți-i un outfit relativ classy. Pozele vor avea un aer scump și pot fi ușor asortate cu alte cadre dacă veți fi atenți la nuanțe.
Poze artistice
Dacă sunteți în căutarea unor locuri dominate de artă, de pereți sculptați cu atenție și delicatețe sau de picturi grandioase, avem câteva locații perfecte pentru ședința foto pe care o aveți în minte. Normal, primele noastre ținte sunt muzeele de artă.
Astfel, la Muzeul Național de Artă al României din Palatul Regal puteți realiza niște fotografii de-a dreptul spectaculoase având în fundal operele de artă ale marilor artiști. Este locul perfect dacă doriți ca pozele dumneavoastră să ofere un aer clasicist, elegant.
Recomandare: dacă alegeți muzeele ca spațiu pentru fotografii, vă sugerăm să vă interesați dacă aveți voie să realizați poze cu camera foto. Multe muzee nu acceptă sau cer o taxă separată pentru astfel de fotografii, însă niște poze cu telefonul realizate în mod subtil nu vor deranja pe nimeni.
Dacă urmăriți un aer modern, nonconformist pentru fotografiile dumneavoastră, atunci Muzeul de Artă Recentă din Primăverii reprezintă alegerea perfectă. Arhitectura și designul interior fac din clădirea în sine o adevărată capodoperă. Cu negrul ca element definitoriu și o serie de opere abstracte, scări și locuri speciale, muzeul va îndeplini toate condițiile pentru niște fotografii reușite.
De asemenea, alte locații cu aer artistic unde fotografiile sunt binevenite sunt curtea, intrarea, dar și interiorul Ateneului Român, Palatul Parlamentului, Teatrul Național, Universitatea din București, în special holul de marmură al Facultății de Litere, sau Palatul Mogoșoaia.
Poze urbane
Bucureștiul este recunoscut pentru dualitatea sa, pentru antiteza care există aici între clasicism și modernism, între vechi și nou, între conservatorism și futurism. Astfel, acesta ascunde cu siguranță și locuri unde pozele pot fi adaptate unui album ce are ca temă „marile orașe europene”.
Calea Victoriei este cel mai frumos bulevard din oraș, care pornește din Piața Victoriei și merge până în Piața Națiunilor Unite. De-a lungul său apar numeroase clădiri spectaculoase, încărcate de istorie sau legende, care pot reprezenta decorul perfect pentru niște fotografii. Printre acestea se numără Muzeul lui George Enescu, Teatrul Odeon sau Casino Royal.
O altă locație interesantă de fotografii este chiar în Piața Victoriei, deasupra ieșirii din pasaj spre bulevardul Nicolae Titulescu. Asfințitul este cel mai frumos aici, iar clădirile din sticlă care se regăsesc pe spate sunt oglinda perfect curată a unei capitale demne de respect.
Mall-urile reprezintă și ele locații urbane bune pentru fotografii. Parcarea de la Afi Palace Cotroceni și zona de Afi Park sau terasa din MegaMall sunt locuri perfecte pentru fotografii. Un farmec aparte îl are totuși terasa de la Promenada Mall, unde priveliștea și zona de clădiri corporatiste din cartierele de lux precum Floreasca, Pipera sau Aviației joacă roluri principale în poze.
Sfat: încercați să ajungeți la aceste locuri la ore decente, când nu sunt suprapopulate de oameni, cum ar fi diminețile din timpul săptămânii. Altfel, riscați să nu aveți liniștea și spațiul necesar să desfășurați o ședință foto.
Nu în ultimul rând, trebuie să reținem că Bucureștiul este un oraș caracterizat prin imprevizibilitate și necesită un soi de dorință de a aprecia tot ce ne înconjoară mai mult. Fotografii bune pot fi realizate în clădirile părăsite precum Filantropia sau Adevărul, dar și în diferite zone precum Centrul Vechi, Tei, Kiseleff, Dorobanți sau Splaiul Independeței în momentul unei plimbări romantice la apus.