fbpx
544

Am ajuns Cazane la finalul unei călătorii care a avut ca punct de plecare tot Dunărea, în Deltă.  Cobor din tren în gara din Orşova care e aproape pustie şi doar golful pe care îl formează Dunărea aici mai îndulceşte tristeţea. După ce ne lămurim că oraşul e la jumătate de oră de mers pe jos, urcăm în singurul taxi din faţa gării: o dacie veche în care abia încap 5 persoane şi 4 rucsacuri de câte 80L pline ochi.

Unde sunt Cazanele Mici

Mai întâi trebuie să ajungi în Eşelniţa, la 7 km de Orşova iar din Golful Mraconia până în Golful Dubova (sau, altfel spus, între bazinetul Dubovei şi Ogradena) sunt Cazanele Mici.

Cum ajungi şi cât te costă drumul până la Cazanele Mici

Despre legătura dintre Orşova şi Eşelniţa şi, mai departe, Dubova cu transportul în comun nu găsisem nicio informaţie pe internet. Asta pentru că nu este decât un singur autobuz pe zi care pleacă din Orşova spre Moldova Nouă, la 6 dimineaţa. Singura posibilitate deci de a ajunge în Defileul Dunării, dacă nu ai maşină, este să iei un taxi. Tariful este de 50 RON dar după negociere preţul scade până la 35 RON.

Ce poţi să vezi

Statuia lui Decebal este cel mai cunoscut obiectiv de la Cazanele Mici. Poate nu ştiai dar colosul din piatră nu e rezultatul de acum sute sau mii de ani ale vreunor meşteri. Statuia a fost sculptată în piatră vreme de 10 ani (din 1994 până în 2004) de către 12 muncitori şi se pare că e cea mai mare sculptură în piatră din Europa. Inscripţia de la baza chipului lui Decebal (Decebalus Rex Drăgan fecit) înseamă în latină Regele Decebal făcut de Drăganasta pentru că lucrările au fost sponsorizate de un controversat om de afaceri, Iosif Constantin Drăgan. Se spune că sculptura e realizată ca replică a Tabula Traiana, care se află pe malul sârbesc al Dunării, ruină din perioada romană.

Tabula Traiana poţi să o vezi doar dacă faci o croazieră pe Cazanele Mici, pentru că este pe malul opus al Dunării. De altfel, astfel de plimbări cu bărci şi vapoare turistice se fac zilnic, preţul pe care trebuie să-l plăteşti variind între 25 şi 50 RON/persoană. Tabula Traiana s-a păstrat într-o stare relativ bună din anul 101 de când a fost construită de către legiunile romane după cucerirea Daciei. Din cele 10 tabule care au fost construite în Defileul Dunării, doar aceasta se mai păstrează, textul de pe monument lăudând drumul pe care l-au refăcut romanii pe partea sârbească.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/noutati/cand-dunarea-intalneste-muntii-cazanele-mici.html


Like it? Share with your friends!

544
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?