fbpx
547

Așezat în județul Alba și reprezentând o perlă pentru turismul din România, satul Rimetea din comuna cu același nume, este la mare căutare de către turiști. Numit până în perioada anilor 1960 drept Trascău, astăzi Rimetea primește călători din toate colțurile țării, pentru a se bucura de frumusețea naturală a acestuia. Etnografia și peisajele “românești”, sunt cele care dau contur acestui frumos sat de munte, fiind înconjurat de o varietate de stânci de mari înălțimi. Pentru a descoperi o parte din legendele satului și frumusețile acestuia, vă invităm într-un tur virtual.

Datând încă din vremurile mult îndepărtate, Rimetea avea să cunoască mai multe perioade, inițial fiind un sat medieval, ca în cele din urmă să ajungă un frumos oraș al secolului al XIII-lea. Totuși, începând cu secolul XIX, Rimetea începea un declin rapid, ce a condus orașul din nou la forma inițială, adică un sat mic de la poalele Munților Apuseni. Prin istoricul său destul de bogat și interesant, cum de altfel, și prin arhitectura caselor, Rimetea și-a câștigat locul în patrimoniul țării, fiind declarată zonă arhitecturală și culturală în anul 2000, luna octombrie.

Unde este situată Rimetea?
Frumoasa regiune a Transilvaniei ascunde multe locuri deosebite, care se definesc prin cultură și stil arhitectural, ce încă păstrează tradiția românească. Rimetea este localizată în nordul Depresiunii Trascăului, în Transilvania. Străbătută de râul cu același nume, Rimetea, satul este înconjurat de masivi înalți, ce fac din locație o frumoasă zonă de la poalele munților. Toată porțiunea este împădurită, însă, punctul atractiv este legat de Masivul Piatra Secuiului. Interesant la acest masiv este felul în care este împărțit, făcând Rimetea unică în țară, și probabil și în lume.

Cum de diferențiază satul Rimetea de restul locațiilor din țară?

Precum am precizat, în Rimetea se află Masivul Piatra Secuiului, împărțit de un fel de râpă, ceea ce face ca soarele să răsară de două ori peste locul sat de munte. Astfel, Rimetea își câștigă unicitatea prin prezența deosebitului masiv, care are și o legendă legată de numele primit. Se spune că, pe vremea secolului al XIII-lea, secuii s-au ascuns pe masiv, pentru a nu fi găsiți de către tătari. Astfel, locul le-a luat numele. De vizitat în împrejurimi este și partea nordică a masivului, ce se numește COLȚII TRASCĂULUI, unde poate fi găsită o fortăreață, ale cărei ruine rezistă și astăzi. Se regăsesc și câteva peșteri de dimensiuni mici, dar care pot fi explorate de către turiști.

Odată ce veți ajunge în Rimetea, fiți pregătiți de imaginea satului tradițional transilvănean, definit de un stil aparte. Casele sunt construite într-un mod original, arhitectura lor fiind unică în România și la mare căutare de către turiștii străini. Aici veți regăsi obiecte din lumea satului, obiecte vechi ale căror istorie se leagă de secolele trecute.

Știați că…cea mai veche casă în stil laic din Rimetea datează încă din anul 1660? Aceata aparține unui miner și a fost restaurată în anul 2004.


Like it? Share with your friends!

547
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?