535
552 shares, 535 points
castelimg564 e1487761767812

Castelele faimoase ale României, precum Peleș, Bran sau Castelul Corvinilor, au atras o mulțime de turiști din toate colțurile lumii. În schimb puțini știu cât de multe castele, conace și palate sunt, de fapt, în România. Deși majoritatea au fost lăsate în ruină sau au fost retrocedate, fiind transformate în hoteluri, aceste clădiri superbe sunt mărturiile istoriei și a culturii noastre. De aceea, am întocmit o listă cu cele mai interesante castele din România mai puțin cunoscute, dar care merită vizitate.

Castelul Csernovics din Macea

Castelul Csernovics, cunoscut și sub numele de Cernovici, este un monument istoric și arhitectonic excepțional, aflat în localitatea arădeană Macea. Castelul Csernovics a fost finalizat în 1886, fiind construit de o familie nobiliară cu același nume. De-a lungul timpului, Castelul Csernovics ajunge pe mâinile mai multor familii nobiliare care își vor lăsa amprenta pe designul castelului în stil secession, explicând astfel multitudinea de influențe arhitectonice. În jurul castelului se află o grădină botanică uriașă cu o mulțime de specii de plante. Potrivit legendei, castelul are o cameră ascunsă, din care, noaptea, se aude sunetul unui pian.

Castelul Csernovics din Macea

Castelul Sturdza de la Miclăușeni

Cunoscut și sub numele de Palatul Sturdza, acest castel neogotic din localitatea ieșeană Miclăușeni a fost finalizat la începutul secolului trecut. Castelul a fost construit de Gheorghe Sturdza, pe locul unui conac boieresc mai vechi ce a aparținut familiei sale. Acesta a construit Castelul de la Miclăușeni fiind inspirat de Palatul Culturii din Iași și Palatul Domnesc de la Ruginoasa. La acea vreme în Castelul Sturdza se afla o colecție vastă de arme, bijuterii, tablouri, costume medievale și piese arheologice, dar și o colecție de 60.000 de cărți, multe dintre ele ediții princeps sau rare. După moartea lui Gheorghe Sturdza, palatul ajunge în proprietatea familiei Cantacuzino, fiind transformat în spital, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Din păcate, clădirea a fost devastată de soldații ruși, și doar o parte dintre comorile sale au putut fi salvate.

Castelul Sturdza de la Miclauseni

 

Castelul Nakó din Sânnicolau Mare

Aflat chiar în centrul orașului timișean Sânnicolau Mare, Castelul Nakó a fost construit de contele Kálmán Nakó, în 1864. Clădirea realizată în stil neoclasic are un turn medieval și 99 de încăperi, găzduind inițial o colecție impresionantă de cărți, picturi, mobilă sculptată și porțelanuri rare. Contele Nakó provenea dintr-o familie de aromâni din Grecia și, după moartea sa, castelul ce-i poartă numele a fost transformat în prima școală agricolă din România, apoi sediu legionar și depozit de armament. Din păcate, obiectele de valoare care se aflau aici au dispărut după Primul Război Mondial.

Castelul Nako din Sannicolau Mare

Castelul de vânătoare Zichy din Gheghie

Castelul de vânătoare Zichy, aflat în localitatea bihoreană Gheghie, a fost construit în 1860 de un grof dintr-o familie de nobili maghiari. La începutul secolului trecut, castelul a ajuns în proprietatea unui boier muntean care a avut grijă de clădire, păstrând intacte sala cavalerilor și mobilierul original, până în 1952 când, după moartea boierului, castelul este naționalizat fiind transformat în sanatoriu TBC. Astăzi, pe pereții exteriori ai Castelului de vânătoare Zichy încă se mai poate observa blazonul familiei de nobili, dar parcul cu castani din jurul clădirii a devenit inutilizabil.

Castelul de vanatoare Zichy din judetul Bihor

Castelul Teleki din Satulung

Castelul Teleki din Satulung este doar una dintre proprietățile familiei nobiliare Teleki, a cărei poveste este strâns legată de istoria maramureșenilor. Castelul a fost construit în 1780, dar forma actuală a clădirii a fost realizată mai bine de un secol mai târziu de unul dintre moștenitorii familiei. Atunci, Castelul Teleki primește și o bibliotecă cu 4.000 de volume, iar în jurul său este amenajat un parc dendrologic cu arbori seculari ce poate fi vizitat chiar și în ziua de azi.

Castelul Teleki din Satulung

Conacul Zsombory din Zimbor

Conacul Zsombory a fost construit în stil baroc în 1892 de către un baron maghiar care, potrivit legendei, a pierdut clădirea în urma unui joc de cărți. Așa Conacul Zsombory din județul Sălaj a ajuns în proprietatea unui ministru de Finanțe și în următorii ani soția acestuia se ocupă de castel și de grădinile acestuia. În scurt timp, clădirea este naționalizată și donată Ministerului Sănătății care a amenajat aici un sanatoriu și un dispensar. În prezent, Conacul Zsombory din Zimbor se află în proprietatea unei familii din Australia, dar clădirea a fost abandonată.

Conacul Zsombory din Zimbor

Castelul Mikó din Miercurea Ciuc

Castelul Mikó este cel mai vechi monument istoric din Miercurea Ciuc, fiind construit în 1631 în stilul renașterii târziu. Castelul Mikó are un plan geometric regulat, bastioane italienești și nu mai puțin de 16 turnuri, fiind construit de un consilier al principelui Bethlen Gabor. După ce a fost cucerit de armatele turco-tătare, Castelul Mikó a fost reconstruit de un general austriac, atunci fiind amenajat și un șanț de apărare, astfel încât accesul în castel se făcea doar printr-un pod. În prezent, Castelul Mikó găzduiește Muzeul Secuiesc, iar în grădina din spatele fortificației se află un muzeu al satului.

Castelul Miko din Miercurea Ciuc

Castelul Kendeffy din Sântămăria Orlea

Aflat în localitatea Sântămăria Orlea din Hunedoara, Castelul Kendeffy a fost construit în 1782 de familia de nobili maghiari omonimă din Țara Hațegului. Din păcate, clădirea a fost transformată în restaurant și hotel în timpul perioadei comuniste, iar de atunci, clădirea, odinioară o adevărată bijuterie arhitectonică, a fost renovată în mod necorespunzător, iar în prezent este părăsită.

Castelul Kendeffy din Santamaria Orlea

Sursa: https://www.ghiduri-turistice.info


Like it? Share with your friends!

535
552 shares, 535 points
romtur.ro

Comentarii

comentarii