Hunedoara este orașul reprezentat de cel mai important centru siderurgic din România anilor 1950-1970. Vom vorbi astăzi despre valoroasa moștenire pe care ungurii ne-au lăsat-o. Moștenire pe care, după o lungă perioadă de nepăsare, am reușit ca în cele din urmă să o prețuim la adevărata sa valoare. Pentru că, în defintiv, Castelul Huniazilor este una dintre cele mai mari capodopere arhitecturale, culturale și istorice de pe pământul românesc. Nu aveți îndoieli dacă alegeți această locație pentru vacanța voastră, pentru că aici veți regăsi un peisaj spectaculos, dominat de o fortăreață de-a dreptul impresionantă.
Imaginea castelului este una impunătoare, uneori poate ușor de groază, în mod special în acele zile ploioase de toamnă târzie. Însă, cert este că, indiferent de anotimpul ales, Castelul Huniazilor este un veritabil obiectiv turistic. Recunoscut peste hotare de sute de turiști, punctul atractiv al acestuia este stilul architectural, care nu încetează din a face furori printre călători. Odată ce veți ajunge în împrejurimile lui, veți fi întâmpinați de un turn înalt și de faimosul pod. Cei mai mulți preferă o ședință foto în această zonă, peisajul fiind spectaculos.
Accesul în castel îl veți face pe un pod de lemn, susţinut de patru piloni masivi de piatră, care face trecerea peste pârâul Zlaşti. La intrarea pe pod se află statuia Sfântului Ioan de Nepomuk – denumit drept protectorul podurilor şi al trecererilor peste ape.
Primul contact cu castelul îl veți avea atunci când vă veți ridica privirile către Turnul nou de poartă, în josul căruia, a fost construită pe locul unei foste vetre de foc, casa de bilete. Cât despre bilete, sunt accesibile ca preț. Orice sumă de bani va merita, pentru că un tur al castelului va fi absolut magic. Putem spune că aici puteți retrăi poveștile de basm, pentru copii fiind o încântare vizita la castel. Pentru adulți, fiți pregătiți de o lecție de istorie, cultură și bucurați-vă de imaginea stilului architectural predominant. Așa cum am afirmat, Castelul Huniazilor este o capodoperă de artă în lumea turismului românesc.
Legenda de la Castel
Cât despre legenda locului, aceasta se leagă de numele pe care castelul îl poartă. Se spune că exista un fecior din flori, trimis departe de castel cu un inel. Copilul avea misiunea de a reveni la fortăreață abia când va atinge maturitatea, împreună cu inelul primit pentru a își dovedi rangul regal pe care îl purta, fiind fiul regelui. Însă, întâmplarea a făcut ca acesta să ajungă la castel de mic copil, însă cum a reușit? Pe când se afla la masă, un corb mare și negru i-a smuls inelul de pe deget. Feciorul, brav fiind, a săgetat corbul reușind să își capete inelul de aur. După întâmplare, a hotărât să meargă la curtea regală pentru a își povesti fapta și să își primească rolul de prinț. Regele a fost impresionat de povața copilului, răsplătindu-l. Însă, asta nu a fost tot, pentru că regele a ales corbul drept simbol al familiei regale, de aici numele de Castelul Corvinilor. Mulți călători cunosc acest castel și sub numele de Huniazilor, ambele fiind corecte și folosite de către popor.