fbpx
518

Istoria castelului din Carei începe în anul 1482, când Karoly Laszlo construia o casã întãritã. Constructia a stârnit împotrivirea nobililor din comitatul Sãtmar, fiind nevoie de interventia regelui Matei Corvin pentru aplanarea conflictului.

În 1592, datoritã deselor incursiuni ale turcilor, Karoly Mihaly ia decizia de a întãri constructia existentã. Clãdirea veche a fost înconjuratã cu ziduri puternice, întrerupte cu bastioane, având un sant exterior întãrit cu palisade peste care trecea un singur pod suspendat. De asemenea este prezentã o garnizoanã numeroasã si bine inarmatã.
Cetatea a jucat un rol important de-a lungul secolului al XVII-lea facand parte din randul mariilor fortarete de aparare a frontierei vestice a Transilvaniei. Importanta cetatii este mentionata mai ale dupa reconstructia ei intre anii 1661-1666.

Importanta ei continua si in timpul razboaielor duse de principele Rakoczi Francisc al II-lea impotriva habsburgilor. Cetatea este asediata de armata principelui, dar dupa cateva zile Karoly Sandor trece de partea principelui fiind numit conducatorul armatei. In 1705 cetatea este atacata de austrieci si distrusa partial, fiind refacuta in acelasi an.
Deoarece la sfarsitul secolului XVIII cetatea nu mai juca nici un rol militar, Karoly Jozsef a hotarat demolarea zidurilor si astuparea santurilor. Pastrand fundatia si unele ziduri a fost construit un castel patrulater, cu un singur etaj. Constructia a fost terminata in anul 1794, era in stil baroc si cuprindea 20 de camere la parter, 21 la etaj si o capela. Tot in aceasta perioada se formeaza parcul cu plante rare si se contruieste un manej pentru 24 de cai.

In urma cutremurului din 1834, castelul in buna parte s-a daramat restaurarea fiind facuta abia intre anii 1894-1896. Cu aceasta ocazie castelul este mult modificat, adaugandu-i-se inca un nivel la fatada, trei turnuri mici si patru mari. Restaurarea s-a facut in stil neogotic, condusa de arhitectul Meining Arhur ajutat de mesteri priceputi din Carei. Elementele de aparare din actuala forma a cladiri au doar rol decorativ.
Arhitectura interioara a cladirii, usile, ferestrele, balustrada scarii interioare precum si obiectele din fier forjat au fost faurite de mesteri locali. Holul era destinat primirii oaspetilor, salile de la parter erau folosite ca sufragerii si bucatarie in timp ce incaperile de la etajul 1 si 2 erau locuinte.
In prezent, in castel Karoly se afla un muzeu instoric si de stintele naturii, aici functionand si biblioteca cu peste 80000 de volume.


Citește mai mult: http://www.locuri-nevazute.info/2015/04/castelul-karoly-din-carei.html


Like it? Share with your friends!

518
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?