fbpx
532

Dacă ieși de pe drumurile principale din județul Buzău și te aventurezi pe așa-zisele șosele județene de prin sate, ai face bine să nu te grăbești căci gropile, căruțele și copiii sunt la tot pasul. Iar asta nu-i deloc un lucru rău. De fapt, pentru asta călătorim, pentru acele locuri în care încă nu au acces autocarele cu turiști, acele locuri în care viața la țară a rămas ferită de vopselurile stridente și care încă mai miros a fân, a fum de sobă și a flori. Locurile care te obligă să încetinești rămân parcă mai bine întipărite în memorie.

După ce am început lista cu 13 locuri ce merită văzute în județul Buzău, am început să-mi doresc să descopăr mai mult în această zonă, în fiecare weekend în care am avut ocazia. Cum am dat de ele? Despre unele am citit pe mici bloguri ori în presă, despre altele am aflat de la cititorii TravelGirls.ro, câteva dintre ele mi-au fost recomandate de către localnici iar pe vreo două le-am găsit din întâmplare sau mergând pe mâna indicatoarelor turistice bătute de vreme pe la vreo răscruce de drumuri. Ce au toate aceste locuri în comun e faptul că toate merită văzute. Nu neapărat pentru ele în sine ci pentru zona în care se află ori pentru oamenii de acolo.

Termele Romane

Ruinele termelor romane din județul Buzău se află în Pietroasele, pe Drumul Vinului, sau mai bine zis sub Drumul Vinului. După ce au fost descoperite ruinele termelor și ale castrului roman, șoseaua a fost ridicată pe un pod care protejează acum fosta construcție de pe vremea împăratului Constantin cel Mare. Aici, în urmă cu peste 1600 de ani, își înmuiau oasele căpeteniilor unei legiuni romane, trimisă de Constantin cel Mare la nord de Dunăre să oprească atacurile barbarilor.

Cum ajungi: Dacă urmezi indicațiile GPS-ului, cel probabil e că acesta te va conduce pe drumul Buzău-Mizil. Eu îți recomand însă să mergi pe drumul județean 205, adică Buzău-Vernești-Merei-Dealul Viei-Clondiru de Sus-Pietroasele pentru că pe aici șoseaua te conduce prin sate, printre țărani, căruțe și… viața la țară. Cum vii dinspre Buzău, termele romane sunt pe partea stângă, sub pod. Pe partea dreapta poți vedea castrul roman.

Locul în care s-au descoperit Cloșca cu puii de aur

Se spune că în 1837, doi țărani au descoperit „Cloșca cu puii de aur” la maginea localității Pietroasele, eveniment ce a declanșat la vremea respectivă o adevărată isterie a căutătorilor de comori. Fiind locul în care s-a descoperit cel mai mare tezaur de aur din lume de la vremea aceea, Pietroasele a devenit atunci cel mai vizitat loc din România. Atât străinii cât și localnicii au început să scormonească fiecare pietricică din zonă sperând să mai găsească aur. Aveau și de ce, Pietroasele este localitatea din România, dar și din Europa cu una dintre cele mai mari densități de vestigii istorice pe metru pătrat. În prezent, locul în care se spune că s-a descoperit celebrul tezaur este marcat cu un monument de piatră și o placă pe care scrie clar: „Aici s-a descoperit…”. Nu neapărat pentru acest mic monument îți recomand să urci dealul ci mai degrabă pentru priveliștea pe care o ai de acolo: câmpia Buzăului, satele din vale și pădurile din spate.

Cum ajungi: Urmând indicațiile de mai sus, după ce ai trecut de Termenele Romane, fă dreapta pe lângă primărie și urmează drumul de țară ce duce în sus. La marginea satului lasă mașina și urcă puțin pe jos până găsești monumentul. Nu va dura mai mult de câteva minute. Dacă ai dubii, întreabă localnicii, e posibil să-ți iasă în cale chiar Ion Moacă despre care am scris mai jos.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/destinatii/romania-idei-de-vacanta/obiective-turistice-judetul-buzau.html


Like it? Share with your friends!

532
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?