fbpx
576
Industria turismului suferă schimbări radicale de la un an la altul, atât datorită avansului tehnologic și ramificațiilor acestuia în online, cât și datorită creșterii interesului oamenilor către experiențe din călătorii. Mecanismul și procesul rezervărilor de bilete de avion și cazare sunt astăzi mult mai simple.

Conceptul de vacanță DIY (Do-it-Yourself) nu este nou, în Europa și SUA există de ani buni, fiind numeroase site-uri ce promovează astfel de vacanțe. Bineînteles că nu a întârziat să apară nici în online-ul românesc, un aflux de site-uri ce promovează astfel de vacanțe, fie ca sunt bloggeri de călătorii sau nu. Absolut oricine cu acces la internet poate urmări motoarele de căutare pentru oferte la zboruri și cazare.

Deși vacanțele DIY sunt (încă) văzute cu scepticism, interesul românilor a început să crească. Aceste vacanțe nu sunt pe placul tuturor și vin cu avantaje și dezavantaje.

 

Ce este de fapt, o vacanță DIY?

O vacanță DIY reprezintă de fapt o propunere de vacanță ce include un bilet de avion împreuna cu o opțiune de cazare în destinația respectivă. Acest tip de vacanțe au luat amploare atât în Europa dar și în SUA câstigând tot mai mulți fani de la an la an.

 

De ce sunt așa ieftine vacanțele DIY?

Tariful extrem de mic poate fi datorită perioadei de călătorie în extrasezon, însă regula nu se aplică mereu și uneori poți beneficia de un preț extraordinar de mic pentru o vacanță DIY în plin sezon sau pentru unele destinații recunoscute drept foarte costisitoare (spre exemplu, Algarve, Portugalia).

 

Iată câteva caracteristici tipice vacanțelor DIY:

– Vacanțele DIY sunt în general compuse din zboruri low cost (Ryanair, Wizzair) sau cu escale mai lungi (uneori de o noapte).

– Propunerile de cazare sunt alese în funcție de rating-ul hotelului, în baza feedback-ului oaspeților și proximitatea hotelului față de mijloacele de transport sau centrul orașului. Majoritatea hotelurilor promovate sunt de 2-3 stele, rar de 4 stele.

– Rezervările pentru biletele de avion și cazare trebuie să le faci pe cont propriu pe site-urile agențiilor de ticketing sau liniilor aeriene (Wizzair, Ryanair, Avion.ro, Booking, Amoma, etc.)

– Tarifele mici ale vacanțelor DIY au termen scurt de valabilitate, de cele mai multe ori fiind doar câteva locuri disponibile la prețurile afișate.

Depinde de tine și preferințele tale dacă elementele enumerate mai sus sunt avantaje sau dezavantaje, însă motivul din spatele popularității tot mai mari a vacanțelor și turismului DIY este altul.

 

De ce au succes vacantele DIY?

De cele mai multe ori, tarifele pentru vacanțe DIY sunt mici sau ridicol de mici, astfel poți plăti chiar și 50 euro pentru o escapadă de 3 zile la Roma,  200 euro pentru o săptamână în Algarve, Riviera Portugaliei, iar pentru o vacanță exotică în Asia, poți cheltui pe zbor și cazare aproximativ 600 euro pentru 2 săptămâni în Thailanda.

 

The Telegraph a „prezis” în 2005 că până în 2009, jumătate din turism va fi de tip DIY. Această creștere a avut loc, însă cu siguranță nu se intâmplă doar datorită vacanțelor DIY promovate de bloggerii de travel sau alte site-uri de turism.

 

Industria turismului se transformă radical

Motivul creșterii turismului de tip DIY are mai multe ramificații:

1. Internetul

Suntem peste 3.6 miliarde de utilizatori cu acces la internet, aproape 50% din populația planetei. Ca să vă faceți o idee generală, în 2006 erau doar 1,6 miliarde de utilizatori cu acces la internet, respectiv 16% din populația planetei avea acces la internet.

 

2. Creșterea conținutului online legat de călătorii

Transportul aerian s-a ieftinit. Călătorim din ce în ce mai mult. Suntem din ce în ce mai mulți bloggeri de travel ce își promovează experiențele din călătorii, precum și o varietate de site-uri ce promovează conținut legat de călătorii, itinerarii, conținut video sau ghiduri turistice.

Creșterea accesului la internet de mare viteză și a uneltelor de publicare online a dus la o explozie de site-uri legate de turism și a bloggerilor de travel ce își promovează propriile articole și experiențe, dar și metodele prin care călătoresc, astfel îndemnând și pe alții să călătorească la fel.

 

3. Avansul tehnologic

Lumea turismul DIY se bucură de tot mai multe unelte online și aplicații de mobil. Creșterea accesului la internet (inclusiv pe mobil) a dus la dezvoltarea aplicațiilor online și pentru mobil, de care te poți folosi să-ți organizezi  singur o vacanță.

 

 

4. Propagarea conținutului

Canalele de social media alimentează transformarea turismului. Bloggerii de călătorii se bucură de tot mai mulți fani pe rețelele de socializare, lucru ce îi ajută la propagarea conținutului și experiențelor. În România, vorbim în principal de Facebook și Instagram.

 

Industria turismului de mâine

Transformarea radicală a turismului va continua împreună cu cei ce promovează vacanțe și itinerarii de călătorie, fie că vorbim de bloggeri de travel ce propun vacanțe DIY împreună cu propriile lor experiențe, alte site-uri de turism, asociații de travel sau agenții de turism consacrate.

Vacanțele DIY nu sunt tabu, sunt o dovadă a transformării turismului, în special a evoluției mecanismelor de rezervare a biletelor de avion și cazare. Acest proces a devenit mult mai simplu, fiind astăzi la indemâna oricui are acces la internet.

Vacanțele DIY nu vor putea să înlocuiască agențiile de turism și nu se pot compara, acestea având audiențe și caracteristici diferite. În funcție de bugetul, timpul, aptitudinile tale de organizare și preferințe, te poți orienta către una dintre cele două opțiuni.

În cele din urmă, recomandarea noastră în privința vacanțelor DIY este să vă documentați în prealabil în privința destinației și perioadei de călătorie și să verificați toate detaliile înainte de a face orice rezervare pornind de pe un site cu vacanțe DIY.

Vă urăm cât mai multe vacanțe frumoase!

sursa articol: https://aventurescu.ro/


Like it? Share with your friends!

576
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?