fbpx
532

Lacurile au puteri mistice. Liniștea pe care ți-o poate oferi un lac este aproape tulburătoare. De câte ori ai visat la un loc atât de liniștit și tăcut de îți poți auzi gândurile, dar în același timp să te poată face să uiți de toate gândurile? Aleargă spre cel mai apropiat lac și lasă natura să te aline, să te înțeleagă. Privește-ți chipul în oglinda unui lac și totul va părea mai ușor după.

Da, lacurile au o putere curativă de neimaginat. Vindecă suflete, minți rătăcite și inimi rănite.. doar cât privești soarele pe luciul apei. Iar Lacul Roșu este unul dintre cele mai impresionante lacuri. Tinerețea și amploarea lui îți amintește că cineva mult mai mare decât noi ne-a creat pentru a fi fericiți.

Lacul Roșu este unul dintre cele mai îndrăgite lacuri căci este ușor accesibil, frumos din cale afară și legendele sale ar topi și o inimă de gheață. Lacul Roşu este situat în Jud. Harghita și este unul dintre cele mai cunoscute și vizitate lacuri din România, poate și datorită faptului că în imediata apropiere găsim un alt obiectiv turistic important, Cheile Bicazului, una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice de la noi din țară.

De asemenea, Lacul Roșu este un obiectiv turistic de care te poți bucura în orice anotimp al anului, căci este la fel de impresionant și în bătaia soarelui de august, dar și printre fulgi de nea, cu brazii acoperiți de zăpadă în fundal.

Este cel mai tânăr lac natural din România şi totodată un lac de baraj natural. Aflat în judeţul Harghita, la limita cu judeţul Neamţ, lacul este accesibil de pe drumul naţional DN12C care face legătura între oraşele Gheorgheni şi Bicaz. Aflat la poalele Munților Hășmașu Mare, din Carpații Orientali, Lacul Roșu este cel mai cunoscut lac de baraj natural din țară. S-a format în 1837 prin prăbușirea unui versant, în urma cutremurului destul de puternic din anul respectiv.  

Denumirea de „Lacu Roşu” derivă de la argilele bogate în oxizi de fier, aduse de Pârâul Roşu şi depozitate în lac. Totodată, rocile masivului Suhard sunt şi ele de culoare roşie, motiv pentru care reflecţia acestuia în apa lacului sporeşte efectul vizual al culorii roşii. Ciobanii din zonă i-au dat numele de Lacul Roşu.

Un lac atât de cunoscut se bucură, evident, și de alte denumiri, căci locuitorii îl știu de Ucigașul sau Ghilcoș. Așa cum te-ai obișnuit, românii au câte o poveste, o legend pentru fiecare loc în parte, amplificând farmecul zonei. Dacă vei ajunge la Lacul Roșu, vei găsi un panou în care se povestește pe îndelete povestea Lacului.

Povestea este minunată. Întrucât este mare păcat să omit vreun detaliu din această istorisire, voi reda întocmai cuvintele înșirate pe panou despre Ucigaș.

” Trăia odată, prin ținutul Giurgeului, o fată deosebit de frumoasă, Estera. Părul ei era ca pana corbului, ochii ei erau verzi, iar silueta îi era ca un tânăr molid înalt, legănat de vânt. Într-o dimineață însorită de iulie, Estera s-a dus la târgul din Gheorgheni. Acolo s-a întâlnit cu un flăcău înalt și chipeș care era atât de puternic încât omora dintr-o singură lovitură până și pe cel mai mare urs; și cânta voinicul acesta din fluier de nu avea pereche în tot ținutul, iar la meșteșuguri mai că nu-l întrecea nimeni.
Cum s-au văzut, s-au și plăcut, pentru că dragostea vine pe neașteptate și pune stăpânire numai-decât pe inimile tinerilor.
Tânărul voinic i-a cumpărat Esterei o basma albastră ca cerul și a rugat-o să-i fie mândruță. Însă cei doi n-au putut să se căsătorească pentru că voinicul a fost luat în armată. Frumoasa fată își aștepta cu răbdare logodnicul.


Seara, când mândrul soare se ascundea după munții înalți, Estera își lua cofa și se ducea la izvorul cel lin de la poalele brazilor și se gândea ore în șir la alesul inimii sale. Până și munții cei înalți se înmuiau auzind oftatul și cântecul ei de dor.


Într-o duminică, Estera a fost zărită de un haiduc, care a răpit-o pe mândra cea frumoasă și a fugit cu ea tocmai până la Suhardul Mic, între stâncile cu mii de fețe unde își avea el adăpostul. I-a promis Esterei aur, argint și multe alte bogății, numai să devină soția lui.


Fata însă s-a respins pe haiduc căci își aștepta credincioasă iubitul, din zori până-n seară. Îndărătnicia haiducului a făcut-o pe Estera să ceară ajutorul munților, rugămintea ei plină de deznădejde fiind auzită de stânci.
Într-o noapte de iulie, veni din senin o furtună nemaipomenită, cu ploaie grozavă, cu tunete nemaiauzite și fulgere nemaivăzute.


Într-un vuiet asurzitor, muntele s-a prăvălit și a îngropat fata, haiducul, dar și un păstor cu turma lui, care-și avea stâna prin preajmă.
In dimineata ultimei duminici a lui Cuptor, soarele strălucea peste stânci. Valea, unde cu o zi înainte curgea limpede Pârâul Vereșcheului, a fost închisă de alunecarea muntelui, dând naștere lacului numit Lacul Roșu.
Dacă te uiți în apa lacului, vezi strălucirea ochilor verzi și înlăcrimați ai Esterei. „


Lacul Roşu este astăzi o destinaţie de vacanţă îndrăgită de numeroşi turişti. Dincolo de formarea sa mai mult sau mai puţin legendară, lacul este astăzi o zonă de agrement. Se pot face plimbări cu barca, se pot admira răţuştele ce populează lacul şi se poate lua masa la restaurantele din zonă. În plus, în apropiere ai opţiunea drumeţiilor montane pe: Traseul Lacului Roşu, Traseul Bicaz, Traseul Vârful Suhardu Mic sau Vârful Suhardu Mare.

Locul acesta este ideal pentru a contempla, pentru a sta de vorbă cu tine sau pentru un picnic drăguț cu persoana iubită. Trebuie să ții minte că poți vedea Lacul și în trecere, din mașină…însă pozele superbe se fac abia după ce ai coborât să faci cunoștință cu apa.

Recomandări de cazare în apropiere de Lacul Roșu

Booking.com

Like it? Share with your friends!

532
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?