Esențele tari se țin în sticluțe mici și această zicală este valabilă și pentru Cheile Corcoaia din Cerna Sat. Aflate la 43 de km distanță de Băile Herculane aceste chei sunt scurte, dar foarte spectaculoase.
Ești în trecere prin această zonă sau pur și simplu te afli în vacanță și vrei să mai bifezi ceva pe lista obiectivelor turistice? Ei bine, Cheile Corcoaia merită vizitate.
Cheile Corcoaia reprezintă o rezervaţia naturală inclusă în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei este declarată arie protejată pentru habitat la nivel internaţional.
Rezervaţia, cu o suprafaţă de 34 hectare, se află în judeţul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Padeş, satul Cerna-Sat, în valea Cernei, la circa 40 Km amonte de Băile Herculane.
În chei se poate ajunge pe drumul nemodernizat ce se află în prelungirea şoselei ce duce în Cerna-Sat. Formaţiunile geomorfologice existente aici sunt de o frumuseţe rară, dând posibilitate oamenilor să explice apariţia acestor peisaje magnifice prin legende nemuritoare.
Cheile Corcoaia s-au format exact în locul pe unde Cerna şi-a definit un meandru, ocolind pe la est un masiv calcaros. Din acest masiv s-a extras piatra pentru construcţia barajului Iovanu din amonte, astfel că acum putem întâlni o carieră părăsită, chiar puţin mai sus de Cerna-Sat.
Lacul lui Iovan este realizat prin bararea râului Cerna în aval de confluenţa cu râul Iovan, într-o zonă încastrată între culmile sud-estice ale masivului Godeanu şi cele nord-vestice ale masivului Mehedinţi în aşa numitul „culoar” al Cernei.
Lacul de acumulare format în spatele barajului are un volum total de 124 mil. m³. Suprafaţa lacului este 292 ha, oferind un splendid peisaj într-o zonă cu o naturaleţe aparte.
Cea mai mare mirare pe care Cheile Corcoaiei le-o stârneşte vizitatorilor este legată de forma rotunjită de pe o parte şi pe alta a pereţilor canionului care arată ca şi când o mare sondă ar fi forat zidurile de piatră pe orizontală de-a lungul râului.
Deşi partea spectaculoasă a Cheilor Corcoaiei are doar 200 m lungime, care pot fi parcurşi doar pe jos şi cu sprijinul podeţelor metalice şi al balustradelor care au fost instalate pentru vizitatori, frumuseţile pe care le veţi vedea concentrate aici merită tot efortul.
Zona este denumită Corcoaia întrucât preia numele unui personaj din mitologia românească, legată de valea Cernei.
Conform versiunilor diversificate ale legendelor și basmelor, Corcoaia este o femeie bătrână care îl îndrumă pe Hercules ( Heracle ), fie chiar un balaur ( o hidră ) cu care el se luptă ( ca și consecință s-au format Cheile Corcoaiei ), între Banat și Mehedinți.
O altă consecință a legendei lui Hercule poate fi considerată și denumirea Băilor Herculane, denumite astfel de romanii ce au descoperit izvoarele termale și de către împăratul austro-ungarilor Franz-Josef I – Herkulesbad.
Potrivit cercetătorilor etnologi, legenda lui Hercule și a Corcoaiei a fost suprapusă de către figura mitică a lui Iovan Iorgovan. Acesta este un personaj mitologic românesc, legenda sa circulând pe valea Cernei.
În varianta locală, hidra fuge de Iovan și se adăpostește în munți, în zona muntelui Oslea. Iovan aruncă paloșul său în stânca masivă care se prăbușește formând podul de la Ponoare.
În zona Cheilor Corcoaiei se spune că a avut loc prima luptă dintre Iovan și balaur, eroul tăind unul dintre cele cinci capete ale hidrei.
Aceasta străpunge muntele și fuge, lăsând în urma ei Cheile spectaculoase, în speranța că se va putea întoarce aici mai târziu pentru a-și reface forțele. Însă Iovan ajunge primul aici, se scaldă în ape și își reface puterile și îi taie hidrei câte un cap, până când aceasta, rămasă cu doar două capete, fuge pe valea Cernei spre Dunăre.
Recomandări de cazare în apropiere de Cheile Corcoaia
Booking.com