fbpx
547

Nu contează dacă te afli doar într-o scurtă vacanță în Praga, dacă ai plecat să cunoști Argentina sau dacă te-ai aventurat într-un circuit de două luni în Statele Unite; indiferent de destinație, localnicii sunt întotdeauna ghidul ideal. De la ei poți să te aștepți la cele mai autentice și mai sincere recomandări legate de unde să mergi, ce să faci, ce să vezi… (asta dacă nu ți se întâmplă tocmai ție să dai peste cineva care primește un comision/client adus și atunci, ”adio, sinceritate”; dar cât ghinion să ai?!).

Rezultate Studiului Internațional despre Călătorii din 2016 arată că, deși 60% dintre oameni ar vrea să intre în contact cu localnicii, dar numai 25% chiar fac asta. Strategia la care apelăm cei mai mulți dintre noi este: 1. ne oprim confuzi în mijlocul drumului uitându-ne după numele străzii, 2. alegem un trecător care pare ”de-al casei” și care are față prietenoasă, 3. sperăm că dacă afișăm un zâmbet cuceritor și niște ochi mari, nu doar că străinul ne va conduce personal până la destinația căutată, dar ne va și invita la o bere mai pe seară. De cele mai multe ori primim doar un răspuns amabil, dar sec și omul își vede mai departe de drum. Da, strategia este sortită eșecului, dar mai există speranță. Iată mai jos planurile b, c, d și alte câteva la care poți apela pentru a cunoaște localnici când călătorești.

Intră în vorbă cu localnicii

Poate că pare cel mai evident mod de a-ți face prieteni din partea locului, dar câți dintre noi se laudă cu o abordare naturală, șarmantă și lipsită de inhibiții a străinilor? Nu-i chiar treabă ușoară să vorbești cu localnicii; până la urmă, sunt niște oameni pe care nu-i cunoști. Dar internetul ne salvează și la capitolul ăsta.

reddit

Reddit nu este doar un izvor nesfârșit de informație generală, dar și un ajutor de nădejde când vine vorba de călătorii. Subreddit-urile sunt pagini individuale care acoperă, probabil, orice subiect cunoscut vreodată de om, inclusiv călătoritul în diferite țări, orașe sau zone. De multe ori, oamenii postează cerând sfaturi, punând întrebări sau organizând ieșiri. Nu te sfii! Reddit este pentru toată lumea.

Ask a Stranger

Ask a Stranger (valabil doar pentru iPhone) este o aplicație foarte utilă care îți permite să pui întrebări altor oameni despre… orice. Te poți informa cu ceva timp înainte de a ajunge la destinație sau poți fi spontan, folosind aplicația la fața locului; ideea este că mereu vei găsi aici un grup de străini dornici de a fi un soi de ghizi digitali, revărsând asupra ta sfaturi care mai de care mai de folos.

Nu subestima potențialul informativ al ziarelor

Ziarele locale sunt o mină de aur pentru informație. Le poți cumpăra practic de la orice colț de stradă sau poți căuta versiunea lor online. Șansele de a da peste un târg local, o ieșire în grup sau orice peste orice alt eveniment social îți vor da ocazia perfectă de a te amesteca printre cei de acolo și de a cunoaște localnici. Dacă nu cunoști limba țării gazdă, Google Translate te scoate iar din impas (ca de atâtea și atâtea ori).

Mănâncă împreună cu localnicii

Când au fost vreodată conversațiile mai interesante și mai intime decât în timpului unei mese delicioase (știu la ce te gândești: ”în timpul unui pahar de vin delicios”). Dar cum ai putea ajunge la aceeași masă cu un grup de oameni de-ai locului, înfruptându-te dintr-un meniu tradițional gătit în casă? Parcă nu prea-ți vine să bați la uși străine când se apropie ora cinei, întrebând dacă ”nu mai e de-o farfurie”, că ești dispus să cotizezi. Iar să-ți tragi scaunul la o masă de necunoscuți într-un restaurant… iarăși pare dubios. Din fericire, tehnologia ne vine iarăși în ajutor, înainte de a trece prin cine știe ce situație jenantă.

EatWith

Pe EatWith te așteaptă farfurii pline și delicioase în peste 150 de orașe din toată lumea. Platforma se bazează pe un concept simplu: selectează destinația, alege o gazdă (genul care pare să le aibă cu bucătăritul) și înscrie-te! Prețurile variază, dar majoritatea sunt mai mici decât în restaurante, iar obiectivul tău va fi îndeplinit: vei lua masa cu oameni noi – călători și localnici deopotrivă.

Withlocals

Asemănător cu EatWith, dar valabil în doar 20 de țări, Withlocals reunește călători și localnici pentru a împărți împreună mâncare, dar și alt fel de experiențe și activități precum rute turistice sau workshopuri. Este o opțiune excelentă pentru a simți cu adevărat pulsul unui oraș nou și pentru a face cunoștință îndeaproape cu cultura locală.


Citeste mai mult: https://www.momondo.ro/descopera


Like it? Share with your friends!

547
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?