fbpx
540

Cu toții iubim să călătorim, să mergem în locuri noi, să vizităm diferite atracții, să ne fotografiem pe unde ajungem și să bifăm cât mai multe țări vizitate. Una dintre preferințele de vacanță vine, evident, cu o călătorie într-o parte noua a lumii, de cele mai multe ori.

Istoria turismului

Despre turismul ca activitate de recreere se vorbește in special de la sfârșitul secolului al XIX-lea și are legătură directă cu folosirea tot mai multă a trenurilor, care permiteau pe atunci, mobilitatea oamenilor.

După mai bine de o sută de ani și după niște dezvoltări extraordinare în ceea ce privește transporturile, ne este la îndemână să călătorim, să străbatem țări, continente, și să ajungem în locuri cât mai îndepărtate. Cei care călătoresc se pot împărți în două categorii – turiști și călători – după tipul de activități pe care le desfășoară și care îi pasionează.

Turiști sau călători

Despre turiști vorbim mai rece, ca despre oameni care urmează un traseu turistic, iau aminte la sfaturile unui ghid turistic, pozează câteva locuri prin care trec și nu par a fi implicați într-o relație de descoperire a unui loc nou. Poate și din cauza altor motive sau activități care îi duc într-un anumit oraș, precum afacerile, poate chestiuni de ordin medical sau vreun eveniment deoserbit.

De cealaltă parte, atunci când vorbim de călători, ne vine în minte imaginea boemă a unor lungi plimbări prin lume. Dacă ar fi să alegem, călătorul ar fi preferința tuturor, însă cum timpul și bugetul nu sunt generoase întotdeauna, am câteva sfaturi pentru voi, despre cum că transpormați o perioadă scurtă de timp, într-o autentică experiență de călător.

Nu urma întocmai sfaturile pe care le citești în ghidul turistic. Lasă-te purtat de instinct și plimbă-te pe străduțele medievale înguste și încurcate, fără să fii prea atent încotro te duci, ci concentrează-te pe ceea ce e în jurul tau: oameni, clădiri, povești, istorie. Descoperă pe cont propriu.

Nu-ti programa fiecare activitate, din fiecare zi

Lasa-ți timp pentru o plimbare printr-un parc, pentru a te odihni pe o bancă sau pe treptele unui muzeu și bucură-te de liniștea de a fi singur. Contemplă retras, detașat forfota din jurul tău.

Mănâncă în restaurantele mici, cochete, care îți ies în cale și unde e multă lume. Se spune așa: When in Rome, do what the romans do! Fă din asta un motto și urmează exemplul localnicilor.

Zâmbește, vorbește și fii atent la cei din jur

Poate când ești la metrou, în gară sau într-o cafenea, încearcă să intri în vorba cu cei din jur, fiecare are câte o poveste frumoasă. Îmbogățește-te cu perspective noi despre viață și despre locul pe care îl vizitezi și dă-le și celorlalți detalii despre tine, țara ta, obiceiurile și locurile din care vii.

Încearcă mâncăruri noi, băuturi noi, obiceiuri noi

Respectă, pentru câteva zile, rutina unui localnic: află la ce oră servește mesele, ce conține fiecare masă, ce alcool bea alături de anumite feluri de mâncare, care este programul unei zile și adaptează-te lor. Nu-ți fie teamă să încerci feluri noi de mâncare sau combinații inedite, ai putea avea surprize!

Călătorie plăcută!

 

sursa: https://doc.ro/


Like it? Share with your friends!

540
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?