fbpx
538

România, țara din estul Europei cunoscută pentru legenda Contelui Dracula și satele transilvănene, este locul pe care mulți dintre noi îl numim “acasă”. Împânzită de frumuseți naturale și atracții turistice care mai de care mai neobișnuite, România se numără printre cele mai căutate destinații rurale de pe continent.

Totuși, România nu înseamnă numai Castelul Bran al Contelui Dracula și Viscri – satul transilvănean pe care Prințul Charles îl vizitează regulat. România înseamnă tradiții, recorduri, amintiri, emoții și locuri unice.

1. În județul Bacău, în localitatea Lucăcești s-a construit prima sondă petrolieră comercială din lume, iar România este considerată prima țară din lume cu producție de petrol și exploatări între văile râurilor Trotus și Prahova.

Zăcămintele de mii de ani ale României sunt neprețuite, iar țara noastră a fost prima care a avut o sondă petrolieră, o rafinărie și a exportat benzină pentru prima dată în istorie.

Din cele mai vechi timpuri subsolul României a fost bogat în hidrocarburi și acest lucru este atestat de urmele de petrol de pe bucățile de ceramică din secolul al II-lea descoperite în siturile araheologice

Peste 150 de ani de experiență în domeniul extracție de petrol și un subsol cu peste 2000 de ani de resurse naturale, ar fi cifrele cu care ar trebui să ne mândrim atunci când vorbim despre zonele petroliere, zone care în 1857 stabileau pentru România, la nivel mondial, aceste trei mari premiere.

2.Depresiunea Transilvaniei, aflată în centrul țării este cea mai mare depresiune colinară din Europa.

Depresiunea colinară a Transilvaniei este o unitate geografica aflată în zona interioară a arcului carpatic. Are un relief colinar, de unde și denumirea de colinară și este mărginită de cele trei ramuri carpatice: Carpații Orientali (în nord și est), Carpații Meridionali (în sud) și Carpații Occidentali (în vest). Spre nord-vest contactul cu Dealurile de Vest se face prin intermediul Jugului intracarpatic.

Are aspect general de platou fragmentat, de văi care o străbat de la E spre V . În centru sunt prezente șiruri de dealuri iar la contactul cu munții s-au format unități depresionare și culoare. Ca urmare s-au diferențiat unitatea centrală și unitatea marginală a depresiunii Transilvaniei.

Tipurile de relief prezente: este specific relieful structural reprezentat prin cueste, domuri, anticlinale. Cuestele au o anumită particularitate în Depresiunea Transilvaniei, sunt orientate spre munte.

3. Lacul Ursu, aflat lângă Sovata este unic în lume datorită concentrației de sare care este mai mică la suprafață și începe să crească odată cu adâncimea, iar aceasta determină variația de temperatură pe verticală: la suprafață 20°C, la 1 metru adâncime 40°C, 60°C la 1.5 metri.

Lacul Ursu este cel mai mare lac sărat helioterm de pe continent şi şi-a primit numele datorită formei sale de piele întinsă de urs, iar apa sa este o adevarată sursă de sănătate. Fenomenul de heliotermie a apărut grație scurgerii continue în lac a unui pârâu și a precipitațiilor, care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră, și astfel, asigurând încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime.

Efectele terapeutice ale apei și nămolului din lac sunt binecunoscute, acestea fiind esența tratamentelor în cazul unor afecțiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii.

4. Între localitățile Eșelnița și Dubova, pe malul Dunării a fost cioplită în stâncă cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, chipul regelui Decebal, măsurând 55 de metri înălțime și 25 de metri lungime.

Sculptura completează un peisaj mirific acolo unde Dunărea parcă fierbe în cazane.
Doisprezece persoane au lucrat la realizarea sa. S-a lucrat în 2 ture de câte 6 ore – de la 7:30 la 13:30 şi de la 13.30 până la 19:30, iar lucrările s-au desfăşurat în perioada martie – octombrie a fiecărui an. Sub capul lui Decebal se găseşte o inscripţie în latină, săpată în stâncă – DECEBAL REX – DRAGAN FECIT (Regele Decebal – făcută de Drăgan).

Ideea a aparţinut omului român de afaceri Iosif Constantin Dragan – un istoric şi tracolog împătitmit  care a și finanțat proiectul.Este finalizată doar în proporție de 60%, pentru că finanțatorul ei a murit în 2008, iar sculptura a rămas în aceeași formă.

5. Cea mai veche hartă a României are o vechime de peste 400 de ani, și a fost lucrată la Brașov.


Ea a fost lucrată la Brașov, în anul 1542, și este opera sasului Ioan  Honterus, care a desenat-o, a gravat-o pe o placă de lemn și apoi a tipărit-o în atlasul său personal denumit “Rudimenta Cosmographica”.

Pe această hartă, țara noastră apare sub numele de “Dacia” și este mărginită de Ungaria, Macedonia, Bonsa (Bosnia), Dalmatia, Thracia și Bulgaria. Față de timpul în care a fost întocmită, harta este destul de corectă și frumos executată. Țările cuprinse în ea sunt reprezentate cu multă proporție și simetrie față de mările din jur. Marea Neagră apare sub numele de “Pontus” și este plasată exact în partea de sud-est a Daciei.

Țara noastră apare împărțită în trei principate: Valachia, Moldavia și Transylvania. Numirile acestea sunt scrise cu litere mici, iar peste toate este scris cuvantul “Dacia”, cu litere majuscule.

Cele mai multe denumiri de pe aceasta harta sunt scrise in limba latina, de exemplu : “Danubius” (Dunarea), “Alutes” (Oltul), “Pruth” (Prutul), “Theis” (Tisa) etc.

6. Deși nu se află în totalitate pe teritoriul României, Munții Carpați reprezintă cel mai mare lanț muntos din Europa, având o lungime de aproximativ 1500 de kilometri.

  Munții Carpați reprezintă un lanț muntos, aparținând marelui sistem muntos central al Europei. Carpații cuprinși între Bazinul Vienei (care-l separă de lanțul alpin) și culoarul Timokului (care îl separă de Stara Planina, în Peninsula Balcanică) formează un arc cu o lungime de 1500 km și o lățimea maximă de 130 km, desfășurându-se pe 6° în latitudine și aproximativ 10° în longitudine.

Munții se întind pe teritoriul a opt state:  Austria,  Cehia,  Slovacia,  Polonia,  Ungaria,  Ucraina,  România și Serbia.

Numele provine de la tribul dacic al Carpilor (Karpathos-Horos), care trăia în Moldova, pe pantele Carpaților   Orientali, nume care, la rândul său, probabil provenea de la un cuvânt indo-european însemnând piatră.

7. Cele mai vechi fosile de homo sapiens cunoscute până acum au fost descoperite tot în România, în Peștera cu oase, în sud-vestul țării și se spune că au o vechime de peste 38.000 – 42.000 de ani.

Teoriile privind răspandirea omului modern din aria de antropogeneză către Europa au suferit modificări importante în ultimii ani datorită descoperirii de noi fosile dar mai ales datorită relatărilor prin metode de datare de vârstă absolută a fosilelor deja cunoscute.

In lumina acestor noi rezultate, în momentul de față, în estul Europei se află cele mai vechi fosile de Homo sapiens acestea provenind din situri carstice situate in jumatatea sudica a Romaniei.

Acestea fosile umane sunt reprezentate de: mandibula de la Pestera cu Oase (Anina) datata la circa 35.000 ani 14C BP, respectiv 40.500 ani calendaristici, craniul incomplet, scapula, tibia si fibula de la Pestera Muierii (Baia de Fier) a caror varsta absoluta a fost stabilita in intervalul 29.000-30.000 ani 14C BP, respectiv 34.300-35.300 ani calendaristici si neurocraniul de la Pestera Ciclovina Uscata (Calan) datat la circa 29.000 14C BP (33.000 ani calendaristici).


Like it? Share with your friends!

538
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?