fbpx
533

Când ne gândim la vacanță, ne vin în minte destinații exotice, capitale culturale sau zone retrase în inima naturii. Cine s-ar fi gândit că Bucureștiul, așa cum îl știm, se poate încadra în ultima categorie?

Delta Văcărești, sau „Delta dintre blocuri” cum mai este numită de cei de la National Geographic, este una dintre minunile naturii, ascunsă în inima orașului.

Istoric

În perioada comunistă, s-a amenajat lacul Văcărești, fiind expropiate 260 ha., sute de familii rămânând fără case. Acesta trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a capitalei în caz de inundații. În 1989, a avut loc prima încercare de umplere a bazinului, fiind și ultima deoarece operațiunea a fost un eșec și zona abandonată.

Abia în 2012, în urma semnalării existenței unui număr impresionant de păsări și a unei documentări fotografice în amănunt, un grup de specialiști și-a asumat responsabilitatea construirii unui parc natural.

Rezervație naturală

Situat la 5 km de centrul capitalei, Delta Văcărești este primul parc natural urban din România, având o suprafață de 183 ha. Flora și fauna s-au dezvoltat după bunul plac în ultimele decenii, astfel că, de jur împrejur, putem admira natura sălbatică în toată splendoarea ei. Parcul se află amplasat între Șoseaua Vitan-Bârzești, Calea Văcărești, Splaiul Unirii și Șoseauna Olteniței.

Parcul se mândrește cu un ecosistem foarte dezvoltat, având 331 specii de plante, 154 specii de păsări, dar și specii de mamifere, reptile, amfibieni sau pești.  Aici putem găsi chiar și vulpi, lilieci sau nevăstuici. Din locurile mlăștinoase sau desișurile dese, pot apărea mereu musafiri-surpriză.

Lecții de ecologie în natură pentru cei mici

Pentru copiii dornici să exploreze natura, reprezentanții parcului și-au asumat rolul de educatori. Într-o manieră practică, cei mici sunt invitați să devină ecologiști pentru o zi. Alături de specialiști, aceștia învață instrumentele folosite pentru a descoperi și studia tainele naturii.

Poteca Biodiversității

Este cea mai populară cale de acces în parc și singura amenajată, de altfel. Aici este locul în care iubitorii de natură pot lua parte la tururi ghidate în anotimpurile calde. Biologi, ornitologi sau ecologi sunt dornici să dezvăluie turiștilor comoara dintre blocuri. Turul durează 2 ore și este destinat în special preșcolarilor, elevilor și studenților.

Dacă dorești să descoperi singur frumusețile zonei, te poți plimba pe poteca ce măsoară aproximativ 2.5 km și curpinde șapte zone tematice. Panourile de informare prezente la tot pasul îți indică zona în care te afli, fie că treci pe lângă zona de zăvoi, zona de lacuri sau zona de mlaștini.

Dacă îți place să observi păsările în habitatul lor natural pe poteca de la intrarea principală există chiar un loc amenajat special pentru această activitate.

Trasee cu bicicleta

Iubitorii plimbărilor cu bicicleta sunt invitați să parcurgă 2 trasee amenajate special pentru ei. „Belvedere”, amenajat pe culmea digului și „Printre bălti”, situat în interiorul parcului au o lungime totală de 8 km, a adevărată aventură pentru pasionați. Pentru a nu se rătăci, au fost puse indicatoare din loc în loc ce indică direcția.

Mergi la picnic

Bucureștean sau turist, oricine poate savura un picnic în natură alături de familie sau prieteni. În deltă sunt amenajate multe astfel de locuri de care te poți bucura, cu condiția să nu aprinzi focul. Până la urmă, mergem la picnic nu la grătar.

Admiri priveliștea din foișor sau te bucuri de peisaje de la înălțime

Un loc ideal de unde poți contempla natura în toată splendoarea ei este foișorul amplasat între cele 3 lacuri ce alcătuiesc parcul. Având forma specificului de baltă, poți avea o perspectivă circulară asupra locului.

Dacă îți dorești o imagine de la înălțime, poți vizita Observatorul din incinta complexului rezidențial Asmita. Situat la o înălțime de 60 de metri, este locul preferat al celor care își doresc să observe natura din „umbră”. În plus, aici găsești materiale de informare, binocluri, lunete și determinatoare ornitologice.


Like it? Share with your friends!

533
Loredana Tăerel

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?