Bucureștiul este locul unde fiecare persoană este liberă să fie ea însăși, este locul care devine casă pentru mii de oameni în fiecare an și este locul unde fiecare își găsește… locul. Este un oraș unde istoria este încă foarte vie, dar și un oraș în pas cu modernitatea și cu „lumea bună”. Totuși, sunt câteva zone și ținte pe care turiștii sau chiar și bucureștenii le au în vizor atunci când vor să descopere lucruri noi sau să vadă obiective turistice interesante. Printre acestea se numără și Piața Revoluției, cunoscută anterior drept Piața Palatului sau Piața Republicii, iar în perioada național – comunistă, Piața Gheorghe Gheorghiu – Dej.
Aceasta se află în Sectorul 1 al Capitalei și este străbătută de două dintre cele mai frumoase străzi ale Bucureștiului – Calea Victoriei și strada Știrbei Vodă.
Aceasta a avut un rol important în cadrul Revoluției din 1989, deoarece în acest loc au început manifestațiile revoluționare din 21 și 22 decembrie care au contribuit la căderea regimului comunist.
Într-o poziție favorabilă turiștilor, între Piața Romană și Piața Universității, în apropiere de Sala Palatului și Parcul Cișmigiu, dar și de Teatrul Odeon sau Teatrul de Revistă Consantin Tănase, Piața Revoluției surprinde câteva dintre cele mai importante și remarcabile clădiri ale frumosului București, dar și câteva statui :
- Palatul Regal, în prezent Muzeul de Artă al României;
- Ateneul Român;
- Palatul Fundației Universitare Carol 1, care adăpostește Biblioteca Centrală Universitară;
- Biserica Kretzulescu;
- Hotelul Athénée Palace Hilton;
- Statuia ecvestră a Regelui Carol 1;
- Statuia lui Iuliu Maniu;
- Statuia lui Corneliu Coposu;
- Monumentul Renașterii;
Palatul Regal
Palatul Regal a fost principala reședință regală din București care a funcționat până în anul 1944, când în urma unor bombardamente a rămas nelocuibilă. După data de 30 decembrie 1947, când Regele Mihai abdică forțat de constrângerile Lui Gheorghe Gheorghiu- Dej, iar România trece oficial de la monarhie la republică, Palatul Regal se transformă în Muzeul de Artă.
Palatul oferă vizitatorilor niște camere cu rezonanță istorică puternică precum Sufrageria Regală, Sala Tronului sau Scara Voievozilor.
De asemenea, muzeul în prezent este împărțit în două mari corpuri care marchează diferențele de origine dintre galerii: cel de artă românească și cel de artă europeană. Astfel, într-un corp vom găsi Galeria de Artă Românească Modernă și Galeria de Artă Veche Românească, iar în celalalt corp vom găsi Galeria de Artă Europeană. În plus, muzeul deține o Galerie Virutală de Artă Orientală, ce are în prim-plan Colecția de Artă Islamică.
Acesta se poate vizita de marți până duminică și promite o experiență frumoasă tuturor pasionaților de artă.
Ateneul Român
Ateneul Român este cea mai specială sală de concerte din București, fiind una dintre cele mai frumoase clădiri ale Capitalei. Cu o arhitectură splendidă și un decor interior excepțional, Ateneul nu încetează să ne surprindă. Acesta deține o curte superb amenajată, unde ai putea să îți petreci lejer toată după-amiaza la o cafea to go alături de prietenii tăi, ori singur, admirând florile și aranjamentele de aici.
Partea din față a clădirii este renumită pentru pozele pe care sutele de oameni le realizează zilnic aici. Scările mari și ușile frumos realizate sunt un decor demn de prinți și prințese, de aceea mulți fotografi aleg această locație pentru ședințe foto.
Cât despre Ateneul Român și interiorul acestuia, el este în continuare emblema eleganței bucureștene și a înaltei clase. Rămâne totuși în istorie grație lucrului care îl face cu adevărat special: Marea Frescă. Aceasta a fost inaugurată la 26 mai 1939 și surprinde 25 de scene reprezentative pentru identitatea noastră națională.
Biblioteca Centrală Universitară
Biblioteca Centrală Universitară, punct principal de atracție în Piața Revoluției, este cea mai veche bibliotecă din București și a fost construită de Regele Carol I sub numele de Fundația Universitară Carol I. Aceasta cuprindea numeroase volume și manuscrise foarte rare ale unor scriitori foarte cunoscuți, care însă au ars în urma incendiilor de la revoluție.
În prezent, funcționează ca o bibliotecă, dispunând de săli de lectură și împărțindu-se în filiale pentru fiecare facultate a Universității din București.
Biserica Kretzulescu
Biserica Kretzulescu sau Crețulescu este una dintre cele mai vechi și frumoase monumente arhitecturale din București, fiind contruită în secolul al XVIII-le de logofătul și fiica împăratului Constantin Brâncoveanu.
În trecut, biserica era înconjurată de magazine care alcătuiau Hanul lui Krețulescu, deoarece aici era granița capitalei în anii 1700. Lăcașul de cult este foarte important pentru performanțele arhitecturii bucureștene, fiind realizat la cumpăna dintre două mari curente românești ale domeniului construcției: epoca brâncovenească și epoca domniilor fanariote.
Intrarea în biserică se face printr-un pridvor cu coloane, care oferă acesteia o înfățișare primitoare. Monumentul este situat în direcția Parcului Cișmigiu și merită să îi oferim câteva minute bune de admirație dacă avem drum prin zonă.
Hotelul Athénée Palace Hilton
Hotelul Athénée Palace Hilton este un hotel ce datează din anul 1914 și reprezintă întocmai o emblemă a eleganței și aristocrației bucureștene și nu numai, reprezentând un punct principal în Piața Revoluției. Străinii aleg acest hotel datorită luxului pe care îl oferă, de la restaurante proprii, la centre de fitness, săli de conferințe și până la amplasamentul său central.
De-a lungul anilor, au trecut pragului hotelului personalități importante, începând cu regi și regine și mergând până la președinți, vedete sau oameni importanți de afaceri.
Este un punct interesant de reperat în plimbarea noastră prin centrul Capitalei, însă în prezent se află în renovare și nu poate fi admirat cum se cuvine.