fbpx
562

O idee de petrecere a timpului liber in weekend pentru bucuresteni (si nu numai): excursie de o zi la Zimbraria Neagra Bucsani.  Rezervatia de zimbri se afla la 80 de km de Bucuresti si la doar 30 de km de Targoviste. Puteti petrece aici o zi minunata in mijlocul naturii, admirand aceste superbe si puternice animale salbatice care odata disparusera de pe pamantul Romaniei. In rezervatia Neagra sunt acum 47 de zimbri, 23 masculi si 24 de femele care “domnesc” pe 162 de hectare de padure. Toti sunt porecliti cu nume care incep cu Ro: Rociu, Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta, Robokap.   Cel mai varstnic zimbru este Rociu si este nascut in iunie 1986.

Acum, iarna, este cel mai bun moment de vizitare a rezervatiei, pentru ca zimbrii nu gasesc hrana prin padure in sezonul rece si vin si isi petrec buna parte din zi in zona unde li se pune mancare de catre ingrijitori, astfel ca ii puteti vedea de aproape. Dar ca sa fiti siguri ca isi fac aparitia, e mai bine sa ajungeti dimineata acolo in jurul orei 10 cand vin sa se hraneasca.

Biletul de intrare costa doar 6 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii, desi merita mult mai mult. Eu una as mari tariful pentru a sustine acest proiect al adaptarii acestei specii la zona de campie.

La Zimbraria Neagra am ajuns cu masina pe traseul Bucuresti – Mogosoaia – Racari – Bolovani – Bucsani, pe drumul care duce catre Targoviste. La un moment data dupa Bolovani, se face dreapta spre Racovita si se continua drumul printr-o padure catre rezervatie. Fara masina e cam greu de ajuns pentru ca nu exista  mijloace de transport direct si ar fi vreo 5 km de mers pe jos prin padure.

Programul este de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 17.00, iar in weekend 9.00-14.00.

Zimbraria Neagra face parte din Ocolul Silvic Bucsani, judetul Dambovita si s-a infiintat in anul 1983 cu scopul adapatarii acestui animal si la zona de campie. In 1983 au fost adusi la Bucsani 18 zimbri din tara si cateva exemplare din strainatate. Dupa 1995 scopul zimbrariei a fost de inmultire si de transfer  al zimbrilor catre celelate rezervatii.

Zimbrul disparuse de pe teritoriul Romaniei  in secolul al XIX-lea,  din cauza vanarii excesive  si a scaderii drastice a suprafetelor impadurite. In 1958 , tara noastra a importat cateva exemplare din Polonia care au fost aduse la rezervatia de la Hateg.

In prezent, in Romania, sunt 4 rezervatii de zimbri. In afara de cea de la Hateg si Bucsani, mai sunt alte 2 rezervatii in Vama Buzaului (Brasov) si Dragos Voda (Neamt). In Neamt se doreste punerea in libertate a zimbrilor, insa pe timpul iernii vor fi hraniti de catre oameni pentru a fi ajutati sa supravietuiasca, intrucat ei deja s-au invatat cu ajutorul venit din partea omului, iar padurile nu mai sunt padurile virgine de altadata.

Puteti citi mai multe lucruri interesante despre zimbri si despre Zimbraria Neagra de la Bucsani chiar pe site-ul rezervatiei: http://www.zimbrarianeagra.ro

Dupa intalnirea cu zimbri, puteti da o fuga la Targoviste (asa cum am facut si eu), ca tot sunteti aproape si chiar aveti ce vizita: Curtea Domneasca, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta, locul de executie al sotilor Ceausescu, Manastirea Dealu.

Sursa: https://chestiuniserioase.wordpress.com/2019/02/01/excursie-de-o-zi-la-zimbraria-neagra-bucsani/


Like it? Share with your friends!

562
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?