fbpx
540

Minunile naturale ale Bucovinei reprezintă unele dintre cele mai importante atracții turistice din această regiune splendidă a României. Atunci când spui Bucovina sunt multe cuvinte frumoase care-ți răsar în minte, dar poate cele mai importante dintre acestea sunt ”peisaje fantastice”.

Putem completa atracțiile turistice din Bucovina cu tradiții demult uitate, evenimente interesante, activități sportive foarte captivante și multe altele, dar în acest articol vorbim doar despre o anumită frumusețe naturală care stârnește admirația vizitatorilor: Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara.

Ce este Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara?

Pe scurt, această rezervație reprezintă o arie protejată aflată pe versantul sud-estic al masivului Rarău, în județul Suceava, pe teritoriul comunei Stulpicani și a satului Slătioara.

Această zonă a dobândit statutul de Rezervație Naturală încă din 1941, bucurându-se astfel de mai bine de 75 de ani de recunoaștere națională pentru comorile naturale pe care le adăpostește.

Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara este una dintre cele două păduri de rășinoase din Europa, cealaltă fiind găsită în Germania.

Unde se află și cum ajungi la ea?

După cum am menționat mai sus, indiferent de locul din care te pornești, este important să-ți setezi ca destinație satul Slătioara, în Valea Slătioara, comuna Stulpicani, județul Suceava.

În ultimii 10-15 kilometri drumul nu mai este la fel de bun ca pe șoseaua națională, dar poate fi străbătut și cu mașini mici fără mari probleme.

Intrarea în rezervație se face prin capătul de sus al satului, unde se află și cantonul silvic. Tot ce trebuie să faci este să urmărești traseul marcat cu cruce albastră, care se întinde tocmai până pe vârful Rarău și Cabana Rarău.

De ce merită să vizitezi Rezervația Codrul Secular Slătioara?

Pe scurt, pentru că este impresionantă.

Dacă te pasionează natura și îți dorești să descoperi frumuseți naturale care te lasă fără cuvinte, cu siguranță această rezervație va face o impresie puternică asupra ta.

Majoritatea molizilor pe care îi întâlnești aici au între 300 și 400 de ani și o înălțime care atinge 60 de metri.

Aceste două amănunte sunt suficiente pentru ca turiștii să înțeleagă că se află într-un loc special, într-o catedrală naturală impresionantă în care trebuie să păstrezi tăcerea și să admiri cu respect frumusețile din jurul tău.

Sălbăticia și frumusețea locului își pun repede amprenta asupra vizitatorilor, iar oamenii care trec pe aici știu că cel mai important lucru este să nu intervină în vreun fel în armonia naturală din jurul lor.

Animalele sălbatice trec nestingherite în preajma turiștilor, urmărindu-le mișcările cu precauție și curiozitate, plantele sălbatice își ridică capetele de câte ori foșnetul pașilor se apropie de ele, iar natura pare cumva a se mișca împreună cu vizitatorii, făcând întreaga experiență cu atât mai interesantă.

Rezervația naturală este deschisă turiștilor în orice sezon, dar trebuie să te asiguri că dispui de echipamentul necesar în funcție de condițiile meteo pentru a o vizita.

Nu se percepe taxă de vizitare. Ai nevoie doar de o condiție fizică bună și interes față de frumusețile Mamei Natură.

Rezervația se întinde pe versantul estic al Muntelui Rarău, pe trei culmi paralele: Batca NeagrăBatca cu Plai și Batca Lesei, care se desprind din Muntele Todirescu.

Altitudinea variază în rezervație de la 790 la 1353 metri.

Suprafața totală a acestei zone este de circa 1065 de hectare.

Arborii pe care îi poți descoperi în această zonă fac parte din următoarele specii: molid, pin silvestru, brad, fag, tisa, arin, carpen, paltin de munte, scoruș de munte, ienupăr, agriș, zmeur, afin, salcie, merișor etc.

Speciile de plante sunt foarte numeroase (mai mult de 900), dar cele mai importante sunt următoarele: vulturica de stâncă, foaia groasă, alga roșie de apă dulce, tisa și papucul doamnei. Acestea sunt considerate adevărate monumente botanice ale naturii.

Fauna este și ea foarte diversă și extrem de interesantă. În rândul animalelor se remarcă prezența râsului (Linx), un adevărat monument al naturii pe care turiștii norocoși au ocazia să-l zărească fugitiv printre copaci.

Conectarea cu natura se face în Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara într-un mod unic în țară, dar ca să-i înțelegi și să-i apreciezi cu adevărat frumusețea trebuie să fii dispus să te dedai întru totul minunilor naturale pe care această catedrală de lemn a Bucovinei le întinde la picioarele tale.


Sursa: identitatea.ro


Like it? Share with your friends!

540
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?