fbpx
539

La Criț am ajuns prima dată anul trecut, într-o zi ploioasă de vară timpurie. Cu un bebe de doar 3 săptămâni în brațe, n-am putut să facem mare lucru în sat, am stat atunci la povești cu tanti Sofia, care ne-a deschis biserica fortificată. Ne-au fascinat istorisirile ei și ne-am promis să revenim pentru mai mult timp în Criț.

Ce să faci 3 zile în Criț?

Chiar așa: ce poți să faci atâtea zile într-un sat transilvănean despre care probabil că nu ai auzit prea multe până acum? De fapt, 3 zile sunt puține, odată ce ajungi acolo ai vrea să stai cât e vacanța mare de lungă, copiii să nu mai înceapă școala și ție să nu ție se termine concediul.

În sat găsești câte ceva de făcut, de văzut, de experimentat de la prima oră a dimineții, când localniii aduc laptele de vacă și de capră la lăptărie. Copiii conștiincioși se trezesc cu noaptea-n cap, când tu încă nu ți-ai băut cafeaua, și pleacă cu găletușele să ducă laptele proaspăt muls și să ia câțiva bănuți pe el. La fel fac și seara, după ce animalele se întorc de la păscut. Și sunt bucuroși din cale-afară dacă le oferi ceva dulce – biscuiți, napolitane, ciocolată, prăjituri de casă.

Pâinea cu maia a lui Tanti Doina din Hoghiz

La 30 de km distanță de Criț, în satul Hoghiz am găsit-o pe tanti Doina – fiică de morar, care de câțiva ani are un atelier mic de pâine. De două ori pe săptămână, marțea și joia, se trezește cu noaptea-n cap, aprinde focul în coptor și se apucă de frământat pâine cu maia. Maia pe care nici nu mai știe de când o are, e un fel de moștenire de familie, o are de la mama ei care o are de la bunica și originile se pierd în timp.

Astăzi are două ajutoare care frământă zeci de kilograme de aluat pufos din făină, apă, sare și maia, îl lasă apoi să se odihnească vreo 2 ceasuri, după care îl modelează în pâini pe care le bagă-n cuptor. Curtea din spatele casei se umple de miros cald de pâine și pare că momentul când se vor scoate pâinile din cuptor n-are să mai vină niciodată.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/idei-de-weekend-in-inima-transilvaniei-crit.html


Like it? Share with your friends!

539
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?